Dýňový cheesecake
Ingredience na těsto:
- 170 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- špetka lžičky soli
- 130 g studeného másla
- 1 vejce
Ingredience na náplň:
- 1 hrnek dýňového pyré
- 3/4 hrnku zakysané smetany
- 250 g krémového sýra
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- mletá skořice a hřebíček
- 5 vajec
Pracovní postup:
- Z mouky, cukru, soli, másla nasekaného na kostičky a vejce rychle vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme asi hodinu odležet v chladničce.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno dortové nebo koláčové formy vyložíme pečicím papírem.
- Těsto vyválíme a pomocí válečku přeneseme do formy. Dno propícháme vidličkou, zakryjeme pečicím papírem a zasypeme suchými luštěninami. Pečeme asi 20 minut.
- Mezitím si smícháme všechny ingredience na náplň a tu nalijeme do lehce zchladlého předpečeného korpusu.
- Vložíme znovu do trouby a pečeme ještě asi 40 minut. Pak troubu vypneme a necháme v ní cheesecake zchladnout (děláme to kvůli tomu, aby náplň nepopraskala).
- Při podávání můžeme cheesecake dozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Jak připravit dýňové pyré?Středně velkou dýni nebo dvě menší překrojte, vyjměte střed se semínky a pak dýni nakrájejte na větší kusy. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 40 minut (nebo do změknutí) v troubě předehřáté na 190 °C. Nechte trochu zchladnout, z kousků dýně stáhněte slupku (pokud jste použili typ Hokkaidó, tak ji loupat nemusíte) a pak dýni rozmixujte nebo rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Pyré můžete použít hned, nebo si ho zamrazit pro pozdější použití. |