Chlebíček z dýně s rozinkami a ořechy
Ingredience na chlebíčkovou formu:
- 1 hrnek pyré z dýně Hokkaidó
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- několik lžic rozinek a nasekaných ořechů
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka nebo strouhaný kokos na vysypání formy
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme semínka a i se slupkou ji nakrájíme na měsíčky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut doměkka. Rozmixujeme a použijeme na pečení (z jedné dýně ale budete mít víc než hrnek, zbytek můžete použít třeba do polévky).
- Vejce rozšleháme v míse s olejem, mlékem a cukrem. Pak přidáme dýňové pyré, rozinky a ořechy (kromě vlašských jsou do chlebíčku skvělé také třeba lískové nebo pekanové).
- Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme dýňovou směs a vymícháme hladké těsto.
- Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem a nalijeme do ní těsto.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Špejlí vpíchnutou doprostřed chlebíčku vyzkoušíme, zda je propečený – když se na ni nelepí těsto, je hotovo.
- Chlebíček necháme chvíli ve formě a pak ho vyklopíme na mřížku a necháme docela vychladnout.
Tip: Plátky chlebíčku můžete podávat potřené krémovým sýrem ušlehaným s máslem a trochou cukru.
Dýňové kari se zázvorem
Ingredience na 4 porce:
- 1 malá dýně Hokkaidó
- 1 menší lilek
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžíce arašídového másla
- 2 lžičky kari
- šťáva z půlky limetky
- hrst nesolených arašídů
- olivový olej
- čerstvá šalvěj
- sůl a pepř
- jasmínová rýže k podávání
Pracovní postup:
- Dýni rozřízneme napůl a vydlabeme dužinu. Nakrájíme ji na menší kousky, naskládáme je vedle sebe do keramického pekáče, pokapeme olivovým olejem, poklademe lístky šalvěje, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme v troubě na 180°C asi 30 minut. Pak dýni vhodíme do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujeme na hladké pyré.
- V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujeme asi 3 minuty. Pak přidáme na kostičky nakrájený lilek a restujeme dalších 5 minut.
- K lilku vmícháme nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promícháme a pod pokličkou necháme probublávat asi 15 minut.
- Nakonec do kari vmícháme arašídy a ochutíme ho limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s jasmínovou rýží.
Tip: Teto recept je z dílny blogerky Michaely z Cooking with Šůša, ale můžete si s ním klidně vyhrát dle vlastní fantazie. Zkuste místo lilku použít třeba cuketu nebo květák. Kdo má rád pikantnější chutě, přidá chilli papričku.
Kakaové muffiny s dýní a mandlemi
Ingredience na 12 muffinů:
- 300 g polohrubé mouky
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 250 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 300 g strouhané dýně
- 2 vejce
- 1/2 skleničky oleje
- 3/4 skleničky mléka
- nasekané mandle na ozdobu
Pracovní postup:
- Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience. V druhé míse promícháme strouhanou dýni, vejce, olej a mléko. Pak tuto směs nalijeme k té sypké a propracujeme.
- Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku je plníme do tří čtvrtin těstem. Posypeme nasekanými mandlemi.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut na 180°C. Před podáváním necháme úplně vychladnout.
Tip: Místo mandlí můžeme použít třeba své oblíbené ořechy. Cukr lze nahradit javorovým sirupem, který dodá muffinům další chuťový rozměr. Kromě skořice do nich zkuste přidat třeba kardamom nebo hřebíček.