Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dvanáct rad pro opatrné houbaře

  0:33aktualizováno  0:33
Mrazit jen dušené? Sušit na slunci? Zapíjet pivem? Životně důležité otázky o houbách nám i vám zodpoví mykoložka Anna Švecová.

Děti do tří let by houby neměly jíst vůbec, ale při sbírání určitě rády pomohou. | foto: Profimedia.cz

1. Je lepší houby mrazit rovnou, nebo nejdřív zasmažit, případně podusit a pak teprve zamrazit?

Zcela zdravé a mladé menší houby lze zamrazit i bez tepelné úpravy. Všechny ostatní druhy před zamražením je možno blanšírovat, tedy vhodit nakrájené do vařící, mírně osolené vody a nechat přejít varem, potom scedit a propláchnout. V žádné úpravě zamražením se k houbám nemá přidávat tuk!

2. Jak dlouho vydrží houby v mrazáku?

V dobře mrazícím zařízení (-18 °C a více) bychom doporučili houby zkonzumovat přibližně do půl roku - houby sbírané v létě a na podzim spotřebovat během následující zimy a časného jara.

3. Jak dlouho vydrží sušené houby? Mnoho let?

Při dobrém skladování mohou sušené houby vydržet i více sezon, ale měli bychom je spotřebovat do tří let. Měly by být uloženy v naprostém suchu, třeba ve sklenici s dobře těsnícím víčkem. Při ukládání by měly být dobře vysušené (chrastit) a nenapadené zárodky hmyzu (mola obilného).

4. Jak poznám, že sušené houby už nejsou v pořádku?

Pokud jsou sušené houby špatně uložené, obvykle je napadá mol obilní. Takto napadené houby, kdy jednotlivé kousky jsou spojené pavučinkami a hmyz je tam buď ve stadiu larev, nebo dospělců, jsou samozřejmě zcela nevhodné ke konzumaci.

5. Kde a jak mám sušené houby přechovávat?

Houby skladujte v zavařovacích sklenicích a utěsněte příslušným víčkem nebo dobře svažte ve dvojitém mikrotenovém sáčku a zagumičkujte.

6. Říká se, že houby se nemají sušit na sluníčku - je to mýtus?

Sušení hub na sluníčku se nedoporučuje - to se nám houby téměř jistě zapaří. Doporučuji je sušit ve stínu a v průvanu, nejlépe na dřevěných rámech potažených polyetylenovou sítí.

7. Vadí, nebo nevadí červivé houby ke konzumaci?

Červivé houby z hlediska hygienického konzumovat jednoznačně nedoporučujeme. Červi zanášejí do nitra plodnic mikroorganismy, které rychle pomnožují a způsobují tak rychlejší zkázu hub (jejich hnití a plesnivění). Houby prohlédněte už v lese. Pokud jsou červivé, je lépe je rozházet v okolí místa nálezu než je doma vyhodit do popelnice.

8. Můžeme odkrojit plesnivý okraj houby a zbytek použít, nebo se musí vyhodit celá?

Pokud je napaden u plodnice třeba i malý kousek při okraji klobouku, nelze doporučit konzumaci ani po vykrojení. Ve zdánlivě zdravém zbytku houby mohou být zdraví škodlivé toxiny. Houby bychom všeobecně měli očistit a vykrájet co nejdříve, ještě v den sběru.

9. Proč jsou tak nebezpečné zapařené houby?

Houby se zapaří snadno - pokud je po sebrání uložíme v teple a bez větrání. Tehdy dojde v plodnicích k rozkladu bílkovin a takto narušené bílkoviny nám mohou způsobit zažívací potíže podobné, jako po požití zkaženého masa.

10. Smí se jíst houby na noc a smí se na ně pít alkohol?

Večeři z většího množství hub můžete bez následků jíst tak nejpozději kolem páté šesté odpoledne. A alkohol se všeobecně nedoporučuje, hlavně ne tvrdý. Sklenka nám po konzumaci většiny jedlých druhů neuškodí. Avšak na některé druhy hub, jedná se o hnojníky (Coprinus sp.), se alkohol nedoporučuje vůbec. Jejich účinná látka jménem coprinin působí jako antabus, používaný při léčbě notorických alkoholiků. Po požití jakéhokoli alkoholického nápoje po (nebo chvíli před) konzumaci hub (a to i po několika dnech) vznikají lehké otravy. Nejsilnější potíže nastávají, je-li houba požita současně s alkoholem nebo připravena třeba na víně.

11. Proč se musí hlavy klouzků před kuchyňskou úpravou loupat?

Pokud nechcete loupat klouzky, nemusíte, ale pokrm bude slizký více, než je obvyklé. Jejich klobouky loupeme i kvůli většímu znečistění, třeba jehličím.

12. Existují tak jako léčivé bylinky i léčivé houby?

Takových hub je celá řada a rostou i u nás. Jedná se o mnoho desítek druhů s různými účinky - vybrané druhy žampionů, čirůvek, strmělek, hnojníků, špiček, penízovek, houževnatců, chorošovitých a tak dále.


Tip od mykoložky

Ještě závěrem malé poučení pro všechny amatérské houbaře: sbírejte jen ty druhy, které bezpečně znáte. Nesbírejte plodnice příliš mladé, s nevyvinutými poznávacími znaky. Pokud si nejste jisti, nechte houby v lese nebo je doneste do některé z mykologických poraden, kde vám je bezpečně určí odborníci.

Při sběru hub mějte také na paměti, že houby jsou součástí naší přírody, kterou musíme chránit - proto nerozrývejte půdu, nesbírejte malé a přestárlé plodnice - tím jim dáte další šanci k jejich reprodukci na původní lokalitě. 


Autoři:



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Mrzí mě, že jsme smrti Filipa nedokázali zabránit, vyčítá si Janečková

Moderátorka Ester Janečková

Před čtyřmi roky přišla o synovce, když si tehdy čtrnáctiletý Filip kvůli negativním reakcím na svou homosexualitu vzal...



Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Láska 2018: Panny čeká skvělý rok, Vodnářky se vrátí na zem... Co vy?

Valentýn je za rohem.

Postupem času i u nás svátek zamilovaných zakotvil a my jsme si zvykli si ho připomínat. Už není jen komerční...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Škola líčení: Stíny podle barvy očí

Škola líčení: Stíny podle barvy očí

Arome.cz Říká se, že každé barvě očí sluší určité odstíny. Kéž by to bylo tak jednoduché. Modroočky, hnědoočky a majitelky očí ze...

Najdete na iDNES.cz