Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Éčka nejsou jen strašák, některá opravdu škodí

aktualizováno 
Jsou to pomocníci, kteří však mohou za určitých okolností a ve velkém množství i uškodit. "Éčka". Nelze se jim úplně vyhnout - ale když budete vědět, na co si dát pozor, neublíží vám.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie - Limonády, pití | foto: Profimedia.cz

Správně se "éčkům" říká přídatné látky a zahrnují všechno, co se do jídla přidává, aby vypadalo pěkně, dobře chutnalo nebo dlouho vydrželo.

Hovorový název získaly podle svého označení "E", za nímž následuje číslo - a tyhle kódy najdete na obalech spousty potravin. Jednu ze skupin "éček" tak tvoří například barviva, která výrobci používají zejména proto, aby svému zboží dodali na atraktivitě.

Bezbarvá může být lepší

Většina lidí v samoobsluze nesáhne po bezbarvé pomerančové limonádě, když hned vedle stojí sytě oranžová. Je to přitom trochu paradox. "Spotřebitel dá například přednost červeně zabarvenému jahodovému jogurtu před jogurtem méně barevně výrazným - i když ten druhý může ve skutečnosti obsahovat jahod více," píše Tereza Vrbová v knize Víme, co jíme?

Snad největší otazníky vyvolává oranžové barvivo E 110, které se využívá k dobarvování alkoholických a nealkoholických nápojů, zmrzlin i mléčných výrobků. Zvláště pro děti je takové barvivo nevhodné.

Než tedy svému potomkovi koupíte oranžovou limonádu, raději překontrolujte, zda se v ní toto barvivo nevyskytuje. Spekuluje se totiž, že může mít vliv na dětskou hyperaktivitu a u citlivých jedinců vyvolává kopřivku a jiné alergické reakce.

"Některá aditiva mohou také vyvolávat astmatické záchvaty, průjmy, nevolnosti a řadu dalších okamžitých reakcí," dodává Tereza Vrbová.

Dobrý kečup je bez éček

Další skupinou "éček" jsou zahušťovadla, která se používají v potravinářském průmyslu. Nahrazují mouku a škrob, jimiž při domácím vaření nejčastěji zahušťujeme omáčky či polévky. Průmyslově se užívají nejvíce modifikované celulózy a škroby nebo rostlinné gumy.

Ty podle Terezy Vrbové neškodí samy o sobě, ale mohou hodně napovědět o výrobku, ve kterém se nacházejí. Dražší a kvalitnější výrobky by zahušťovadla obsahovat neměla.

"Až příště půjdete do samoobsluhy, podívejte se na složení několika kečupů. Ty dražší druhy se vyrábějí pouze z rajčat, cukru, soli, octa a koření," popisuje doktorka Vrbová. V levnějších výrobcích škroby nahrazují základní surovinu, tedy rajčata nebo rajský protlak.

Co které "éčko" znamená?

Kompletní databázi éček spolu s jejich charakteristikami najdete na stránkách www.bezkonzervantu.cz.

Je totiž třeba rozlišovat a myslet na to, že ne každé "éčko" pro vás a vaše děti znamená katastrofu.

"Pod ,éčkem‘ se mohou schovávat také vitaminy, které nemůžeme rozhodně označit za škodlivé," zdůrazňuje Věra Králová z Fóra zdravé výživy.

Pečivo čerstvé i po týdnu

Podobný problém vidí odborníci u konzervantů. Tyto látky mají v podstatě kladnou úlohu. Zajišťují, aby potraviny byly dlouho čerstvé a nekazily se, brání rozmnožování nebezpečných bakterií. Jenže tím, že jsme se naučili spoléhat na fakt, že po celý rok máme na pultech obchodů k dispozici téměř všechno, vytratily se z našeho jídelníčku skutečně čerstvé potraviny, které organismu přinášejí důležité vitaminy vhodnou formou.

Zjednodušeně řečeno, potraviny s konzervanty nám sice neublíží, ale také nijak výrazně neprospějí. V majonézách zase narazíte na emulgátory. Ty zajišťují, aby pokrm držel pohromadě.

U pekařských výrobků mají ještě jinou funkci: usnadňují výrobu a zvětšují objem výrobku. Můžete si tedy být jistí, že pečivo "opepřené" záplavou "éček" bude zpravidla velké nafouknuté nic.

"Některé emulgátory změkčují chlebovou střídku, která je charakteristická pro čerstvý chléb. Takto upravený výrobek se sice zdá čerstvý, ale ve skutečnosti může být i čtyři dny starý," upozorňuje odbornice.

Sledujte, co jedí vaše děti

Každá přídatná látka se v jednom výrobku může vyskytovat pouze v množství, které lidskému zdraví neškodí. To hlídají přísné předpisy. Není těžké si představit, že lidé, kteří se živí pouze levnými tavenými sýry, přefouknutým pečivem, salámy, a to všechno zapíjejí barvenou limonádou, do sebe takových látek dostávají více, než by měli.

Problém vzniká také u dětí. Bezpečné dávky barviv jsou vztažené na jeden kilogram tělesné hmotnosti, tudíž děti je mohou překročit mnohem snadněji než dospělí. Děti totiž v poměru ke své váze spořádají daleko více jídla než dospělí a jejich vnitřní orgány se tedy musí vyrovnat s relativně vyššími dávkami přídatných látek.

Zákon upravující množství přídatných látek na děti myslí pouze v souvislosti s dětskou výživou, která je téměř bez "éček". Zbytek by měli kontrolovat rodiče.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.