Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dva svůdné recepty na kávové dezerty ve francouzském stylu

  0:24aktualizováno  0:24
Ve Francii mají zvyk dát si po obědě malé preso a k němu jen tak pro chuť dva tři minidezerty. Říká se tomu café gourmand. Mlsný jazýček je uspokojen, dezertní komůrka v žaludku naplněna a nejste nacpaní jako ten, kdo zazdí polévku a svíčkovou maxi větrníkem, věnečkem či řádnou porcí čokoládového dortu.

Káva je nejen lahodný nápoj s povzbuzujícími účinky, ale také skvělá surovina pro výrobu domácích dezertů s francouzským šarmem. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Café gourmand podle cukrářky

Pro ty, kteří by chtěli kousek té sladké Francie přenést k sobě domů, připravila šéfcukrářka pražské cukrárny Amandine Edita Paulusová dva lákavé recepty:

Makronky (tradiční francouzský mini dezert, který nejvíc připomíná naše sněhové pusinky) jsou poměrně náročné na přípravu. Ale námaha stojí za to. Vyrábějí se v mnoha barevných a chuťových variantách - kávové, pistáciové, citronové, malinové a podobně - a Francouzi jimi velmi rádi obdarovávají své blízké. Docela pěkný zvyk, co myslíte?

Makronky - mandlové pusinky s kávovou příchutí

Doba přípravy: cca 1 hodina

Makronky - mandlové pusinky s kávovým krémem

Na pusinky:

  • 6 vaječných bílků
  • 150 g másla
  • 150 g mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g cukru najemno rozemletých mandlí

Na krémovou náplň:

  • 100 g másla
  • 85 g cukru
  • 5 cl vody
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 3 polévkové lžíce uvařené kávy

1. Nakrájíme máslo na menší kousky a necháme změknout. Mezitím nasypeme do hrnce cukr, přidáme vodu a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu, až získáme konzistenci připomínající sirup. V misce ušleháme vejce do pěny a poté do ní pomalu vmícháme sirup. Pokračujeme ve šlehání, dokud hmota nebude vlažná. Poté přidáme kávu, máslo a pokračujeme ve šlehání až do úplného vychladnutí krému. Uložíme na chladnější místo.
2. Nakrájíme zbytek másla na menší kousky a necháme změknout. V míse smícháme mouku, cukr, namleté mandle a kávu, nakonec přidáme máslo. Našleháme bílky v sníh a pomalu vmícháváme do těsta. Výsledná konzistence by měla být vláčná, nikoli však tekoucí.
3. Troubu předehřejeme na 240°C. Plech na pečení pokryjeme papírem na pečení a vytřeme máslem. Těstem naplníme cukrářský sáček s dorovna nastřiženou špičkou o délce zhruba 5 mm. Na plech poté vymačkáváme pusinky s rozestupem 2 centimetry. Vlhkým štětečkem uhladíme hlavičky pusinek, aby byly ploché, vložíme do trouby a pečeme 12 minut.
4. Po zchladnutí pusinky potřeme jednou kávovou lžičkou krému a spojíme.

TIP: Jak makronky opatrně sejmout z plechu? Po vyndání z trouby nalijte pod papír půl hrnku studené vody, počkejte 3 minuty a pusinky odeberte.

Snadnější, ale také velice efektní, je kávová pěna se zakysanou smetanou. Základem úspěchu jsou v obou případech čerstvé a kvalitní suroviny.

Mousse au café

Kávová pěna Mousse Au Café

  • 100 g cukr moučka
  • 2 polévkové lžíce uvařené kávy
  • 4 vejce
  • 2 dl zakysané smetany

1. Smícháme cukr, žloutky a zakysanou smetanu. Směs začneme ohřívat na mírném ohni, aniž bychom ji přivedli k varu.
2. Když směs zhoustne, přelijeme ji do mísy a dobře do ní vmícháme kávu.
3. Bílky vyšleháme na sníh a pozvolna je vmícháme do krému.
4. Hotovou kávovou pěnu rozdělíme do menších skleniček a necháme před servírováním 4 hodiny vychladit.    

Více francouzské inspirace můžete najít na www.kavaveznamenitouhy.cz.

Autor:






Nejčtenější

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.