Suroviny:
1 kg dýně (hokkaidó - česká produkce od farmářů Polivkových z Litoměřic)
1 malý květák (taktéž od Polivkových)
4 lžíce oleje
1 stroužek česneku (používám český)
1 lžička zázvoru
na špičku lžičky chilli
1/2 lžíce pepře a kmínu
1 plechovka kokosového mléka (použili jsme litr kokosového mléka v krabici z asijského obchodu)
Na ozdobení:
Pražená dýňová semínka
čerstvý koriandr a petržel
Postup:
1. Opečeme dýni v troubě do měkka
2. Na rozehřátém oleji osmažíme rozdrcený česnek, nastrouhaný zázvor, chilli. Pak přidáme dýni s květákem. Hrnec zakryjeme poklicí a za občasného míchání dusíme asi 10 - 15 minut.
3. Do hrnce nalijeme vodu (popř. vývar), přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme asi 30 minut, dokud není květák měkký.
4. Na oleji osmažíme celý pepř a kmín. Nakonec dýni rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme kokosové mléko, osolíme a necháme krátce prohřát.
5. Polévku podáváme posypanou petrželí, koriandrem a dýňovými semínky.