Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dvě stě padesát milionů bublinek

  19:03aktualizováno  19:03
Šampaňské bývalo synonymem pro všechna šumivá vína, ale od sedmdesátých let minulého století se může používat jen pro ta, která vznikla ve Francii, v kraji s křídovým podložím, v kraji Champagne. Hrozny se tam pěstují na severních svazích, aby měly nižší obsah cukru a byly bohaté na kyseliny.

Pravé šampaňské se vyrábí pouze ve Francii | foto: www.faiyo.cz

Když je teplé léto a mohly by mít cukru víc, tak se takzvaně "podtrhnou" a sklidí se před dozráním. Je to pět slavných oblastí - Montaigne de Reims, Vallé de la Marn, Coté des Blancs, Cote de Sezanne a Aube.

Z devadesáti procent se vyrábí z bílého vína. Oblíbené a drahé je Blanc de Blanc z odrůdy Chardonnay. Dobře skladované šampaňské vydrží i desítky let. Může být sladké - doux, polosladké - demi doux, polosuché - demi sec, suché - brut a zvlášť suché - extra brut.

Šumivým vínům z jiných oblastí, i když jsou vyrobené stejnou technologií, se říká sekty.

Dívat se na bublinky ve sklenici šampaňského je prý stejně strhující jako podívaná na mořské vlny.

Dom Pérignon byl benediktinský mnich a sklepmistr v opatství Hautvillers (1639-1715), který přišel na to, jak uchovat víno věčně šumivé. Původně prý se snažil naopak ty bublinky z vína dostat pryč. To se mu tedy nepovedlo.

Víno se sklidí, vylisuje, mošt se uloží do sudů, kde se kvasinky promění v cukr, alkohol, kysličník uhličitý a další produkty. V dubnu se víno přelije do lahví, přidá se cukr, láhve se zazátkují a převážou drátem. Vlivem cukru kvasinky začnou znovu kvasit a vytvářet kysličník uhličitý. Lahvemi se potřásá, obracejí se hrdlem dolů, aby se kal usadil na zátce a víno se vyčistilo. Pak se zátka uvolní a tlak plynu vyrazí se zátkou i usazený kal. U dražších značek se manipulace provádějí ručně, což zvedá jejich cenu.

Víno, které uniklo, se nahradí trochou sladšího vína s příměsí koňaku a láhev se znovu zazátkuje a připevní drátem. Pak se nechá ležet další tři roky. Ovšem některé slavné firmy jako Pommery, Veuve Clicquot, Tattinger, Krug a Dom Pérignon nechávají zrát šampaňské i 6-8 let. A pak teprve zátka vyletí až ke stropu.

Podávejte je dobře vychlazené - jeden až dva dny předem je dejte do lednice - má mít teplotu 6-8 °C. Každopádně je nedávejte hodinu před podáváním do mrazáku. Tak se s ním nezachází!

Nehodí se jen k artyčokům, chřestu a hutným omáčkám a vedle sladkých moučníků vám bude připadat kyselejší. Za to se hodí ke slavnostním a výjimečným okamžikům, které ty průzračné bublinky zkrášlí. A když to s oslavou přeženete, dejte si druhý den dobrý slepičí vývar, zapijte ho sklenkou sektu a můžete pokračovat.

"Šampaňské v nás vzbuzuje pocit, že každý den je neděle," řekla Marlene Dietrichová. A ta o tom už věděla své.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Vkus není jen o trendech. Má blízko k umění a dá se rozvíjet

Vkus nemusíte marně vyhlížet. Můžete mu vyrazit naproti. Stačí vyrazit...

Čím to je, že někdo na sebe může vzít pytel, a přesto bude vypadat krásně, a jinému trčí sláma z bot, ačkoliv oblékne...

Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a...

Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě...

S čím si hrají děti z královské rodiny?
S čím si hrají děti z královské rodiny?

Kate přesně ví, čemu se vyhnout.



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.