Kořeněná dýňová polévka
podle receptu blogerky Venduly Svobodové pro Sklizeno
Ingredience:
- 1 kg dýně,
- 1 l vývaru,
- 1 středně velká cibule,
- špetka chilli vloček (nebo víc, dle chuti),
- 3 cm zázvoru,
- plechovka kokosového mléka (cca 400 ml)
- 3 lžíce oleje,
- sůl a pepř na dochucení
Pracovní postup:
- Dýni si nakrájíme na kostky (hokaido se nemusí loupat, ostatní ano), cibuli na drobno na kostičky. Zázvor oloupeme a pokrájíme na tenčí plátky.
- V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme cibuli do sklovita, přidáme dýni, opékáme zhruba 5 minut, poté přihodíme i zázvor a chilli, promícháme a restujeme ještě asi minutu. Poté přelijeme vývarem, dvěma třetinami kokosového mléka a provaříme asi 30 minut.
- Rozmixujeme najemno. Osolíme a opepříme; ochutnáme a případně doladíme ochucení. Při servírování pokapeme kokosovým mlékem a posypeme chilli vločkami.
Dýňové kari se zázvorem
podle receptu blogerky Cooking with Šůša pro blog.kitchenaid.cz
Ingredience:
- 1 malá dýně hokaido
- 1 menší baklažán
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- kousek čerstvého zázvoru (asi čtyřcentimetrový)
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžíce arašídového másla
- 2 lžičky karí koření
- šťáva z půlky limetky
- hrst neosolených arašídů
- olivový olej
- čerstvá šalvěj
- sůl, koření
- jasmínová rýže jako příloha
Postup:
- Hokaido rozřežeme na půlku, vydlabeme dužinu. Nakrájíme na menší kousky, naskládáme na pekáč. Pokapeme olivovým olejem a navrch dáme lístky šalvěje, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
- Když je dýně upečená, dáme ji do mixéru anebo do food processoru a rozmixujeme ji i se šalvějí na hladké pyré.
- V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, česnek a zázvor a restujeme 3 minuty. Přidáme na kostky nakrájený baklažán a restujeme ještě dalších 5 minut. Poté do směsi přimícháme nakrájená loupaná rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a karí. Všechny ingredience pořádně promícháme a pod pokličkou necháme vařit asi 15 minut.
- Do karí nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetkovou šťávou, solí a kořením. Podáváme s jasmínovou rýží.
Pečená dýně
Ingredience:
- dýně hokaido
- 5 stroužků česneku,
- 3 snítky šalvěje
- sůl
- olivový olej
- malý kelímek bílého jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
- Dýni zbavíme semínek i měkkého vnitřku. Nakrájíme i se slupkou na 2 cm široké měsíčky. Vše vložíme do vhodného pekáče, osolíme, promícháme s olivovým olejem a pečeme i s česnekem (ve slupce) a šalvějí na 180 °C asi dvacet minut. Po vyjmutí z trouby ihned podáváme. Dýni doplníme bílým jogurtem.
Tip: Bílý jogurt je dobré ochutit čerstvou citronovou šťávou a solí.
Slaná dýňová bábovka
Ingredience:
- 400 g dýně (hokaido)
- 150 g sýru typu ementál
- 1⁄2 svazku tymiánu
- 200 g tuku
- 1⁄2 lžičky soli
- 4 vajíčka
- 300 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 ml mléka
- 100 g šunky nakrájené na kostičky
Postup:
- Nejprve nastrouhejte dýni nahrubo a sýr nakrájejte na kostičky. Tymián umyjte, vytřepejte do sucha a zbavte listí.
- Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme moukou. Pomocí ručního mixéru vyšlehejte tuk a sůl do krémové konzistence a poté přidávejte postupně vejce.
- Mouku a prášek do pečiva do těsta přidávejte na dvakrát s postupným přiléváním mléka. Následně přidejte nastrouhanou dýní a tymián. Nakonec přidejte kostky šunky a sýru.
- Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy a pečte v troubě cca 60 minut. Zda je bábovka hotová, zkontrolujte pomocí dřevěné špejle. Bábovku po vytažení z trouby nechte vychladnout, poté ji vyklepněte z formy a vychutnejte si ji kousek po kousku.
Tip: Alternativou k bábovce, pokud nemáte formu, je dýňový koláč pečený v zapékací míse o průměru 30 cm.
Tvarohovo-dýňový dort
Ingredience:
- 300 g dýně (např. hokaido) nakrájené na kostičky
- 350 ml smetany na vaření 15%
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 2 lžičky kakaa na vaření
- 1 špetka soli
- 250 g rostlinného tuku
- 250 g hnědého cukru
- 4 vejce
- 400 g tvarohu (20 % tuku v sušině)
- 1 až 2 lžičky skořice
- 1 sáček čokoládové polevy na dort
- 125 g slazeného kondenzovaného mléka
Příprava:
- V hrnci podusíme 300 g dýně se smetanou na vaření přibližně 20 minut za občasného míchání. Rozmixujeme na pyré. Necháme pyré vychladnout.
- Mezitím smícháme mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. 100 g tuku, 100 g cukru a 1 vejce umixujeme ručním mixérem, dokud těsto nebude hladké. Těsto přelejeme do máslem vytřené dortové formy. Do dalšího použití dáme formu do chladu.
- Předehřejeme troubu na 220 °C (konvektor 200 °C). V hrnci na mírném ohni necháme rozpustit 150 g tuku. Tuk, tvaroh, 150 g cukru a skořici do krémova ušleháme ručním mixérem. Pomalu přidáme 3 vejce. Z dýně odebereme stranou 75 g a zbytek přidáme do směsi.
- Směs dáme do dortové formy. Dort dáme péct na 15 minut v předehřáté troubě. Snížíme teplotu na 120 °C (konvektor 100 °C) a necháme péct 45 minut. Poté vypneme troubu a necháme v troubě dort chladnout přibližně hodinu. Otevřeme dvířka a necháme dalších 15 minut chladnout.
- Čokoládovou polevu připravíme dle návodu na obalu. Necháme vychladnout a mezitím dýňové pyré rozetřeme po celém dortu. Dále dort ozdobíme pomocí čokoládové polevy. Dýňový koláč dáme vychladnout alespoň na 2 hodiny.