Suroviny na 6 porcí:
- 1 máslová dýně (butternut)
- 2 stroužky česneku
- mořská sůl
- olivový olej
- rozmarýn
- bio vývar (kostka zeleninová)
- zakysaná smetana
Postup:
1. Dýni rozpůlíme, vyndáme semínka (která můžeme poté opéct a chroupat samotné), vyčistíme vnitřek dýně.
2. Do každé půlky dýně dáme stroužek česneku (rozdrtit nožem i se slupkou), olivový olej, sůl a snítek rozmarýnu.
3. Vložíme do předehřáté trouby (180°C) a pečeme hodinu - dýně musí být měkká po vpichu vidličkou.
4. Hotovou dýni vydlabeme a dáme do hrnce společně s česnekem (bez slupky) a rozmarýnem.
5. Zalijeme cca 1,5 vody (podle toho, jak chceme mít polévku hustou) a přidáme zeleninovou kostku.
6. Necháme s vývarem chvíli povařit, dosolíme pokud je potřeba, přidáme 2 lžíce zakysané smetany a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.