Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dýně: podzimní klasika na pět způsobů

  3:09aktualizováno  3:09
Neznámo proč tahle oranžová koule v české kuchyni stále ještě nezdomácněla. Přitom při vaření má dýně jednu velkou výhodu, lze ji připravit nasladko i naslano.

Pečená dýně na rozmarýnu. | foto: Isifa

Dýňové tipy

* Obsahuje mnoho zdravých látek, například hořčík, draslík, sodík, beta karoten, vlákninu, semínka jsou bohatá na zinek.
* Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek.
* Dýní jsou desítky druhů. Pro vaření jsou ale nejvhodnější druhy Hokkaido, populární je i muškátová či máslová dýně.
* Při správném uskladnění vám dýně vydrží až čtyři měsíce. Potřeba je suché a chladné místo s teplotou okolo deseti stupňů Celsia.

Dýně s kaštany

Dýně s kaštany.Příprava: 40 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 500 g jedlých kaštanů
* 600 g dýně
* 2 menší červené cibule
* sůl
* pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* čerstvý tymián

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Slupky kaštanů nařízneme do kříže. Kaštany pečeme v troubě asi 20 minut a ještě teplé je oloupeme.
2. Dýni nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky. Kaštany překrájíme.
3. Dýni, kaštany a cibuli přendáme do zapékací misky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem, posypeme tymiánem a promícháme. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 40–45 minut.

NÁŠ TIP

Upečte i s několika bramborami, přisypte trochu chilli a podávejte se zakysanou smetanou se solí a česnekem.

Pečená dýně na rozmarýnu

Pečená dýně na rozmarýnu.Příprava: 10 minut + pečení 35–40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg dýně
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 snítky čerstvého rozmarýnu
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Dýni rozpůlíme, vyjmeme semena, vyškrábeme vlákna.
3. Nakrájíme dýni na tři centimetry široké měsíčky, oloupeme, vložíme do pekáče, pokapeme olejem, posypeme natrhaným rozmarýnem, solí a pepřem.
4. Po 20 minutách pečení kousky dýně obrátíme a zapečeme dalších 15 minut.

Dýňové rizoto se šalvějí

Dýňové rizoto se šalvějí.Příprava: 15 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 litr zeleninového vývaru
* 300 g očištěné dýně
* 1 cibule
* 2 lžíce olivového oleje
* 300 g rýže arborio
* 200 ml bílého vína
* 60 g másla
* sůl
* pepř
* 12 lístků šalvěje
* 2 lžíce oleje
* 100 g strouhaného parmazánu

1. Zeleninový vývar zahřejeme k varu. Dýni pokrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na rozpáleném oleji orestujeme v hrnci cibuli, přisypeme rýži a společně restujeme asi 2–3 minuty. Přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří a nevsákne do rýže.
3. Postupně přilijeme třetinu vývaru, za stálého míchání ho necháme vsáknout, přisypeme nakrájenou dýni, přiléváme vývar, dokud není rýže měkká a rizoto krémové.
Do hotového rizota přimícháme máslo, dochutíme solí a pepřem.
4. V malé pánvičce zahřejeme olej a osmažíme v něm rychle šalvějové lístky. Křupavé budou za pár sekund.
5. Jednotlivé porce rizota posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme šalvějí.

Dýňovo-pistáciový koláč

Dýňovo-pistáciový koláč.Příprava: 30 minut + pečení 50–60 minut

Na 1 formu

* 500 g dýně
* 300 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka soli
* špetka mletého muškátového oříšku
* špetka mletého nového koření
* špetka mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky skořice
* 2 vejce
* 2 lžíce oleje
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 100 g nesolených pistácií

1. Očištěnou dýni pokrájíme na kousky a podlitou trochou vody ji podusíme doměkka a pak rozmixujeme.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
3. V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, solí a kořením.
4. Vejce prošleháme s olejem, cukrem, vanilkovým cukrem a přimícháme dýni a pistáciové ořechy.
5. Obě směsi spojíme a nalijeme do formy. Pečeme 50–60 minut, záleží na výšce koláče.

Dýňové muffiny s tvarohem

Dýňové muffiny s tvarohem.Příprava: 10 minut + pečení 20 minut

Na 12 muffinů

* 250 g tvarohu
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce moučkového cukru
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička sody
* 140 g cukru krupice
* špetka soli
* 1 skořicového cukru
* 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* špetka mletého hřebíčku
* 200 ml mléka
* 2 velká vejce
* 85 g másla
* 1 hrnek dýňového pyré
* rybízová marmeláda

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme tukem. Tvaroh utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem.
2. Prosátou mouku promícháme v míse s práškem do pečiva a sodou, cukrem, solí a kořením.
3. V jiné míse promícháme mléko, vejce, rozpuštěné máslo a dýňové pyré.
4. Tekuté přísady přilijeme do sypkých a vařečkou promícháme. Těstem naplníme košíčky a pečeme asi 20 minut.
5. Hotové muffiny necháme vychladnout, podélně rozřízneme, spodní část potřeme vrstvou tvarohu, ozdobíme lžičkou rybízové marmelády a přiklopíme horní částí muffinu.

Autoři:



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Mrzí mě, že jsme smrti Filipa nedokázali zabránit, vyčítá si Janečková

Moderátorka Ester Janečková

Před čtyřmi roky přišla o synovce, když si tehdy čtrnáctiletý Filip kvůli negativním reakcím na svou homosexualitu vzal...



Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Láska 2018: Panny čeká skvělý rok, Vodnářky se vrátí na zem... Co vy?

Valentýn je za rohem.

Postupem času i u nás svátek zamilovaných zakotvil a my jsme si zvykli si ho připomínat. Už není jen komerční...

Další z rubriky

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Masopust je v plném proudu. Dejte si jitrnici nebo škvarkové šneky

Škvarkoví šneci

Tento svátek se u nás slaví už od 13. století a ač je výsadou hlavně venkova a malých měst, prostřednictvím tučných a...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

Najdete na iDNES.cz