Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Espresso, latte, cappuccino... Průvodce voňavým světem kávy

  6:48aktualizováno  6:48
Málokdo z nás si dovede svůj život představit bez lahodného nápoje, který pomáhá ráno nastartovat tělo i mozek, přes den odežene stres a večer potěší při setkání s přáteli. Chcete o kávě vědět víc? Znalcem nebo mistrem kávy se po přečtení jednoho článku sice nestanete, ale určitě se můžete stát skvělou hostitelkou.

Připravte si doma pravé espresso, latté macchiato nebo cappuccino. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Káva černá jako noc

Čtyři kroky k dokonalé kávě

Kvalita
Dokonalého výsledku a chuti dosáhnete jedině za použití kvalitních surovin a při dodržení ověřených postupů. 

Čistota
Káva podávána ve špinavém nebo naťuklém šálku zkazí dojem bez ohledu na to, jak je exkluzivní.

Teplota
U teplých druhů kávy je důležité, aby nádobí bylo nahřáté a nesnižovalo teplotu kávy. Naopak u studených nápojů není vychlazení skla podmínkou. Vychladit se však samozřejmě dá, např. vložením několika kostek ledu.

Doplňky
Kávu je vhodné podávat  s baleným cukrem a keksem, čajovým pečivem nebo čokoládovým bonbonem. Je také třeba zvolit správnou velikost lžičky tak, aby odpovídala rozměru šálku. Pití kávy hostům zpříjemníte sklenicí minerálky, aby mohli kávu v případě potřeby zapít.

Další kávové tipy na www.kavaveznamenitouhy.cz.

Silná černá káva espresso je fenomén, který si získal nesmírnou popularitu, a při jehož přípravě se přesně dodržují určitá pravidla.

Pravé espresso se vždy připravuje ze 7 gramů umleté kávy, má obsah 25 - 35 ml a teče 20 - 30 sekund. Správný tlak v kávovaru by měl být 9 barů a teplota vody 80 - 90 °C.

Malé espresso se někdy nazývá piccolo, tomu velkému se říká lungo a obvykle se servíruje ve větším šálku, do nějž nalijete klasické espresso, spolu s konvičkou horké vody na dolití. Kávu si tak můžete "prodloužit" podle své chuti.

Mezi další variace espressa patří ristretto (připravuje se stejně jako espresso, jen teče 18 vteřin), double espresso (dvojitá dávka kávy) a espresso macchiato (espresso s trochou mléčné pěny).

Někdo to rád s mlékem

Máte rádi kávu s pořádnou porcí mléka? Pak jistě sáhnete po latte macchiato. Podává se ve vysoké sklenici, ve které se střídá vrstva mléka a mléčné pěny spolu s espressem.

Odlehčenou verzí mléčného latte macchiata je caffé latte. To se připravuje z klasického espressa, které je ve vysoké sklenici dolité vodou, teplým mlékem a mléčnou pěnou.

Presso v Cafe Petit

Espresso podáváme se sklenkou vody a sušenkou či čokoládovým bonbonem.

Macchiato se srdíčkem z mléčné pěny.

Espresso macchiato je černá káva zjemněná troškou mléčné pěny.

Baristka Petra Veselá - mistryně v přípravě kávy

Caffé latté je jemnou variantou macchiata. Část mléka nahrazuje voda.

Doma jako v kavárně: připravte si pravé cappuccino

Pravé cappuccino s nebesky nadýchanou pěnou je jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů na světě. Italové na něj nedají dopustit zejména po ránu, pijí jej z širokých objemných hrnků. U nás se ale těší oblibě doslova 24 hodin denně.

Správně našlehané mléko na cappuccino nemá bubliny, samovolně vytváří obrazce

Cappuccino podávejte bez skořice, vyhrát si můžete s obrázky na pěně.

1. Nejdříve si připravíme espresso do cappuccinového šálku, který má stejné parametry jako šálek na espresso, ale má větší obsah.
2. Potom ušleháme pěnu v kovové konvičce. Používáme dobře vychlazené plnotučné mléko - pěna tak bude jemná a stabilní.
3. Důkladně našlehané mléko nalijeme do espressa. Ideální cappuccino má teplotu 70 °C a pěna na povrchu musí mít 1 – 2 cm.

TIP: Ačkoli v některých restauracích servírují cappuccino se skořicí na mléčné čepičce, je to chyba. Na kávu by se skořice neměla vůbec přidávat. Její výrazná a specifická chuť totiž přebíjí příjemnou chuť kávy.

Autor:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Nejlepší jarní recepty, ve kterých využijete vejce natvrdo z koledy

Ilustrační fotografie

I letos to u vás doma probíhalo stejně. Malí i velcí muži se vrátili z mrskačky, sladkosti snědli buď cestou, nebo hned...

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

Najdete na iDNES.cz