Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rybová s Winterovou pečou dezert z dýně. Pošlete váš recept a vyhrajte

  0:06aktualizováno  0:06
I Češi už propadli kouzlu dýní a jejich úžasné variability. Linda s Katkou připraví v dalším díle Herbáře úžasný dýňový dezert s vlašskými ořechy. Za váš recept obsahující podzimní oranžovou lahůdku můžete vyhrát kuchařku receptů Lindy a Kateřiny.

Ve druhém díle Herbáře se Linda s Katkou také vydají za chutí exotické Sýrie s lilkovou pomazánkou baba ganuš. Jako správné hospodyňky myslí také na uchování části úrody na zimu. Katka proto zavaří zelená rajčata na sladko. Z velké úrody bazalky pak část zpracují do oleje, který se hodí k dochucování salátů i dalších jídel.

Uchovejte si chutě léta i na zimu

Fotogalerie

V zimě zahřeje také kmínka od prababičky, kterou si snadno připravíte sami. Doma si můžete také naloží citrony na slano, využití mají v tomto stavu zejména v asijské kuchyni. Jednoduchý je i recept na pstruhy na grilu se salátem z cukety a květů, ten však využijete až v létě.

Podzim je pro většinu z nás již pevně spjat s dýněmi, i když neholdujeme svátku Halloween, v kuchyni jsme si pro ně místo našli. Aby ne, když mají neskutečně široké spektrum využití, protože sedají připravovat na sladko i na slano.

Pochlubte se svým receptem a vyhrajte

Jaký je váš oblíbený dýňový recept? Je to polévka, omáčka, zapékáte dýni anebo ji nejraději jíte v zákusku na sladko? Pošlete nám svůj recept do čtvrtka 23. října a získejte kuchařku Vaříme s Herbářem. Minulý týden vyhrála Michaela Šupáková se svým receptem na grilovanou vepřovou panenku s bylinkami, který najdete zde.

Dýňový dezert s vlašskými ořechy

Porce pro 8 až 12 osob

Doba přípravy 2,5 hodiny + 30 minut pečení

Upečený dýňový dezert
  • 4 lžíce másla
  • 125 ml mléka
  • 200 g třtinového přírodního cukru
  • 2,5 lžičky sušeného droždí
  • 500 g dýňového pyré
  • 1 lžička soli
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g špaldové mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička strouhaného muškátového oříšku
  • hrst drcených vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje

  1. Na mírném plameni rozpustíme v rendlíku 1 lžíci másla, až začne mírně hnědnout. Necháme vychladnout, vlijeme mléko a do vlažné směsi přidáme 4 lžíce cukru a droždí, promícháme a necháme 10 minut v teple, až vzejde kvásek.
  2. Do misky dáme dýňové pyré, osolíme, vsypeme obě mouky, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme ho v míse kynout, než zdvojnásobí svůj objem – trvá to zhruba 1,5 hodiny.
  3. Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme placky silné zhruba 1 cm.
  4. Ze zbytku másla a cukru, skořice, muškátového oříšků a ořechů smícháme směs, kterou naneseme rovnoměrně na těsto a jemně ji do něj vtlačíme. Poté nožem nařežeme těsto do zhruba 2 cm širokých pruhů, které naskládáme na sebe. Ty nařežeme na kostičky zhruba 2 x 2 x 3 cm, které vyskládáme do olejem vymazané obdélníkové formy. Necháme ještě zhruba 30 minut kynout a poté pečeme při 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.
  5. Upečený koláč vyklopíme z formy a odlamujeme jednotlivé kousky, podle chuti je můžeme ještě polít polevou:

Poleva:

Herbář II

Kuchařskou show uvidíte v neděli v 18:25 na ČT 1.

  • 100 g moučkového cukru
  • 2,5 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce mléka

Vše promícháme v kastrolu a na mírném plamenu zahřejeme. Horkou glazurou poléváme nalámané kusy koláče.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.