Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nekonečné možnosti dýní: polévka, kari, bábovka i dort

  0:40aktualizováno  0:40
Podzim se právě přihlásil o slovo a spolu s ním se můžeme těšit na nové sezónní suroviny. Kromě cukety, hub a jablek patří podzimní vaření zejména dýním, které jsou úžasně variabilní: připravíte z nich slaná hlavní jídla, polévky i nekonečnou plejádu zákusků.

Tvarohovo-dýňový dort | foto: Hera

Kořeněná dýňová polévka

podle receptu blogerky Venduly Svobodové pro Sklizeno

Ingredience:

Kořeněná dýňová polévka

Pracovní postup:

  1. Dýni si nakrájíme na kostky (hokaido se nemusí loupat, ostatní ano), cibuli na drobno na kostičky. Zázvor oloupeme a pokrájíme na tenčí plátky.
  2. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme cibuli do sklovita, přidáme dýni, opékáme zhruba 5 minut, poté přihodíme i zázvor a chilli, promícháme a restujeme ještě asi minutu. Poté přelijeme vývarem, dvěma třetinami kokosového mléka a provaříme asi 30 minut.
  3. Rozmixujeme najemno. Osolíme a opepříme; ochutnáme a případně doladíme ochucení. Při servírování pokapeme kokosovým mlékem a posypeme chilli vločkami.

Dýňové kari se zázvorem

podle receptu blogerky Cooking with Šůša pro blog.kitchenaid.cz

Ingredience:

Dýňové kari podle blogerky Cooking with Šůša
  • 1 malá dýně hokaido
  • 1 menší baklažán
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • kousek čerstvého zázvoru (asi čtyřcentimetrový)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžičky karí koření
  • šťáva z půlky limetky
  • hrst neosolených arašídů
  • olivový olej
  • čerstvá šalvěj
  • sůl, koření
  • jasmínová rýže jako příloha

Postup:

  1. Hokaido rozřežeme na půlku, vydlabeme dužinu. Nakrájíme na menší kousky, naskládáme na pekáč. Pokapeme olivovým olejem a navrch dáme lístky šalvěje, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
  2. Když je dýně upečená, dáme ji do mixéru anebo do food processoru a rozmixujeme ji i se šalvějí na hladké pyré.
  3. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, česnek a zázvor a restujeme 3 minuty. Přidáme na kostky nakrájený baklažán a restujeme ještě dalších 5 minut. Poté do směsi přimícháme nakrájená loupaná rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a karí. Všechny ingredience pořádně promícháme a pod pokličkou necháme vařit asi 15 minut.
  4. Do karí nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetkovou šťávou, solí a kořením. Podáváme s jasmínovou rýží.

Pečená dýně

Ingredience:

Pečená dýně
  • dýně hokaido
  • 5 stroužků česneku,
  • 3 snítky šalvěje
  • sůl
  • olivový olej
  • malý kelímek bílého jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Dýni zbavíme semínek i měkkého vnitřku. Nakrájíme i se slupkou na 2 cm široké měsíčky. Vše vložíme do vhodného pekáče, osolíme, promícháme s olivovým olejem a pečeme i s česnekem (ve slupce) a šalvějí na 180 °C asi dvacet minut. Po vyjmutí z trouby ihned podáváme. Dýni doplníme bílým jogurtem.

Tip: Bílý jogurt je dobré ochutit čerstvou citronovou šťávou a solí.

Slaná dýňová bábovka

Ingredience:

Dýňová bábovka
  • 400 g dýně (hokaido)
  • 150 g sýru typu ementál
  • 1⁄2 svazku tymiánu
  • 200 g tuku
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 4 vajíčka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 100 g šunky nakrájené na kostičky

Postup:

  1. Nejprve nastrouhejte dýni nahrubo a sýr nakrájejte na kostičky. Tymián umyjte, vytřepejte do sucha a zbavte listí.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme moukou. Pomocí ručního mixéru vyšlehejte tuk a sůl do krémové konzistence a poté přidávejte postupně vejce.
  3. Mouku a prášek do pečiva do těsta přidávejte na dvakrát s postupným přiléváním mléka. Následně přidejte nastrouhanou dýní a tymián. Nakonec přidejte kostky šunky a sýru.
  4. Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy a pečte v troubě cca 60 minut. Zda je bábovka hotová, zkontrolujte pomocí dřevěné špejle. Bábovku po vytažení z trouby nechte vychladnout, poté ji vyklepněte z formy a vychutnejte si ji kousek po kousku.

Tip: Alternativou k bábovce, pokud nemáte formu, je dýňový koláč pečený v zapékací míse o průměru 30 cm.

Tvarohovo-dýňový dort

Ingredience:

Tvarohovo-dýňový dort
  • 300 g dýně (např. hokaido) nakrájené na kostičky
  • 350 ml smetany na vaření 15%
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 lžičky kakaa na vaření
  • 1 špetka soli
  • 250 g rostlinného tuku
  • 250 g hnědého cukru
  • 4 vejce
  • 400 g tvarohu (20 % tuku v sušině)
  • 1 až 2 lžičky skořice
  • 1 sáček čokoládové polevy na dort
  • 125 g slazeného kondenzovaného mléka

Příprava:

  1. V hrnci podusíme 300 g dýně se smetanou na vaření přibližně 20 minut za občasného míchání. Rozmixujeme na pyré. Necháme pyré vychladnout.
  2. Mezitím smícháme mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. 100 g tuku, 100 g cukru a 1 vejce umixujeme ručním mixérem, dokud těsto nebude hladké. Těsto přelejeme do máslem vytřené dortové formy. Do dalšího použití dáme formu do chladu.
  3. Předehřejeme troubu na 220 °C (konvektor 200 °C). V hrnci na mírném ohni necháme rozpustit 150 g tuku. Tuk, tvaroh, 150 g cukru a skořici do krémova ušleháme ručním mixérem. Pomalu přidáme 3 vejce. Z dýně odebereme stranou 75 g a zbytek přidáme do směsi.
  4. Směs dáme do dortové formy. Dort dáme péct na 15 minut v předehřáté troubě. Snížíme teplotu na 120 °C (konvektor 100 °C) a necháme péct 45 minut. Poté vypneme troubu a necháme v troubě dort chladnout přibližně hodinu. Otevřeme dvířka a necháme dalších 15 minut chladnout.
  5. Čokoládovou polevu připravíme dle návodu na obalu. Necháme vychladnout a mezitím dýňové pyré rozetřeme po celém dortu. Dále dort ozdobíme pomocí čokoládové polevy. Dýňový koláč dáme vychladnout alespoň na 2 hodiny.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...

Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...



Jsi největší hajzl pod sluncem, křičel ve Výměně táta na čtyřletého syna

Honza je alkoholik, je přesvědčená Martina.

Příčinou konfliktů a nedorozumění v premiérovém dílu Výměny manželek byl tentokrát zedník Honza (50). Jeho největším...

Tradiční rodinu v ČR ohrožuje chybějící předškolní péče, říká sociolog

ilustrační snímek

V posledních 15 letech mírně narostl počet lidí, kteří manželství považují za úplně zbytečnou instituci. Ale pořád jich...

Deset přírodních zabijáků bolesti, které neznáte a přitom je máte doma

bolest hlavy, ilustrace

Když člověka něco bolí, obvykle mu lékař nebo lékárník doporučí nějaký medikament. Jenže ne každý se chce ládovat...

Další z rubriky

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Stop omáčkám a knedlíkům. Odlehčený oběd pro první lednový víkend

Salát s kuřetem, rukolou a sušenými rajčaty

Po opulentním vánočním hodování a silvestrovském gastronomickém hřešení je na čase trochu přibrzdit. Pokud se hodláte i...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

Najdete na iDNES.cz