Džemy a marmelády snadno a chutně

  0:06
Spíže přetékající zavařeninami sice patří minulosti, slabost pro domácí džem však máme všichni. Vyzkoušejte snadné recepty, které jsme pro vás vybrali.

Švestkový džem | foto: In Images

Švestkový džem

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 50 minut

* 1 kg švestek, vypeckovaných
* 800 g želírovacího cukru
* 4-6 lžíc citronové šťávy

1. Švestky omyjeme, vypeckujeme, vložíme do kastrolu. Vypeckované švestky podlijeme trochou vody a vaříme na mírném ohni asi 15-20 minut. Směs občas promícháme, aby se sladká hmota vařila stejnoměrně a nepřichytávala se u dna kastrolu.

2. Přidáme cukr a mícháme do rozpuštění a vaříme dále asi 20-30 minut do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme do švestek citronovou šťávu a ještě krátce povaříme.

3. Odstavíme z ohně a opatrně plníme džem po okraj zavařovacích sklenic, které jsme vyvařili a které jsou ještě teplé. Naplněné sklenice uzavřeme a rychle obrátíme dnem vzhůru.


TIP
Místo želírovacího cukru přidejte cukr krupici a pektin nebo balíček pektózy. Citronovou šťávu můžete nahradit asi 3 g kyseliny citronové. Nejvhodnější na džemy jsou švestky, pološvestky a slívy s jemnou slupkou a lehce oddělitelnou peckou. Džem lze pro silnější aroma dochutit lžící rumu, mletou skořicí a hřebíčkem. 



Povidlová pravidla

* Zavařovat se dá i s pomocí ovocného cukru - fruktózy. Ta má přibližně o 20 % vyšší sladivost než cukr řepný, který se obvykle přidává do tradičních receptur. Právě kvůli jiným chuťovým vlastnostem se ale hůře dávkuje, a proto se v receptech setkáváme většinou s pokynem,oslaďte podle vlastní chuti‘. Přidává se většinou až na konci svařování ovoce.

* Nejslavnější jsou povidla ze švestek, vaří se také z jablek nebo hrušek. Hrušková povidla se používají jako tradiční náplň valašských frgálů.

* Ovoce se dá zavařovat na několik způsobů.

* Džem obsahuje kousky ovoce

* Marmeláda se připravuje z ovocného protlaku - nenajdeme v ní ani slupku, ani pecičky a zrníčka

* Povidla se ředí jen malým množstvím vody a svařují se do zhoustnutí. Dají se i péct v troubě. 


Ostružinový džem s hruškami a ořechy

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 30 minut

* 500 g ostružin
* 500 g očištěných hrušek
* 1000 g želírovacího cukru
* 5 lžic citronové šťávy
* velká hrst vlašských ořechů, pokrájených
* špetka mletého zázvoru

1. Očištěné, opláchnuté a okapané ostružiny promícháme s cukrem a necháme stát. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a překrájíme na menší kousky.

2. Hrušky vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Přidáme celé ostružiny s cukrem a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme citronovou šťávu, pokrájené ořechy a zázvor.

3. Horký džem plníme až po okraj do připravených vyvařených sklenic, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


Tip
Podobně připravíte ostružinový džem např. s jablky, v tomto případě použijte cukr krupici, jablka obsahují dost želírujících látek, a citronovou šťávu přidejte podle sladkosti jablek. Výborný je také ostružinový džem z poloviny ostružin a bezinek. 


Jeřabinová marmeláda

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 35 minut

* 1 kg jeřabinové dřeně
* 600 g cukru krupice
* pomerančová kůra ze 1/4 pomeranče
* šťáva z 1/2 - 1 citronu

1. Dobře vyzrálé jeřabiny očistíme a opláchneme. Plody povaříme s dobře omytou a nakrájenou pomerančovou kůrou v menším množství vody a jeřabiny propasírujeme přes jemné síto.

2. Do ovocného protlaku přidáme cukr a citronovou šťávu a na mírném ohni ještě asi 10 minut povaříme do zhoustnutí.

3. Horkou zavařeninou naplníme dobře umyté a vyvařené horké sklenice, uzavřeme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.


Tip
Zkuste zkombinovat jeřabiny s plody šípku. Musíte však z šípkových plodů odstranit semínka i chloupky, šípky opláchnout a uvařit doměkka a pak prolisovat. V tomto případě ale vynechte pomerančovou kůru a citronovou šťávu. 


Dýňový džem s jablky

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 50 minut

* 750 kg oranžové dýně, očištěné dužiny
* šťáva z 1-2 citronů
* kůra z 1 citronu, nejlépe bio
* 500 g jablek, kyselejších, očištěných
* kousek čerstvého zázvoru, asi 2 cm
* špetka skořice
* 400 g cukru krupice
* 500 g želírovacího cukru

1. Dýni oloupeme škrabkou nebo ostrým nožem, vyjmeme semínka, odstraníme všechna vlákna a nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme stejně jako dýni na malé kostičky.

2. Pokrájená jablka a dýni vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a na proužky nakrájenou nebo nastrouhanou kůru a jemně nastrouhaný zázvor. Pokud nemáme bio citron, pečlivě jej omyjeme kartáčkem. Vaříme na mírném ohni pod poklicí do změknutí, trvá to asi 20 minut.

3. Vmícháme oba cukry a skořici a pokračujeme v mírném varu do zhoustnutí, přibližně dalších 20 minut. Džem stáhneme z ohně a plníme do připravených horkých sklenic a uzavřeme víčky. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 


Tip
Dýňovou zavařeninu připravte místo s jablky s pomeranči nakrájenými i s kůrou na tenké plátky.


Ostružinový džem

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 25 minut + doba na proležení ovoce s cukrem

* 1 kg ostružin
* 1 kg želírovacího cukru krystal
* šťáva z 1 citronu
* kůra z 1/2 citronu, bio nebo dobře omytá

1. Ostružiny přebereme, očistíme, propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat. Ovoce promícháme v kastrolu se silným dnem s cukrem a necháme stát nejlépe přes noc.

2. Přidáme citronovou šťávu a větší kusy kůry, kterou oloupeme škrabkou na brambory. Uvedeme do varu a na mírnějším ohni vaříme asi 10 až 15 minut, na talířku vyzkoušíme tahem lžičky rosolovací schopnost džemu.

3. Citronovou kůru vyjmeme a horkým džemem plníme připravené vyvařené sklenice po okraj. Uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


Tip
Nechcete-li mít v džemu pecičky nebo jich tam chcete mít menší množství, prolisujte rozvařené ovoce přes jemné síto. Sklenice nechte otočené dnem vzhůru minimálně 10 minut. Želírovací cukr můžete nahradit cukrem krupicí a přidat pektin či použít některý z želírovacích přípravků, např. Pektogel, a postupovat podle návodu na obalu. 


Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...