Doporučujeme

Tiramisu.

Tiramisu. | foto: Isifa

Druhý díl zahraničních receptů: tiramisu, kung-pao i salát Caesar

  • 33
Někdo má slabost pro italskou kuchyni, jiný se těší na dovolenou do Řecka kvůli tzatziki a jehněčímu, další vymetá indické restaurace a užívá si pikantní jídla. Vyzkoušejte šestici nejoblíbenějších receptů z dovozu.

Kung-pao

Kung-pao.

Příprava: 40 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 600 g kuřecích prsou
• 4 lžíce sojové omáčky
• 4 lžičky vody
• 4 lžičky škrobu
• 3 lžíce kuřecího vývaru
• 1 lžíce cukru
• sůl
• sezamový olej
• 1 lžíce červeného rýžového nebo vinného octa
• 6 zelených a červených chilli papriček
• 2 stroužky česneku
• olej
• 100 g nesolených arašídů

1. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky. V misce promícháme marinádu, polovinu promícháme s masem a necháme ho asi 30 minut odležet.
2. Zbylou marinádu naředíme trochou kuřecího vývaru, přidáme cukr, sůl, kapku sezamového oleje, červený ocet.
3. Chilli papričky rozpůlíme, vyškrábneme semena a pokrájíme. Česnek oloupeme a najemno nasekáme.
4. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm kousky kuřete a odložíme je do hlubšího talíře. Pánev vytřeme papírovými ubrousky a na troše oleje opečeme papričky, dokud nezačnou tmavnout a na kůži se jim nezačnou dělat "puchýřky", přisypeme česnek a společně opečeme.
5. Do pánve vrátíme maso, promícháme se zbylou naředěnou marinádou a vaříme do zhoustnutí, přimícháme arašídy, společně prohřejeme a servírujeme s rýží.

Variace na salát Caesar

Variace na salát Caesar.

Příprava: 30 minut + vaření 10 - 12 minut

Pro 4 osoby

• 5 vajec
• 2 kuřecí prsa
• sůl, pepř
• olej
• 1 světlá bageta
• 2 malé nebo 1 velký stroužek česneku
• 3 filety z ančoviček
• 2 lžíce citronové šťávy
• 1 lžička dijonské hořčice
• 1/2 lžičky worcesteru
• 100 ml olivového oleje
• 80–100 g parmazánu
• 1 velký římský salát
• 200 g cherry rajčat

1. Do vroucí osolené vody dáme vařit všechna vejce, jedno po minutě vyjmeme a zchladíme. Ostatní vejce uvaříme natvrdo, oloupeme.
2. Kuřecí maso omyjeme, osušíme, rozkrájíme na menší kousky, ochutíme solí a pepřem, opečeme dozlatova na pánvi s rozehřátým olejem.
3. Na jiné pánvi nebo v troubě na plechu nasucho opečeme na kostky nakrájenou bagetu.
4. Česnek oloupeme a prolisujeme, ančovičky nadrobno pokrájíme.
5. V misce prošleháme krátce uvařené vejce s citronovou šťávou, hořčicí, worcesterem, solí a čerstvě mletým pepřem, postupně zašleháváme olej, aby vznikla hustší zálivka, do které přidáme česnek a ančovičky. Zálivku můžeme zahustit trochou najemno nastrouhaného parmazánu.
6. Zbylý parmazán nakrájíme na hobliny. Salát omyjeme, necháme okapat a nadrobno pokrájíme nebo natrháme. Rajčata omyjeme a rozpůlíme.
7. Salát promícháme se zálivkou, přidáme opečené kostky bagety, nakrájené kuřecí maso, rajčata a ozdobíme hoblinami parmazánu a vejcem natvrdo.
Na naservírovaný salát místo toustů dejte křupavé briošky. K nim opečte slaninu a celý salát dolaďte usmaženým volským okem s tekutým žloutkem. Harmonie chutí je fantastická, vřele doporučuji.

Chilli con carne

Chilli con carne.

Příprava: 30 minut + vaření 150 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg hovězího masa
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku
• 2 jalapeňo papričky
• 1 plechovka loupaných rajčat
• 2 lžíce chilli
• 1 lžíce mletého římského kmínu
• 1 lžička tymiánu
• špetka mletého koriandru
• 1 lžička oregana
• špetka tymiánu
• 6 plátků slaniny
• 1 lžíce citronové šťávy
• 1 lžička třtinového cukru
• 1 plechovka červených fazolí

1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme, česnek prolisujeme. Z papriček vyškrábneme semena a nožem rozmělníme. Rajčata slijeme do misky a rozkrájíme.
2. V misce smícháme koření a s 3 lžícemi vody je utřeme na pastu. Na pánvi opečeme slaninu dokřupava, tuk slijeme a vychladlou slaninu nakrájíme.
3. Na části tuku orestujeme postupně po částech hovězí maso, odložíme ho na talíř. Na zbylém tuku ze slaniny orestujeme dozlatova cibuli, přidáme česnek, papričky a pastu, společně krátce opečeme.
4. Do hlubšího hrnce vsypeme maso, cibuli s kořením, slaninu, rajčata i se šťávou, osolíme, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a cukr. Hrnec zakryjeme pokličkou a pomalu dusíme asi 90 minut. Když je maso měkké, odklopíme a vaříme asi 20 minut, aby se odpařila přebytečná tekutina.
5. Do chilli přidáme slité fazole, dochutíme solí, případně trochou cukru a krátce společně prohřejeme. Podáváme s rýží, bílým pečivem nebo s ním naplňte tortilly.

Musaka

Musaka.

Příprava: 2 hodiny + pečení 45 - 50 minut

Pro 6 osob

• 500 g brambor
• 1 velký lilek
• 400 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• 5 cl červeného vína
• mletá skořice
• mleté nové koření
• 200 g rajčatové passaty
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• cukr
• sůl, pepř
• olej
• 500 ml mléka
• 40 g másla
• 40 g hladké mouky
• 1 bobkový list
• mletý muškátový květ
• 4 žloutky
• strouhanka
• 150 g strouhaného parmazánu

1. Brambory oloupeme a dáme vařit doměkka. Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit.
2. V hrnci nasucho opečeme maso, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, zalijeme vínem, přidáme koření, passatu, protlak, cukr, sůl, pepř a podusíme asi 20 minut.
3. Brambory nakrájíme na plátky a opečeme dozlatova, lilky osušíme a opečeme je na oleji také.
4. Mléko ohřejeme, z másla a mouky uděláme jíšku, do které přiléváme mléko a prošleháváme. Přidáme sůl, pepř, bobk. list, muškátový květ a povaříme do zhoustnutí asi 10 minut. Necháme zchladnout, vyjmeme list a přišleháme žloutky.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací mísu vymažeme olejem, vysypeme strouhankou. Dno vyložíme plátky brambor, poklademe 1/2 plátků lilku, dáme masovou směs, zasypeme 1/3 parmazánu, překryjeme zbytkem lilku, posypeme částí sýra. Vše zalijeme bešamelem, posypeme zbylým parmazánem a dáme zapéct.
6. Po upečení nechte musaku asi 15 minut dojít.

Tiramisu

Tiramisu.

Příprava: 40 minut + chlazení 24 hodin

Pro 4 osoby

• 2 velká vejce
• 3 lžíce cukru
• 250 g mascarpone
• 16 cukrářských piškotů
• 1 hrnek silné černé oslazené kávy
• 5 cl mandlového likéru nebo brandy
• 30 g čokolády na vaření
• 4 lžíce kakaa

Citronové tiramisu

Štávu ze 2 citronů svařte se 2 lžícemi cukru, nechte vychladnout. Do nádoby vyskládejte sušenky amaretti a zakápněte šťávou. Smetanu (100 ml) vyšlehejte a smíchejte s mascarpone (500 g), šťávou a kůrou ze 2 citronů a cukrem (4 lžíce). Směs namažte na sušenky, dejte vychladnout, posypte lupínky mandlí.

1. Z bílků a jedné lžíce cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přišleháme do mascarpone.
2. Mascarpone promícháme se sněhem. Do mělčí misky nalijeme oslazenou kávu s likérem.
3. Polovinu piškotů postupně namočíme do ochucené kávy a vyložíme jimi dno sklenic.
4. Pokryjeme polovinou krému, přidáme další vrstvu piškotů, pokapeme je zbylou kávou a dokončíme vrstvou krému.
5. Čokoládu na vaření nastrouháme, promícháme s kakaem. Každou porci posypeme kakaem a čokoládou a necháme 24 hodin odležet.

Vídeňský štrúdl

Vídeňský štrúdl.

Příprava: 30 minut + pečení 20 - 25 minut

Na dva štrúdly

• 60 g másla
• 5 lžic strouhanky
• 1 kg jablek
• 1 skořicový cukr
• 1 lžíce hnědého přírodního cukru
• 50 g rozinek
• 500 g listového těsta
• 1 vejce
• moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Na pánvi rozehřejeme máslo a opražíme na něm strouhanku do světle hněda.
3. Jablka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a jablka nakrájíme na tenké plátky. Promícháme je s oběma cukry, rozinkami.
4. Z těsta vyválíme dva obdélníky, každý posypeme strouhankou, poklademe jablky, tak aby okraje těsta zůstaly volné, a svineme. Oba konce pevně stiskneme a štrúdly přeložíme spojem dolů na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi dvacet minut dozlatova. Hotový vychladlý poprášíme moučkovým cukrem a rozkrájíme.


  • Vybrali jsme pro Vás