Časopis dTest vybral osm značek, které dohromady vyrábějí nejméně 20 druhů instantních kávových směsí.
„Pokud si tyto výrobky kupujete s představou, že obsahují sušené mléko a že balíčky 2 v 1 neobsahují cukr, budete zklamáni,“ říká šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová a radí číst dobře složení. „I když se totiž zdá, že se tyto produkty od sebe navzájem příliš neliší, opak je pravdou. Rozdíl v obsahu kávy může být až třetinový, v podílu cukru až poloviční,“ vysvětluje.
Kávou se ve směsích šetří
Výrobci uvádějí na obalu procentuální podíl kávového extraktu, běžná dávka na porci jsou 2 až 3 gramy rozpustné kávy. „Přepočítali jsme procenta na hmotnost kávy v jedné porci a zjistili jsme, že se pohybuje od 2,5 do 0,5 gramů,“ uvedla Hoffmannová. Nejvíce rozpustné kávy v jedné porci podle zjištění obsahuje Nescafé Strong 3in1 a Jacobs Original 3in1, a to 2,5, respektive 2,3 gramu.
V polovině případů slazených směsí 3 v 1 však výrobci s kávou spíše šetří. Většinu výrobků tvoří kávový extrakt jen mezi 7 a 8 procenty, což představuje jeden až 1,5 gramu kávy na jednu porci. Nejméně kávy obsahují pytlíčky Nescafé Mild, ve kterých spotřebitel dostane rozpustné kávy 3 procenta, tedy necelou polovinu gramu.
Místo mléka pijeme bělidlo
Kdo si pozorně přečte zadní stranu obalu, narazí na slova bělidlo nebo zbělovač, jehož úkolem je kávu obarvit a zjemnit její chuť. Ve výrobku tak nahrazuje mléko. Bělidlo tvoří zejména glukózový sirup a částečně nebo plně ztužené tuky - kokosový nebo palmový. Obsahuje také mléčné bílkoviny, takže není ani vhodnou alternativou pro alergiky.
„Skutečné sušené mléko obsahovaly pouze tři výrobky, i ty však měly ve složení vedle mléka ještě bělidlo. Použití bělidla má za následek vysoký obsah cukru v kávové směsi, i přestože není slazená,“ uvedla šéfredaktorka.
Vysoký obsah cukru zvýší ještě glukózový sirup
Příkladem je například kávová směs Jacobs 2in1 obsahující cukr z více než jedné třetiny. „Spotřebitelé, kteří si hlídají svůj energetický příjem nebo hladinu cukru v krvi, mohou být nepříjemně překvapeni. Při výrobě bělidla se totiž z technologických důvodů jako lepidlo používá glukózový sirup, který není tak sladký jako glukózo-fruktózový a celkovou chuť neovlivňuje. V instantních směsích 3 v 1 a 2 v 1 proto může být srovnatelný podíl cukru, ačkoliv podle chuti to poznat nelze,“ vysvětluje šéfredaktorka Hoffmannová.
Nejvíc cukru test zjistil v kávové směsi Jacobs Original 3in1 (65,5 procent), Kaufland Coffee Drink 3in1 (65 procent a Mokate Liquerino 3in1 (62 procent).
Naopak nejméně sladký slazený nápoj obsahuje 35 procent cukru (Penny/ Casa Blanca 3 v 1), ve své kategorii je však spíše výjimkou. Všechny ostatní výrobky 3 v 1 tvoří z více než z 50 procent právě cukr.
Podíl cukru u neslazených káv 2 v 1 se nejčastěji pohybuje mezi 8 a 9 procenty, výjimku tvoří uvedený Jacobs 2in1 a Lidl/Monte Santos 2in1 Instant Drink (33,5 procent, respektive 21 procent cukru). Prakticky se tak v obou případech jedná o kávy 3 v 1, ačkoliv obal počítá jen do dvou.
Porcované rozpustné kávové směsi s bělidlem většinou obsahují také poměrně bohatou dávku přídatných látek, zejména stabilizátorů, emulgátorů a protispékavých látek. Ty zajišťují sypkost a stálost směsi a její snadnou rozpustnost. Zhruba polovina káv obsahovala syntetická aromata. Bez přídatných látek se obešel pouze jediný produkt - Mokate Liquerino 3in1.
Samotné instantní kávy dopadly v loňském testu mnohem lépe:
14. dubna 2015 |