Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Druhý díl receptů na nejoblíbenější omáčky

  1:14aktualizováno  1:14
Česká kuchyně a omáčky k sobě neodmyslitelně patří. Nebojte se často složitých popisů postupu a pusťte se do některé z těh nejoblíbenější. Přinášíme druhou půlku receptů.

Znojemská hovězí pečeně. | foto: Isifa

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se špíkovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + chlazení 10 hodin + dušení 70 minut

Pro 4 osoby

* 750 g kančí kýty
* 200 g slaniny
* sůl
* 400 ml sladšího bílého vína
* 2 menší mrkve
* 1 lžíce sádla
* 6 lžic šípkové zavařeniny
* 50 g másla
* 50 g hladké mouky
* 1/2 lžičky citronové kůry
* 2 lžičky citronové šťávy
* houskový knedlík

1. Kýtu očistíme a osušíme a prošpikujeme ji slaninou pokrájenou na hranolky. Osolíme, vložíme do mísy, přelijeme vínem, přikryjeme a dáme do chladu odležet.
2. Mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme. V hrnci rozpustíme sádlo, mrkev na něm orestujeme, přidáme zavařeninu a společně promícháme, dokud směs lehce nezkaramelizuje.
3. Do hrnce přidáme kýtu i s vínem, zakryjeme a dusíme doměkka. Maso občas přelijeme výpekem, případně trochu podlijeme.
4. Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku. Maso vyjmeme z hrnce, zabalíme do alobalu. Jíšku vmícháme do omáčky a provaříme. Nakonec dochutíme citronovou kůrou a šťávou, případně dosolíme. Omáčku přecedíme.
5. Kýtu nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.

Znojemská hovězí pečeně

Znojemská hovězí pečeně.

Příprava: 30 minut + pečení a vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 750 g hovězího masa (loupaná plec)
* 100 g slaniny
* 2 menší cibule
* 2 lžíce sádla
* 750 ml hovězího vývaru
* 3 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce másla
* sůl, pepř
* 150 g naložených okurek
* houskový knedlík

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Očištěné maso prošpikujeme slaninou pokrájenou na tenké hranolky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. Ve větším hlubším hrnci vhodném i na pečení rozpustíme sádlo, zpěníme na něm cibuli a opečeme prošpikované maso.
3. Opečené maso podlijeme vodou a necháme v troubě pod pokličkou dusit asi 80-90 minut.
4. Upečené maso vyjmeme z hrnce, zabalíme do alobalu a necháme v teplé troubě.
5. Do hrnce přilijeme vývar, prohřejeme a přimícháme jíšku z másla a mouky. Omáčku provaříme asi 1/4 hodiny, přecedíme, osolíme a opepříme.
6. Do teplé omáčky vložíme na kolečka nakrájené okurky a promícháme.
7. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.

Houbová omáčka

Houbová omáčka.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 600 g čerstvých hub
* 1 cibule
* 1 velká lžíce sádla
* sůl, pepř
* kmín
* čerstvý tymián
* 2 lžíce hladké mouky
* 500 ml hovězího (zeleninového) vývaru
* 200 ml mléka nebo smetany na vaření

Špekové knedlíky

Na 2 lžících sádla zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme 200 g anglické slaniny, opečeme společně s 8 houskami pokrájemnými na kostičky. Ve 250 ml mléka rozšleháme 1 velké vejce a 1 žloutek, sůl, pepř, hrst nasekané petrželky a přelijeme na vychladlé housky se slaninou. Necháme je půl hodiny odpočinout, promícháme, zahustíme 2 lžícemi strouhanky a 4 lžícemi hrubé mouky. Vytvarujeme menší knedlíčky a ve vařící osolené vodě je povaříme podle velikosti 6-10 minut.

1. Očištěné houby nakrájíme, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli, vsypeme houby a opékáme je společně s cibulí, přidáme sůl, pepř, trochu kmínu a čerstvý tymián.
3. Houby zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky, zalijeme vývarem a podusíme.
4. Mléko promícháme s lžící mouky a přelijeme přes síto na houby.  Povaříme ještě deset minut, aby omáčka zhoustla.

Kachní prsa se švestkovou omáčkou

Kachní prsa se švestkovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 70 minut

Pro 4 osoby

* 4 kachní prsa
* sůl, pepř
* 2 lžíce oleje
* 2 mrkve
* 1/2 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce másla
* 200 g švestkových povidel
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* kousek celé skořice
* 2 hřebíčky
* 1 badyán
* 100 ml smetany na vaření
* 1 lžička hladké mouky

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Kachní prsa omyjeme, tučnější kůži nařízneme do tenkých proužků, osolíme a opepříme. V hlubším kastrolu rozehřejeme olej, prsa na něm z obou stran opečeme, podlijeme je trochou vody a zakrytá je dáme péct do trouby na dvacet minut.
2. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Na másle orestujeme cibuli a česnek, přidáme mrkev a společně opečeme. Přimícháme povidla, citronovou kůru a koření, omáčku naředíme vodou a přelijeme do hrnce s kachnou.
3. Po půl hodině dušení kachní prsa vyjmeme, maso vrátíme do vypnuté trouby zakryté alobalem. Z omáčky vyjmeme koření a zjemníme ji smetanou rozšlehanou s lžící mouky, promícháme a deset minut povaříme. Maso nakrájíme a přelijeme omáčkou.

Holandská omáčka s chřestem

Holandská omáčka s chřestem.

Příprava: 10 minut / vaření 20 minut

Pro 2 osoby

* 10 kusů chřestu
* 2 velké žloutky
* 1 lžička citronové šťávy
* 1 polévková lžíce suchého bílého vína
* 1 polévková lžíce kuřecího vývaru
* sůl, mletý bílý pepř
* 8 lžic rozpuštěného másla
* 2 lžíce strouhaného parmazánu

1. Chřest oloupeme a dáme vařit do vroucí osolené vody. Povaříme doměkka.
2. V kovové misce promícháme žloutky, citronovou šťávu, bílé víno, kuřecí vývar, sůl a pepř.
3. Misku umístíme nad hrnec s pomalu vroucí vodou a směs šleháme metlou, dokud není hustá a nezesvětlá, pak po lžících postupně přišleháváme rozpuštěné teplé máslo.
4. Povařený chřest přelijeme hotovou omáčkou, posypeme strouhaným parmazánem a necháme zapéct pod grilem.

Steak s hořčičnou omáčkou

Steak s horčičnou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 800 g menších nových brambor
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce prosáté strouhanky
* 1 lžíce strouhaného parmazánu
* sůl, čerstvě mletý pepř
* špetka sladké papriky
* 2 jarní cibulky
* 4 silnější plátky vepřové pečeně
* grilovací koření
* 4 lžíce oleje
* 200 ml bílého suchého vína
* 1 lžíce cukru krupice
* 4 lžíce hrubozrnné hořčice
* 6 lžic smetany na vaření

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vymastíme nebo vyložíme pečicím papírem. Brambory očistíme kartáčkem a necháme 10 minut povařit ve vodě, slijeme a necháme zchladnout.
2. Vychladlé brambory rozpůlíme, vložíme do mísy, zakapeme olivovým olejem a promícháme. Strouhanku smícháme s parmazánem, solí, pepřem a sladkou paprikou. Omaštěné brambory posypeme ochucenou strouhankou, promícháme, přendáme na plech a dáme je dozlatova zapéct do trouby, asi na 15 minut.
3. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme, ochutíme kořením a na pánvi je zprudka opečeme na oleji, hotové přidáme k bramborám na plech a troubu vypneme.
4. Na zbylém tuku orestujeme pokrájenou jarní cibulku a vsypeme cukr, promícháme, dokud cukr nezačne hnědnout, zalijeme vínem, prohřejeme a vmícháme hořčici, společně asi 3 minuty prohřejeme a přimícháme smetanu.
5. Steaky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s opečenými bramborami.

Autoři:






Nejčtenější

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.