Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Espresso, latte, cappuccino... Průvodce voňavým světem kávy

  6:48aktualizováno  6:48
Málokdo z nás si dovede svůj život představit bez lahodného nápoje, který pomáhá ráno nastartovat tělo i mozek, přes den odežene stres a večer potěší při setkání s přáteli. Chcete o kávě vědět víc? Znalcem nebo mistrem kávy se po přečtení jednoho článku sice nestanete, ale určitě se můžete stát skvělou hostitelkou.

Připravte si doma pravé espresso, latté macchiato nebo cappuccino. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Káva černá jako noc

Čtyři kroky k dokonalé kávě

Kvalita
Dokonalého výsledku a chuti dosáhnete jedině za použití kvalitních surovin a při dodržení ověřených postupů. 

Čistota
Káva podávána ve špinavém nebo naťuklém šálku zkazí dojem bez ohledu na to, jak je exkluzivní.

Teplota
U teplých druhů kávy je důležité, aby nádobí bylo nahřáté a nesnižovalo teplotu kávy. Naopak u studených nápojů není vychlazení skla podmínkou. Vychladit se však samozřejmě dá, např. vložením několika kostek ledu.

Doplňky
Kávu je vhodné podávat  s baleným cukrem a keksem, čajovým pečivem nebo čokoládovým bonbonem. Je také třeba zvolit správnou velikost lžičky tak, aby odpovídala rozměru šálku. Pití kávy hostům zpříjemníte sklenicí minerálky, aby mohli kávu v případě potřeby zapít.

Další kávové tipy na www.kavaveznamenitouhy.cz.

Silná černá káva espresso je fenomén, který si získal nesmírnou popularitu, a při jehož přípravě se přesně dodržují určitá pravidla.

Pravé espresso se vždy připravuje ze 7 gramů umleté kávy, má obsah 25 - 35 ml a teče 20 - 30 sekund. Správný tlak v kávovaru by měl být 9 barů a teplota vody 80 - 90 °C.

Malé espresso se někdy nazývá piccolo, tomu velkému se říká lungo a obvykle se servíruje ve větším šálku, do nějž nalijete klasické espresso, spolu s konvičkou horké vody na dolití. Kávu si tak můžete "prodloužit" podle své chuti.

Mezi další variace espressa patří ristretto (připravuje se stejně jako espresso, jen teče 18 vteřin), double espresso (dvojitá dávka kávy) a espresso macchiato (espresso s trochou mléčné pěny).

Někdo to rád s mlékem

Máte rádi kávu s pořádnou porcí mléka? Pak jistě sáhnete po latte macchiato. Podává se ve vysoké sklenici, ve které se střídá vrstva mléka a mléčné pěny spolu s espressem.

Odlehčenou verzí mléčného latte macchiata je caffé latte. To se připravuje z klasického espressa, které je ve vysoké sklenici dolité vodou, teplým mlékem a mléčnou pěnou.

Presso v Cafe Petit

Espresso podáváme se sklenkou vody a sušenkou či čokoládovým bonbonem.

Macchiato se srdíčkem z mléčné pěny.

Espresso macchiato je černá káva zjemněná troškou mléčné pěny.

Baristka Petra Veselá - mistryně v přípravě kávy

Caffé latté je jemnou variantou macchiata. Část mléka nahrazuje voda.

Doma jako v kavárně: připravte si pravé cappuccino

Pravé cappuccino s nebesky nadýchanou pěnou je jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů na světě. Italové na něj nedají dopustit zejména po ránu, pijí jej z širokých objemných hrnků. U nás se ale těší oblibě doslova 24 hodin denně.

Správně našlehané mléko na cappuccino nemá bubliny, samovolně vytváří obrazce

Cappuccino podávejte bez skořice, vyhrát si můžete s obrázky na pěně.

1. Nejdříve si připravíme espresso do cappuccinového šálku, který má stejné parametry jako šálek na espresso, ale má větší obsah.
2. Potom ušleháme pěnu v kovové konvičce. Používáme dobře vychlazené plnotučné mléko - pěna tak bude jemná a stabilní.
3. Důkladně našlehané mléko nalijeme do espressa. Ideální cappuccino má teplotu 70 °C a pěna na povrchu musí mít 1 – 2 cm.

TIP: Ačkoli v některých restauracích servírují cappuccino se skořicí na mléčné čepičce, je to chyba. Na kávu by se skořice neměla vůbec přidávat. Její výrazná a specifická chuť totiž přebíjí příjemnou chuť kávy.

Autor:



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...



Najdete na iDNES.cz