Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

aktualizováno 
Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto zajímavou zeleninu můžete využít i při přípravě dalších dobrot. Hodí se totiž jak do moučníků, tak jako úžasný základ orientálních specialit.

Nechte se ve společnosti podzimní královny dýně přenést tisíce kilometrů daleko. | foto: blog.kitchenaid.cz

Chlebíček z dýně s rozinkami a ořechy

Ingredience na chlebíčkovou formu:

Chlebíček z dýně s rozinkami a ořechy
  • 1 hrnek pyré z dýně Hokkaidó
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • několik lžic rozinek a nasekaných ořechů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka nebo strouhaný kokos na vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme semínka a i se slupkou ji nakrájíme na měsíčky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut doměkka. Rozmixujeme a použijeme na pečení (z jedné dýně ale budete mít víc než hrnek, zbytek můžete použít třeba do polévky).
  2. Vejce rozšleháme v míse s olejem, mlékem a cukrem. Pak přidáme dýňové pyré, rozinky a ořechy (kromě vlašských jsou do chlebíčku skvělé také třeba lískové nebo pekanové).
  3. Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme dýňovou směs a vymícháme hladké těsto.
  4. Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem a nalijeme do ní těsto.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Špejlí vpíchnutou doprostřed chlebíčku vyzkoušíme, zda je propečený – když se na ni nelepí těsto, je hotovo.
  6. Chlebíček necháme chvíli ve formě a pak ho vyklopíme na mřížku a necháme docela vychladnout.

Tip: Plátky chlebíčku můžete podávat potřené krémovým sýrem ušlehaným s máslem a trochou cukru.

Dýňové kari se zázvorem

Ingredience na 4 porce:

Dýňové kari se zázvorem
  • 1 malá dýně Hokkaidó 
  • 1 menší lilek
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžičky kari
  • šťáva z půlky limetky
  • hrst nesolených arašídů
  • olivový olej
  • čerstvá šalvěj
  • sůl a pepř
  • jasmínová rýže k podávání

Pracovní postup:

  1. Dýni rozřízneme napůl a vydlabeme dužinu. Nakrájíme ji na menší kousky, naskládáme je vedle sebe do keramického pekáče, pokapeme olivovým olejem, poklademe lístky šalvěje, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme v troubě na 180°C asi 30 minut. Pak dýni vhodíme do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujeme na hladké pyré.
  2. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujeme asi 3 minuty. Pak přidáme na kostičky nakrájený lilek a restujeme dalších 5 minut.
  3. K lilku vmícháme nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promícháme a pod pokličkou necháme probublávat asi 15 minut.
  4. Nakonec do kari vmícháme arašídy a ochutíme ho limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s jasmínovou rýží.

Tip: Teto recept je z dílny blogerky Michaely z Cooking with Šůša, ale můžete si s ním klidně vyhrát dle vlastní fantazie. Zkuste místo lilku použít třeba cuketu nebo květák. Kdo má rád pikantnější chutě, přidá chilli papričku.

Kakaové muffiny s dýní a mandlemi

Ingredience na 12 muffinů:

Kakaové muffiny s dýní a mandlemi
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 300 g strouhané dýně
  • 2 vejce
  • 1/2 skleničky oleje
  • 3/4 skleničky mléka
  • nasekané mandle na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience. V druhé míse promícháme strouhanou dýni, vejce, olej a mléko. Pak tuto směs nalijeme k té sypké a propracujeme.
  2. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku je plníme do tří čtvrtin těstem. Posypeme nasekanými mandlemi.
  3. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut na 180°C. Před podáváním necháme úplně vychladnout.

Tip: Místo mandlí můžeme použít třeba své oblíbené ořechy. Cukr lze nahradit javorovým sirupem, který dodá muffinům další chuťový rozměr. Kromě skořice do nich zkuste přidat třeba kardamom nebo hřebíček.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Další z rubriky

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

Najdete na iDNES.cz