Espresso, latte, cappuccino... Průvodce voňavým světem kávy

  6:48aktualizováno  6:48
Málokdo z nás si dovede svůj život představit bez lahodného nápoje, který pomáhá ráno nastartovat tělo i mozek, přes den odežene stres a večer potěší při setkání s přáteli. Chcete o kávě vědět víc? Znalcem nebo mistrem kávy se po přečtení jednoho článku sice nestanete, ale určitě se můžete stát skvělou hostitelkou.

Připravte si doma pravé espresso, latté macchiato nebo cappuccino. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Káva černá jako noc

Čtyři kroky k dokonalé kávě

Kvalita
Dokonalého výsledku a chuti dosáhnete jedině za použití kvalitních surovin a při dodržení ověřených postupů. 

Čistota
Káva podávána ve špinavém nebo naťuklém šálku zkazí dojem bez ohledu na to, jak je exkluzivní.

Teplota
U teplých druhů kávy je důležité, aby nádobí bylo nahřáté a nesnižovalo teplotu kávy. Naopak u studených nápojů není vychlazení skla podmínkou. Vychladit se však samozřejmě dá, např. vložením několika kostek ledu.

Doplňky
Kávu je vhodné podávat  s baleným cukrem a keksem, čajovým pečivem nebo čokoládovým bonbonem. Je také třeba zvolit správnou velikost lžičky tak, aby odpovídala rozměru šálku. Pití kávy hostům zpříjemníte sklenicí minerálky, aby mohli kávu v případě potřeby zapít.

Další kávové tipy na www.kavaveznamenitouhy.cz.

Silná černá káva espresso je fenomén, který si získal nesmírnou popularitu, a při jehož přípravě se přesně dodržují určitá pravidla.

Pravé espresso se vždy připravuje ze 7 gramů umleté kávy, má obsah 25 - 35 ml a teče 20 - 30 sekund. Správný tlak v kávovaru by měl být 9 barů a teplota vody 80 - 90 °C.

Malé espresso se někdy nazývá piccolo, tomu velkému se říká lungo a obvykle se servíruje ve větším šálku, do nějž nalijete klasické espresso, spolu s konvičkou horké vody na dolití. Kávu si tak můžete "prodloužit" podle své chuti.

Mezi další variace espressa patří ristretto (připravuje se stejně jako espresso, jen teče 18 vteřin), double espresso (dvojitá dávka kávy) a espresso macchiato (espresso s trochou mléčné pěny).

Někdo to rád s mlékem

Máte rádi kávu s pořádnou porcí mléka? Pak jistě sáhnete po latte macchiato. Podává se ve vysoké sklenici, ve které se střídá vrstva mléka a mléčné pěny spolu s espressem.

Odlehčenou verzí mléčného latte macchiata je caffé latte. To se připravuje z klasického espressa, které je ve vysoké sklenici dolité vodou, teplým mlékem a mléčnou pěnou.

Presso v Cafe Petit

Espresso podáváme se sklenkou vody a sušenkou či čokoládovým bonbonem.

Macchiato se srdíčkem z mléčné pěny.

Espresso macchiato je černá káva zjemněná troškou mléčné pěny.

Baristka Petra Veselá - mistryně v přípravě kávy

Caffé latté je jemnou variantou macchiata. Část mléka nahrazuje voda.

Doma jako v kavárně: připravte si pravé cappuccino

Pravé cappuccino s nebesky nadýchanou pěnou je jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů na světě. Italové na něj nedají dopustit zejména po ránu, pijí jej z širokých objemných hrnků. U nás se ale těší oblibě doslova 24 hodin denně.

Správně našlehané mléko na cappuccino nemá bubliny, samovolně vytváří obrazce

Cappuccino podávejte bez skořice, vyhrát si můžete s obrázky na pěně.

1. Nejdříve si připravíme espresso do cappuccinového šálku, který má stejné parametry jako šálek na espresso, ale má větší obsah.
2. Potom ušleháme pěnu v kovové konvičce. Používáme dobře vychlazené plnotučné mléko - pěna tak bude jemná a stabilní.
3. Důkladně našlehané mléko nalijeme do espressa. Ideální cappuccino má teplotu 70 °C a pěna na povrchu musí mít 1 – 2 cm.

TIP: Ačkoli v některých restauracích servírují cappuccino se skořicí na mléčné čepičce, je to chyba. Na kávu by se skořice neměla vůbec přidávat. Její výrazná a specifická chuť totiž přebíjí příjemnou chuť kávy.

Autor:

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Pečeme na Vánoce: máte svůj recept na perníčky? Pošlete do soutěže

Makové perníčky

Je tady zase ten romantický čas, kdy nejen kuchyni, ale i celý byt, provoní hřebíček, vanilka a skořice. Ve většině...

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Chudí rytíři Cordon Bleu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív...

Upečte si vanilkové rohlíčky i další ořechové cukroví a pošlete recept

vanilkové rohlíčky

Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví napříč generacemi patří vanilkové rohlíčky. Někdo do těsta přidává mleté mandle...

Najdete na iDNES.cz