Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Džemy a marmelády snadno a chutně

  0:06aktualizováno  0:06
Spíže přetékající zavařeninami sice patří minulosti, slabost pro domácí džem však máme všichni. Vyzkoušejte snadné recepty, které jsme pro vás vybrali.

Švestkový džem | foto: In Images

Švestkový džem

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 50 minut

* 1 kg švestek, vypeckovaných
* 800 g želírovacího cukru
* 4-6 lžíc citronové šťávy

1. Švestky omyjeme, vypeckujeme, vložíme do kastrolu. Vypeckované švestky podlijeme trochou vody a vaříme na mírném ohni asi 15-20 minut. Směs občas promícháme, aby se sladká hmota vařila stejnoměrně a nepřichytávala se u dna kastrolu.

2. Přidáme cukr a mícháme do rozpuštění a vaříme dále asi 20-30 minut do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme do švestek citronovou šťávu a ještě krátce povaříme.

3. Odstavíme z ohně a opatrně plníme džem po okraj zavařovacích sklenic, které jsme vyvařili a které jsou ještě teplé. Naplněné sklenice uzavřeme a rychle obrátíme dnem vzhůru.


TIP
Místo želírovacího cukru přidejte cukr krupici a pektin nebo balíček pektózy. Citronovou šťávu můžete nahradit asi 3 g kyseliny citronové. Nejvhodnější na džemy jsou švestky, pološvestky a slívy s jemnou slupkou a lehce oddělitelnou peckou. Džem lze pro silnější aroma dochutit lžící rumu, mletou skořicí a hřebíčkem. 



Povidlová pravidla

* Zavařovat se dá i s pomocí ovocného cukru - fruktózy. Ta má přibližně o 20 % vyšší sladivost než cukr řepný, který se obvykle přidává do tradičních receptur. Právě kvůli jiným chuťovým vlastnostem se ale hůře dávkuje, a proto se v receptech setkáváme většinou s pokynem,oslaďte podle vlastní chuti‘. Přidává se většinou až na konci svařování ovoce.

* Nejslavnější jsou povidla ze švestek, vaří se také z jablek nebo hrušek. Hrušková povidla se používají jako tradiční náplň valašských frgálů.

* Ovoce se dá zavařovat na několik způsobů.

* Džem obsahuje kousky ovoce

* Marmeláda se připravuje z ovocného protlaku - nenajdeme v ní ani slupku, ani pecičky a zrníčka

* Povidla se ředí jen malým množstvím vody a svařují se do zhoustnutí. Dají se i péct v troubě. 


Ostružinový džem s hruškami a ořechy

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 30 minut

* 500 g ostružin
* 500 g očištěných hrušek
* 1000 g želírovacího cukru
* 5 lžic citronové šťávy
* velká hrst vlašských ořechů, pokrájených
* špetka mletého zázvoru

1. Očištěné, opláchnuté a okapané ostružiny promícháme s cukrem a necháme stát. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a překrájíme na menší kousky.

2. Hrušky vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Přidáme celé ostružiny s cukrem a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme citronovou šťávu, pokrájené ořechy a zázvor.

3. Horký džem plníme až po okraj do připravených vyvařených sklenic, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


Tip
Podobně připravíte ostružinový džem např. s jablky, v tomto případě použijte cukr krupici, jablka obsahují dost želírujících látek, a citronovou šťávu přidejte podle sladkosti jablek. Výborný je také ostružinový džem z poloviny ostružin a bezinek. 


Jeřabinová marmeláda

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 35 minut

* 1 kg jeřabinové dřeně
* 600 g cukru krupice
* pomerančová kůra ze 1/4 pomeranče
* šťáva z 1/2 - 1 citronu

1. Dobře vyzrálé jeřabiny očistíme a opláchneme. Plody povaříme s dobře omytou a nakrájenou pomerančovou kůrou v menším množství vody a jeřabiny propasírujeme přes jemné síto.

2. Do ovocného protlaku přidáme cukr a citronovou šťávu a na mírném ohni ještě asi 10 minut povaříme do zhoustnutí.

3. Horkou zavařeninou naplníme dobře umyté a vyvařené horké sklenice, uzavřeme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.


Tip
Zkuste zkombinovat jeřabiny s plody šípku. Musíte však z šípkových plodů odstranit semínka i chloupky, šípky opláchnout a uvařit doměkka a pak prolisovat. V tomto případě ale vynechte pomerančovou kůru a citronovou šťávu. 


Dýňový džem s jablky

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 50 minut

* 750 kg oranžové dýně, očištěné dužiny
* šťáva z 1-2 citronů
* kůra z 1 citronu, nejlépe bio
* 500 g jablek, kyselejších, očištěných
* kousek čerstvého zázvoru, asi 2 cm
* špetka skořice
* 400 g cukru krupice
* 500 g želírovacího cukru

1. Dýni oloupeme škrabkou nebo ostrým nožem, vyjmeme semínka, odstraníme všechna vlákna a nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme stejně jako dýni na malé kostičky.

2. Pokrájená jablka a dýni vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a na proužky nakrájenou nebo nastrouhanou kůru a jemně nastrouhaný zázvor. Pokud nemáme bio citron, pečlivě jej omyjeme kartáčkem. Vaříme na mírném ohni pod poklicí do změknutí, trvá to asi 20 minut.

3. Vmícháme oba cukry a skořici a pokračujeme v mírném varu do zhoustnutí, přibližně dalších 20 minut. Džem stáhneme z ohně a plníme do připravených horkých sklenic a uzavřeme víčky. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 


Tip
Dýňovou zavařeninu připravte místo s jablky s pomeranči nakrájenými i s kůrou na tenké plátky.


Ostružinový džem

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 25 minut + doba na proležení ovoce s cukrem

* 1 kg ostružin
* 1 kg želírovacího cukru krystal
* šťáva z 1 citronu
* kůra z 1/2 citronu, bio nebo dobře omytá

1. Ostružiny přebereme, očistíme, propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat. Ovoce promícháme v kastrolu se silným dnem s cukrem a necháme stát nejlépe přes noc.

2. Přidáme citronovou šťávu a větší kusy kůry, kterou oloupeme škrabkou na brambory. Uvedeme do varu a na mírnějším ohni vaříme asi 10 až 15 minut, na talířku vyzkoušíme tahem lžičky rosolovací schopnost džemu.

3. Citronovou kůru vyjmeme a horkým džemem plníme připravené vyvařené sklenice po okraj. Uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


Tip
Nechcete-li mít v džemu pecičky nebo jich tam chcete mít menší množství, prolisujte rozvařené ovoce přes jemné síto. Sklenice nechte otočené dnem vzhůru minimálně 10 minut. Želírovací cukr můžete nahradit cukrem krupicí a přidat pektin či použít některý z želírovacích přípravků, např. Pektogel, a postupovat podle návodu na obalu. 


Autoři:






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.