Správná snídaně vám pomůže vykročit do nového dne pravou nohou a odborníci na výživu, lékaři a fitness trenéři se shodují, že bez snídaně bychom z domu odcházet neměli. Podle odborníků by měla tvořit 20 až 25 procent celkového denního příjmu energie. První jídlo dne po dlouhé noční přestávce nastartuje vaše tělo i mysl a dodá potřebný přísun energie.
Mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout, nesnídají v domnění, že tak mohou „ušetřit kalorie“ a tím zvýšit své šance na shození nadměrných kilogramů. Nepravidelné stravování a dlouhé pauzy mezi jídly však mohou vaši snahu o zhubnutí naopak zmařit. Navíc hladový člověk sní při dalším jídle obvykle daleko více, než co ušetřil vynecháním snídaně.
Někteří lidé také mají obavy, že se snídaní takzvaně rozjí a celý den pak budou mít potřebu něco nekontrolovatelně ukusovat. Zde ovšem velice záleží na tom, jakou snídani zvolíte.
Pokud si po ránu na prázdný žaludek dáte snídani s vysokým glykemickým indexem (GI), jako je například houska s džemem, dojde k rychlému vyloučení inzulinu následovaného hypoglykemií a pocitem hladu. To se pak může projevit celodenní chutí na sladké. Snídaně s nízkým GI naopak zaručí, že nebudete mít potřebu až do svačiny nic uzobávat.
Hodně jedinců také nesnídá z jednoho prostého důvodu – nemají prostě po ránu hlad. Je pravda, že po probuzení je hladina cukru v krvi vyrovnaná a vy tak opravdu hlad pociťovat nemusíte. Nicméně vaše tělo je po dlouhé noci připravené na nový příval energie z jídla, aby se mohlo připravit na nový den. Pokud si nedopřejete snídani a nezajistíte tak potřebnou dodávku energie, budete brzy unavení a prozíváte celé dopoledne. Hrozí také, že se nebudete schopni tolik soustředit na svou práci či studium a budete celkově otupělí.
Snídat byste také měli pokud možno nerušeně a v klidu. To znamená vsedě u stolu, bez televize či internetu nebo vyřizování pracovních záležitostí. Rovněž nemá moc smysl nutit se sníst hned po ránu něco, co vám prostě nechutná.
Na snídani byste se měli těšit a ne ji do sebe cpát s odporem jen proto, že jste slyšeli, že právě tento pokrm je po ránu nejzdravější. Naštěstí existuje nepřeberné množství potravin a jejich kombinací, které můžete po ránu snídat. Určitě si i vy dokážete najít takovou, která vám bude chutnat a zároveň bude mít nízký GI a bude prospěšná pro vaše zdraví.
Ať už jste zastáncem každodenní snídaně nebo z nějaké důvodu patříte mezi ty, kteří se bez jídla po ránu obejdou, možná vás bude zajímat, proč je vlastně dobré snídat.