Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dušené kotlíky. Recepty na jídla, která uvaříte v jednom hrnci

  0:26aktualizováno  0:26
Dušené maso a zelenina jsou časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Navíc kombinacím se meze nekladou – dusit můžete ledacos.

Bílé zelí s jehněčím a jablky. | foto: Isifa

Bílé zelí s jehněčím a jablky

Příprava: 15 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

* 1 sklenice kysaného zelí
* 2 jablka
* 2 střední cibule
* 3 lžíce sádla
* 4 zrnka pepře
* 1 bobkový list
* 1 zrnko jalovce
* 3 dcl bílého vína
* 500 g jehněčího masa
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl

1. Plátky jehněčího masa jemně zaprášíme hladkou moukou a osolíme.

2. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na sádle. Zelí slijeme, lehce vymačkáme, překrájíme. Z jablek (nemoučná, sladkokyselá) vykrojíme jádřince, oloupeme je a nakrájíme na menší hranolky či nudličky. Přimícháme koření a krátce podusíme.

3. Vymažeme pekáč tukem. Z hrnce odebereme polovinu zelí a rozprostřeme ji na dno pekáčku. Poklademe jehněčími plátky, přikryjeme zbytkem zelí, zalijeme trochou vody a bílým vínem. Pečeme pod pokličkou. Podléváme jen tak, aby na konci pečení byla téměř všechna tekutina odpařená.

NÁŠ tip

Nejlepší příloha jsou obyčejné vařené brambory. Vyzkoušejte voňavější a kratší variantu s klobáskou.

Ševcovský koláč

Ševcovský koláč.Příprava: 40 minut + vaření 70 minut

Pro 4 osoby

* 1/2 kg jehněčího
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 mrkev
* hrst hrášku
* hrst fazolek
* 2 lžičky rajského protlaku
* 2 lžíce sádla
* tymián, kmín
* worchester
* 200 g eidamu
* 100 g nivy
* bramborová kaše

1. Na kostky nakrájené jehněčí orestujeme s cibulí v hrnci dozlatova, přidáme česnek, rajský protlak, mrkev, podlijeme, osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem a kmínem.

2. Maso se zeleninou dusíme asi 45 minut, mezitím si připravíme bramborovou kaši asi z 1/2 až 3/4 kg brambor, trochy másla a 1 dcl mléka.

3. Hotové podušené maso promícháme s hráškem a fazolkami, dochutíme worchesterem nebo sojovou omáčkou.

4. Směs přendáme do hlubší zapékací misky, zakryjeme bramborovou kaší a uhladíme. Z nivy na proužky vytvoříme na bramborové kaši mřížku a zasypeme nastrouhaným eidamem. Krátce zapečeme.

NÁŠ TIP

Přidejte do dušení rozkrájený celerový výhonek, voní báječně. Pokud chcete mít povrch kaše superhladký, nejlepší pomůcka je ruka namočená ve studené vodě.

Telecí ragú s olivami

Telecí ragú s olivami.Příprava: 10 minut + vaření 50 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg telecí plece
* 1 lžíce olivového oleje
* 100 g hladké mouky
* 2 lžičky estragonu
* 1 konzerva rajčat
* 1 pomeranč
* 2 dcl bílého vína nebo kuřecího vývaru
* 200 g zelených oliv, bez pecek
* petrželka

1. Telecí nakrájíme na kostky a promícháme s hladkou moukou, přebytečnou mouku oklepeme. Slijeme rajčata z konzervy a nasekáme je nadrobno. Nastrouháme kůru asi z jedné třetiny omytého a osušeného pomeranče.

2. V hrnci rozpálíme olivový olej a zprudka na něm osmahneme maso dozlatova. K opečenému masu přidáme do hrnce pokrájená rajčata, estragon, pomerančovou kůru a víno. Stáhneme plamen a pomalu dusíme pod pokličkou asi 45 minut nebo dokud není maso měkké.

3. Dochutíme solí a pepřem. Pokud je omáčka moc hustá, podlijeme trochou vody. Těsně před dokončením přidáme vypeckované olivy.

NÁŠ TIP

Telecí maso můžete nahradit hovězím, ale počítejte s delší dobou dušení. Jako příloha se hodí široké nudle nebo čerstvý křupavý chléb.

Dušené hovězí s mrkví a fazolemi

Dušené hovězí s mrkví a fazolemi.Příprava: 20 minut + vaření 90 minut

Pro 4 osoby

* 1/2 hrnku hladké mouky
* 1 lžička sladké papriky
* 1 lžička soli
* špetka pálivé papriky
* 4 lžíce oleje
* 1 kg hovězího masa
* 3 větší mrkve
* 2 cibule
* 2 lžíce rajského protlaku
* 1/2 hovězího vývaru
* tymián
* 2 plechovky bílých fazolí

1. V míse promícháme hladkou mouku, obě papriky a sůl. Na kostky rozkrájené hovězí ve směsi obalíme a orestujeme na oleji, dokud se maso nezatáhne a nezhnědne.

2. Omyjeme a oškrábeme mrkev a rozkrájíme ji na špalíky. Oloupeme a nadrobno nasekáme cibuli.

3. Vyjmeme maso z hrnce a na zbylém tuku orestujeme cibuli. Přidáme na špalíky nakrájenou mrkev, rajský protlak, okořeníme tymiánem, podlijeme vývarem nebo vodou, do které přidáme bujonovou kostku. Osmahlé maso vrátíme do hrnce a dusíme asi hodinu. Průběžně podléváme vodou.

4. Do podušeného masa vmícháme slité bílé fazole a prohřejeme ještě asi 10 minut.

NÁŠ TIP

Vynechte papriku, zaměňte bílé fazole za červené a v omáčce nechte povařit kousek skořicové kůry nebo lžičku mleté skořice. Získáte tím úplně jiné jídlo, které vám ovoní zimní den.

Bramborovo–špenátové curry

Bramborovo-špenátové curry.Příprava: 10 minut + dušení 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 200 g mraženého listového špenátu
* 1 velká cibule
* 1 plechovka kokosového mléka
* 3 lžičky curry koření
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl
* petržel na ozdobení

1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka.

2. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, přidáme curry koření, nakrájené brambory, kokosové mléko a vše osolíme. Hrnec zakryjeme pokličkou a necháme směs podusit 20 až 30 minut. Doba dušení záleží na varném typu brambor, který jsme zvolili. Pro tento recept je ideální typ B.

3. Z rozmrzlého listového špenátu vymačkáme přebytečnou vodu a překrájíme ho. Do hrnce k ostatním ingrediencím špenát přidáme až v samotném závěru vaření, stačí ho prohřát v curry jen dvě až čtyři minuty. Bramborovo–špenátové curry rozdělíme do misek a dozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou.

NÁŠ TIP

Zkuste přidat kuřecí maso. Suché curry koření lze nahradit curry pastou, ale ochutnávejte – některé jsou hodně pálivé. Výborná příloha je indický chléb nán.

Jaké hrnce jsou nejlepší na dušení?

Tlakový hrnec
"Papiňák" díky vyššímu tlaku vaří při vyšší teplotě (120–130 °C). Příprava jídla je podstatně rychlejší, úbytek vody nízký, takže se jídlo nepřipaluje a zachovává si vitaminy a živiny.
Pomalý hrnec
Stačí pokrájet suroviny, vložit je najednou do hrnce a nastavit délku vaření, mininimálně 4 hodiny. Jídlo je navíc udržováno teplé několik hodin.
Římský hrnec
Připomíná pekáč, ale je vyroben z neglazované keramiky. Hrnec se na několik minut ponoří do vody, tu nasáknou hliněné póry a během vaření z nich uniká v podobě páry.
Tajine
Arabský hrnec se speciálně tvarovaným vrškem, který má uchovat všechny vůně. Do tajine dáte suroviny a při pomalu klesající teplotě dusíte.

Autoři:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

Brownies s lískovými ořechy

Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli...

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.