Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dýně: podzimní klasika na pět způsobů

  3:09aktualizováno  3:09
Neznámo proč tahle oranžová koule v české kuchyni stále ještě nezdomácněla. Přitom při vaření má dýně jednu velkou výhodu, lze ji připravit nasladko i naslano.

Pečená dýně na rozmarýnu. | foto: Isifa

Dýňové tipy

* Obsahuje mnoho zdravých látek, například hořčík, draslík, sodík, beta karoten, vlákninu, semínka jsou bohatá na zinek.
* Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek.
* Dýní jsou desítky druhů. Pro vaření jsou ale nejvhodnější druhy Hokkaido, populární je i muškátová či máslová dýně.
* Při správném uskladnění vám dýně vydrží až čtyři měsíce. Potřeba je suché a chladné místo s teplotou okolo deseti stupňů Celsia.

Dýně s kaštany

Dýně s kaštany.Příprava: 40 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 500 g jedlých kaštanů
* 600 g dýně
* 2 menší červené cibule
* sůl
* pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* čerstvý tymián

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Slupky kaštanů nařízneme do kříže. Kaštany pečeme v troubě asi 20 minut a ještě teplé je oloupeme.
2. Dýni nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky. Kaštany překrájíme.
3. Dýni, kaštany a cibuli přendáme do zapékací misky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem, posypeme tymiánem a promícháme. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 40–45 minut.

NÁŠ TIP

Upečte i s několika bramborami, přisypte trochu chilli a podávejte se zakysanou smetanou se solí a česnekem.

Pečená dýně na rozmarýnu

Pečená dýně na rozmarýnu.Příprava: 10 minut + pečení 35–40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg dýně
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 snítky čerstvého rozmarýnu
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Dýni rozpůlíme, vyjmeme semena, vyškrábeme vlákna.
3. Nakrájíme dýni na tři centimetry široké měsíčky, oloupeme, vložíme do pekáče, pokapeme olejem, posypeme natrhaným rozmarýnem, solí a pepřem.
4. Po 20 minutách pečení kousky dýně obrátíme a zapečeme dalších 15 minut.

Dýňové rizoto se šalvějí

Dýňové rizoto se šalvějí.Příprava: 15 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 litr zeleninového vývaru
* 300 g očištěné dýně
* 1 cibule
* 2 lžíce olivového oleje
* 300 g rýže arborio
* 200 ml bílého vína
* 60 g másla
* sůl
* pepř
* 12 lístků šalvěje
* 2 lžíce oleje
* 100 g strouhaného parmazánu

1. Zeleninový vývar zahřejeme k varu. Dýni pokrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na rozpáleném oleji orestujeme v hrnci cibuli, přisypeme rýži a společně restujeme asi 2–3 minuty. Přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří a nevsákne do rýže.
3. Postupně přilijeme třetinu vývaru, za stálého míchání ho necháme vsáknout, přisypeme nakrájenou dýni, přiléváme vývar, dokud není rýže měkká a rizoto krémové.
Do hotového rizota přimícháme máslo, dochutíme solí a pepřem.
4. V malé pánvičce zahřejeme olej a osmažíme v něm rychle šalvějové lístky. Křupavé budou za pár sekund.
5. Jednotlivé porce rizota posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme šalvějí.

Dýňovo-pistáciový koláč

Dýňovo-pistáciový koláč.Příprava: 30 minut + pečení 50–60 minut

Na 1 formu

* 500 g dýně
* 300 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka soli
* špetka mletého muškátového oříšku
* špetka mletého nového koření
* špetka mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky skořice
* 2 vejce
* 2 lžíce oleje
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 100 g nesolených pistácií

1. Očištěnou dýni pokrájíme na kousky a podlitou trochou vody ji podusíme doměkka a pak rozmixujeme.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
3. V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, solí a kořením.
4. Vejce prošleháme s olejem, cukrem, vanilkovým cukrem a přimícháme dýni a pistáciové ořechy.
5. Obě směsi spojíme a nalijeme do formy. Pečeme 50–60 minut, záleží na výšce koláče.

Dýňové muffiny s tvarohem

Dýňové muffiny s tvarohem.Příprava: 10 minut + pečení 20 minut

Na 12 muffinů

* 250 g tvarohu
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce moučkového cukru
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička sody
* 140 g cukru krupice
* špetka soli
* 1 skořicového cukru
* 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* špetka mletého hřebíčku
* 200 ml mléka
* 2 velká vejce
* 85 g másla
* 1 hrnek dýňového pyré
* rybízová marmeláda

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme tukem. Tvaroh utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem.
2. Prosátou mouku promícháme v míse s práškem do pečiva a sodou, cukrem, solí a kořením.
3. V jiné míse promícháme mléko, vejce, rozpuštěné máslo a dýňové pyré.
4. Tekuté přísady přilijeme do sypkých a vařečkou promícháme. Těstem naplníme košíčky a pečeme asi 20 minut.
5. Hotové muffiny necháme vychladnout, podélně rozřízneme, spodní část potřeme vrstvou tvarohu, ozdobíme lžičkou rybízové marmelády a přiklopíme horní částí muffinu.

Autoři:



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...



Najdete na iDNES.cz