Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nekonečné možnosti dýní: polévka, kari, bábovka i dort

  0:40aktualizováno  0:40
Podzim se právě přihlásil o slovo a spolu s ním se můžeme těšit na nové sezónní suroviny. Kromě cukety, hub a jablek patří podzimní vaření zejména dýním, které jsou úžasně variabilní: připravíte z nich slaná hlavní jídla, polévky i nekonečnou plejádu zákusků.

Tvarohovo-dýňový dort | foto: Hera

Kořeněná dýňová polévka

podle receptu blogerky Venduly Svobodové pro Sklizeno

Ingredience:

Kořeněná dýňová polévka

Pracovní postup:

  1. Dýni si nakrájíme na kostky (hokaido se nemusí loupat, ostatní ano), cibuli na drobno na kostičky. Zázvor oloupeme a pokrájíme na tenčí plátky.
  2. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme cibuli do sklovita, přidáme dýni, opékáme zhruba 5 minut, poté přihodíme i zázvor a chilli, promícháme a restujeme ještě asi minutu. Poté přelijeme vývarem, dvěma třetinami kokosového mléka a provaříme asi 30 minut.
  3. Rozmixujeme najemno. Osolíme a opepříme; ochutnáme a případně doladíme ochucení. Při servírování pokapeme kokosovým mlékem a posypeme chilli vločkami.

Dýňové kari se zázvorem

podle receptu blogerky Cooking with Šůša pro blog.kitchenaid.cz

Ingredience:

Dýňové kari podle blogerky Cooking with Šůša
  • 1 malá dýně hokaido
  • 1 menší baklažán
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • kousek čerstvého zázvoru (asi čtyřcentimetrový)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžičky karí koření
  • šťáva z půlky limetky
  • hrst neosolených arašídů
  • olivový olej
  • čerstvá šalvěj
  • sůl, koření
  • jasmínová rýže jako příloha

Postup:

  1. Hokaido rozřežeme na půlku, vydlabeme dužinu. Nakrájíme na menší kousky, naskládáme na pekáč. Pokapeme olivovým olejem a navrch dáme lístky šalvěje, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
  2. Když je dýně upečená, dáme ji do mixéru anebo do food processoru a rozmixujeme ji i se šalvějí na hladké pyré.
  3. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, česnek a zázvor a restujeme 3 minuty. Přidáme na kostky nakrájený baklažán a restujeme ještě dalších 5 minut. Poté do směsi přimícháme nakrájená loupaná rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a karí. Všechny ingredience pořádně promícháme a pod pokličkou necháme vařit asi 15 minut.
  4. Do karí nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetkovou šťávou, solí a kořením. Podáváme s jasmínovou rýží.

Pečená dýně

Ingredience:

Pečená dýně
  • dýně hokaido
  • 5 stroužků česneku,
  • 3 snítky šalvěje
  • sůl
  • olivový olej
  • malý kelímek bílého jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Dýni zbavíme semínek i měkkého vnitřku. Nakrájíme i se slupkou na 2 cm široké měsíčky. Vše vložíme do vhodného pekáče, osolíme, promícháme s olivovým olejem a pečeme i s česnekem (ve slupce) a šalvějí na 180 °C asi dvacet minut. Po vyjmutí z trouby ihned podáváme. Dýni doplníme bílým jogurtem.

Tip: Bílý jogurt je dobré ochutit čerstvou citronovou šťávou a solí.

Slaná dýňová bábovka

Ingredience:

Dýňová bábovka
  • 400 g dýně (hokaido)
  • 150 g sýru typu ementál
  • 1⁄2 svazku tymiánu
  • 200 g tuku
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 4 vajíčka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 100 g šunky nakrájené na kostičky

Postup:

  1. Nejprve nastrouhejte dýni nahrubo a sýr nakrájejte na kostičky. Tymián umyjte, vytřepejte do sucha a zbavte listí.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme moukou. Pomocí ručního mixéru vyšlehejte tuk a sůl do krémové konzistence a poté přidávejte postupně vejce.
  3. Mouku a prášek do pečiva do těsta přidávejte na dvakrát s postupným přiléváním mléka. Následně přidejte nastrouhanou dýní a tymián. Nakonec přidejte kostky šunky a sýru.
  4. Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy a pečte v troubě cca 60 minut. Zda je bábovka hotová, zkontrolujte pomocí dřevěné špejle. Bábovku po vytažení z trouby nechte vychladnout, poté ji vyklepněte z formy a vychutnejte si ji kousek po kousku.

Tip: Alternativou k bábovce, pokud nemáte formu, je dýňový koláč pečený v zapékací míse o průměru 30 cm.

Tvarohovo-dýňový dort

Ingredience:

Tvarohovo-dýňový dort
  • 300 g dýně (např. hokaido) nakrájené na kostičky
  • 350 ml smetany na vaření 15%
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 lžičky kakaa na vaření
  • 1 špetka soli
  • 250 g rostlinného tuku
  • 250 g hnědého cukru
  • 4 vejce
  • 400 g tvarohu (20 % tuku v sušině)
  • 1 až 2 lžičky skořice
  • 1 sáček čokoládové polevy na dort
  • 125 g slazeného kondenzovaného mléka

Příprava:

  1. V hrnci podusíme 300 g dýně se smetanou na vaření přibližně 20 minut za občasného míchání. Rozmixujeme na pyré. Necháme pyré vychladnout.
  2. Mezitím smícháme mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. 100 g tuku, 100 g cukru a 1 vejce umixujeme ručním mixérem, dokud těsto nebude hladké. Těsto přelejeme do máslem vytřené dortové formy. Do dalšího použití dáme formu do chladu.
  3. Předehřejeme troubu na 220 °C (konvektor 200 °C). V hrnci na mírném ohni necháme rozpustit 150 g tuku. Tuk, tvaroh, 150 g cukru a skořici do krémova ušleháme ručním mixérem. Pomalu přidáme 3 vejce. Z dýně odebereme stranou 75 g a zbytek přidáme do směsi.
  4. Směs dáme do dortové formy. Dort dáme péct na 15 minut v předehřáté troubě. Snížíme teplotu na 120 °C (konvektor 100 °C) a necháme péct 45 minut. Poté vypneme troubu a necháme v troubě dort chladnout přibližně hodinu. Otevřeme dvířka a necháme dalších 15 minut chladnout.
  5. Čokoládovou polevu připravíme dle návodu na obalu. Necháme vychladnout a mezitím dýňové pyré rozetřeme po celém dortu. Dále dort ozdobíme pomocí čokoládové polevy. Dýňový koláč dáme vychladnout alespoň na 2 hodiny.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

JOB LEADER CZECH s.r.o.
Mzdová účetní

JOB LEADER CZECH s.r.o.
Středočeský kraj
nabízený plat: 27 000 - 31 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.