Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

aktualizováno 
Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto zajímavou zeleninu můžete využít i při přípravě dalších dobrot. Hodí se totiž jak do moučníků, tak jako úžasný základ orientálních specialit.

Nechte se ve společnosti podzimní královny dýně přenést tisíce kilometrů daleko. | foto: blog.kitchenaid.cz

Chlebíček z dýně s rozinkami a ořechy

Ingredience na chlebíčkovou formu:

Chlebíček z dýně s rozinkami a ořechy
  • 1 hrnek pyré z dýně Hokkaidó
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • několik lžic rozinek a nasekaných ořechů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka nebo strouhaný kokos na vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme semínka a i se slupkou ji nakrájíme na měsíčky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut doměkka. Rozmixujeme a použijeme na pečení (z jedné dýně ale budete mít víc než hrnek, zbytek můžete použít třeba do polévky).
  2. Vejce rozšleháme v míse s olejem, mlékem a cukrem. Pak přidáme dýňové pyré, rozinky a ořechy (kromě vlašských jsou do chlebíčku skvělé také třeba lískové nebo pekanové).
  3. Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme dýňovou směs a vymícháme hladké těsto.
  4. Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem a nalijeme do ní těsto.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Špejlí vpíchnutou doprostřed chlebíčku vyzkoušíme, zda je propečený – když se na ni nelepí těsto, je hotovo.
  6. Chlebíček necháme chvíli ve formě a pak ho vyklopíme na mřížku a necháme docela vychladnout.

Tip: Plátky chlebíčku můžete podávat potřené krémovým sýrem ušlehaným s máslem a trochou cukru.

Dýňové kari se zázvorem

Ingredience na 4 porce:

Dýňové kari se zázvorem
  • 1 malá dýně Hokkaidó 
  • 1 menší lilek
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžičky kari
  • šťáva z půlky limetky
  • hrst nesolených arašídů
  • olivový olej
  • čerstvá šalvěj
  • sůl a pepř
  • jasmínová rýže k podávání

Pracovní postup:

  1. Dýni rozřízneme napůl a vydlabeme dužinu. Nakrájíme ji na menší kousky, naskládáme je vedle sebe do keramického pekáče, pokapeme olivovým olejem, poklademe lístky šalvěje, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme v troubě na 180°C asi 30 minut. Pak dýni vhodíme do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujeme na hladké pyré.
  2. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujeme asi 3 minuty. Pak přidáme na kostičky nakrájený lilek a restujeme dalších 5 minut.
  3. K lilku vmícháme nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promícháme a pod pokličkou necháme probublávat asi 15 minut.
  4. Nakonec do kari vmícháme arašídy a ochutíme ho limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s jasmínovou rýží.

Tip: Teto recept je z dílny blogerky Michaely z Cooking with Šůša, ale můžete si s ním klidně vyhrát dle vlastní fantazie. Zkuste místo lilku použít třeba cuketu nebo květák. Kdo má rád pikantnější chutě, přidá chilli papričku.

Kakaové muffiny s dýní a mandlemi

Ingredience na 12 muffinů:

Kakaové muffiny s dýní a mandlemi
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 300 g strouhané dýně
  • 2 vejce
  • 1/2 skleničky oleje
  • 3/4 skleničky mléka
  • nasekané mandle na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience. V druhé míse promícháme strouhanou dýni, vejce, olej a mléko. Pak tuto směs nalijeme k té sypké a propracujeme.
  2. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku je plníme do tří čtvrtin těstem. Posypeme nasekanými mandlemi.
  3. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut na 180°C. Před podáváním necháme úplně vychladnout.

Tip: Místo mandlí můžeme použít třeba své oblíbené ořechy. Cukr lze nahradit javorovým sirupem, který dodá muffinům další chuťový rozměr. Kromě skořice do nich zkuste přidat třeba kardamom nebo hřebíček.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...



Najdete na iDNES.cz