Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

aktualizováno 
Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto zajímavou zeleninu můžete využít i při přípravě dalších dobrot. Hodí se totiž jak do moučníků, tak jako úžasný základ orientálních specialit.

Nechte se ve společnosti podzimní královny dýně přenést tisíce kilometrů daleko. | foto: blog.kitchenaid.cz

Chlebíček z dýně s rozinkami a ořechy

Ingredience na chlebíčkovou formu:

Chlebíček z dýně s rozinkami a ořechy
  • 1 hrnek pyré z dýně Hokkaidó
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • několik lžic rozinek a nasekaných ořechů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka nebo strouhaný kokos na vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme semínka a i se slupkou ji nakrájíme na měsíčky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut doměkka. Rozmixujeme a použijeme na pečení (z jedné dýně ale budete mít víc než hrnek, zbytek můžete použít třeba do polévky).
  2. Vejce rozšleháme v míse s olejem, mlékem a cukrem. Pak přidáme dýňové pyré, rozinky a ořechy (kromě vlašských jsou do chlebíčku skvělé také třeba lískové nebo pekanové).
  3. Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme dýňovou směs a vymícháme hladké těsto.
  4. Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem a nalijeme do ní těsto.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Špejlí vpíchnutou doprostřed chlebíčku vyzkoušíme, zda je propečený – když se na ni nelepí těsto, je hotovo.
  6. Chlebíček necháme chvíli ve formě a pak ho vyklopíme na mřížku a necháme docela vychladnout.

Tip: Plátky chlebíčku můžete podávat potřené krémovým sýrem ušlehaným s máslem a trochou cukru.

Dýňové kari se zázvorem

Ingredience na 4 porce:

Dýňové kari se zázvorem
  • 1 malá dýně Hokkaidó 
  • 1 menší lilek
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžičky kari
  • šťáva z půlky limetky
  • hrst nesolených arašídů
  • olivový olej
  • čerstvá šalvěj
  • sůl a pepř
  • jasmínová rýže k podávání

Pracovní postup:

  1. Dýni rozřízneme napůl a vydlabeme dužinu. Nakrájíme ji na menší kousky, naskládáme je vedle sebe do keramického pekáče, pokapeme olivovým olejem, poklademe lístky šalvěje, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme v troubě na 180°C asi 30 minut. Pak dýni vhodíme do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujeme na hladké pyré.
  2. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujeme asi 3 minuty. Pak přidáme na kostičky nakrájený lilek a restujeme dalších 5 minut.
  3. K lilku vmícháme nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promícháme a pod pokličkou necháme probublávat asi 15 minut.
  4. Nakonec do kari vmícháme arašídy a ochutíme ho limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s jasmínovou rýží.

Tip: Teto recept je z dílny blogerky Michaely z Cooking with Šůša, ale můžete si s ním klidně vyhrát dle vlastní fantazie. Zkuste místo lilku použít třeba cuketu nebo květák. Kdo má rád pikantnější chutě, přidá chilli papričku.

Kakaové muffiny s dýní a mandlemi

Ingredience na 12 muffinů:

Kakaové muffiny s dýní a mandlemi
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 300 g strouhané dýně
  • 2 vejce
  • 1/2 skleničky oleje
  • 3/4 skleničky mléka
  • nasekané mandle na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience. V druhé míse promícháme strouhanou dýni, vejce, olej a mléko. Pak tuto směs nalijeme k té sypké a propracujeme.
  2. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku je plníme do tří čtvrtin těstem. Posypeme nasekanými mandlemi.
  3. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut na 180°C. Před podáváním necháme úplně vychladnout.

Tip: Místo mandlí můžeme použít třeba své oblíbené ořechy. Cukr lze nahradit javorovým sirupem, který dodá muffinům další chuťový rozměr. Kromě skořice do nich zkuste přidat třeba kardamom nebo hřebíček.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

Brownies s lískovými ořechy

Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli...

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

Jana a David Borozidisovi spolu pracovali v reklamce a rádi snídali kaše. Dnes...

Ona byla herečka, on kameraman a před pár lety se potkali v práci. Zjistili, že je spolu baví snídat a že jejich kaše...

Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.