Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Éčka v potravinách zdraví neškodí

  14:00aktualizováno  14:00
Barviva, ochucovadla, zahušťovadla a další přídatné látky v potravinách, takzvaná éčka, lidskému zdraví podle Fóra zdravé výživy neškodí. Testy na zvířatech škodlivost nepotvrdily. Přesto odborníci radí dávat přednost čerstvým potravinám.

Balené jídlo | foto: iDNES.cz

Například glutaman sodný v sojové omáčce může vyvolat bolesti hlavy a nevolnost. Naopak přírodní barvivo kurkuma je pro tělo prospěšné, stejně jako vitaminy B, C a E, které se rovněž řadí k éčkům.

"Ze zákona o potravinách se nesmí v jídle vyskytovat nic, co by škodilo", uvádí člen Fóra Pavel Suchánek.

Kritici éček ale oponují, že bezpečnost přídatných látek je ve studiích ověřena pro jednu dávku na den. Ve skutečnosti jich lidé snědí více. Testy neprověřují ani jejich souhrnný dopad a to, jaký mají vliv při celoživotním užívání.

Přídatné látky povolené k užití v potravinářství jsou označeny velkým E a mezinárodním číselným kódem: od E 100, což je barvivo kurkumin, až po E 1520, což je zvlhčující látka propylenglykol.

Mezi přídatnými látkami jsou některé vitaminy, paprikový extrakt, karamel, stříbro, zlato či kyselina benzoová, octová a mléčná. K těmto látkám se řadí i guma guar. V Evropě se objevila zhruba před třemi týdny znečištěná dioxinem, který může vyvolat ve vyšší koncentraci rakovinu a u dětí vývojové vady.

České úřady už potraviny zasažené nebezpečnou látkou stáhly z prodeje.

Éčka jsou ve sladkostech
Přídatné látky mají prodloužit trvanlivost potravin, zvýraznit barvu, upravit kyselost, osladit či zahustit.

Nesmějí se dávat do medu, neemulgovaného tuku a oleje, másla, čerstvého mléka a smetany a neochucených kysaných mléčných výrobků a neinstantní kávy a čaje.

Na přítomnost chemikálií v potravině upozorňuje nízká cena, vysoká trvanlivost a výrazná a nepřirozená barva. Nadměrná konzumace sladkostí a limonád může být příčinou dětské hyperaktivity a depresí. Kyselina fosforečná v kolových nápojích odbourává z kostí vápník.

Děti v poměru ke své váze spotřebují více jídla a jejich vnitřní orgány se musejí vyrovnat s relativně vyššími dávkami přídatných látek. Ty proto nesmějí v dětské výživě být, nacházejí se ale například v cukrovinkách a zmrzlině, které děti běžně jedí.

Přidávání různých látek do pokrmů ke zlepšení chuti, vůně a vzhledu se datuje od pradávna. Sůl, ocet, kouř a koření se užívají po tisíciletí. Do začátku 20. století ale byl počet chemických látek v potravinářství omezený. Pak vzrostla poptávka po trvanlivých potravinách a výrobci na to reagovali.

Autoři: ,






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.