Doporučujeme

Nechte se ve společnosti podzimní královny dýně přenést tisíce kilometrů daleko. | foto: blog.kitchenaid.cz

Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

  • 2
Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto zajímavou zeleninu můžete využít i při přípravě dalších dobrot. Hodí se totiž jak do moučníků, tak jako úžasný základ orientálních specialit.

Chlebíček z dýně s rozinkami a ořechy

Ingredience na chlebíčkovou formu:

Chlebíček z dýně s rozinkami a ořechy
  • 1 hrnek pyré z dýně Hokkaidó
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • několik lžic rozinek a nasekaných ořechů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka nebo strouhaný kokos na vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme semínka a i se slupkou ji nakrájíme na měsíčky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut doměkka. Rozmixujeme a použijeme na pečení (z jedné dýně ale budete mít víc než hrnek, zbytek můžete použít třeba do polévky).
  2. Vejce rozšleháme v míse s olejem, mlékem a cukrem. Pak přidáme dýňové pyré, rozinky a ořechy (kromě vlašských jsou do chlebíčku skvělé také třeba lískové nebo pekanové).
  3. Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme dýňovou směs a vymícháme hladké těsto.
  4. Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem a nalijeme do ní těsto.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Špejlí vpíchnutou doprostřed chlebíčku vyzkoušíme, zda je propečený – když se na ni nelepí těsto, je hotovo.
  6. Chlebíček necháme chvíli ve formě a pak ho vyklopíme na mřížku a necháme docela vychladnout.

Tip: Plátky chlebíčku můžete podávat potřené krémovým sýrem ušlehaným s máslem a trochou cukru.

Dýňové kari se zázvorem

Ingredience na 4 porce:

Dýňové kari se zázvorem
  • 1 malá dýně Hokkaidó 
  • 1 menší lilek
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžičky kari
  • šťáva z půlky limetky
  • hrst nesolených arašídů
  • olivový olej
  • čerstvá šalvěj
  • sůl a pepř
  • jasmínová rýže k podávání

Pracovní postup:

  1. Dýni rozřízneme napůl a vydlabeme dužinu. Nakrájíme ji na menší kousky, naskládáme je vedle sebe do keramického pekáče, pokapeme olivovým olejem, poklademe lístky šalvěje, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme v troubě na 180°C asi 30 minut. Pak dýni vhodíme do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujeme na hladké pyré.
  2. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujeme asi 3 minuty. Pak přidáme na kostičky nakrájený lilek a restujeme dalších 5 minut.
  3. K lilku vmícháme nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promícháme a pod pokličkou necháme probublávat asi 15 minut.
  4. Nakonec do kari vmícháme arašídy a ochutíme ho limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s jasmínovou rýží.

Tip: Teto recept je z dílny blogerky Michaely z Cooking with Šůša, ale můžete si s ním klidně vyhrát dle vlastní fantazie. Zkuste místo lilku použít třeba cuketu nebo květák. Kdo má rád pikantnější chutě, přidá chilli papričku.

Kakaové muffiny s dýní a mandlemi

Ingredience na 12 muffinů:

Kakaové muffiny s dýní a mandlemi
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 300 g strouhané dýně
  • 2 vejce
  • 1/2 skleničky oleje
  • 3/4 skleničky mléka
  • nasekané mandle na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience. V druhé míse promícháme strouhanou dýni, vejce, olej a mléko. Pak tuto směs nalijeme k té sypké a propracujeme.
  2. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku je plníme do tří čtvrtin těstem. Posypeme nasekanými mandlemi.
  3. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut na 180°C. Před podáváním necháme úplně vychladnout.

Tip: Místo mandlí můžeme použít třeba své oblíbené ořechy. Cukr lze nahradit javorovým sirupem, který dodá muffinům další chuťový rozměr. Kromě skořice do nich zkuste přidat třeba kardamom nebo hřebíček.


  • Vybrali jsme pro Vás