Druhý díl receptů na nejoblíbenější omáčky

  1:14aktualizováno  1:14
Česká kuchyně a omáčky k sobě neodmyslitelně patří. Nebojte se často složitých popisů postupu a pusťte se do některé z těh nejoblíbenější. Přinášíme druhou půlku receptů.

Znojemská hovězí pečeně. | foto: Isifa

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se špíkovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + chlazení 10 hodin + dušení 70 minut

Pro 4 osoby

* 750 g kančí kýty
* 200 g slaniny
* sůl
* 400 ml sladšího bílého vína
* 2 menší mrkve
* 1 lžíce sádla
* 6 lžic šípkové zavařeniny
* 50 g másla
* 50 g hladké mouky
* 1/2 lžičky citronové kůry
* 2 lžičky citronové šťávy
* houskový knedlík

1. Kýtu očistíme a osušíme a prošpikujeme ji slaninou pokrájenou na hranolky. Osolíme, vložíme do mísy, přelijeme vínem, přikryjeme a dáme do chladu odležet.
2. Mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme. V hrnci rozpustíme sádlo, mrkev na něm orestujeme, přidáme zavařeninu a společně promícháme, dokud směs lehce nezkaramelizuje.
3. Do hrnce přidáme kýtu i s vínem, zakryjeme a dusíme doměkka. Maso občas přelijeme výpekem, případně trochu podlijeme.
4. Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku. Maso vyjmeme z hrnce, zabalíme do alobalu. Jíšku vmícháme do omáčky a provaříme. Nakonec dochutíme citronovou kůrou a šťávou, případně dosolíme. Omáčku přecedíme.
5. Kýtu nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.

Znojemská hovězí pečeně

Znojemská hovězí pečeně.

Příprava: 30 minut + pečení a vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 750 g hovězího masa (loupaná plec)
* 100 g slaniny
* 2 menší cibule
* 2 lžíce sádla
* 750 ml hovězího vývaru
* 3 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce másla
* sůl, pepř
* 150 g naložených okurek
* houskový knedlík

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Očištěné maso prošpikujeme slaninou pokrájenou na tenké hranolky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. Ve větším hlubším hrnci vhodném i na pečení rozpustíme sádlo, zpěníme na něm cibuli a opečeme prošpikované maso.
3. Opečené maso podlijeme vodou a necháme v troubě pod pokličkou dusit asi 80-90 minut.
4. Upečené maso vyjmeme z hrnce, zabalíme do alobalu a necháme v teplé troubě.
5. Do hrnce přilijeme vývar, prohřejeme a přimícháme jíšku z másla a mouky. Omáčku provaříme asi 1/4 hodiny, přecedíme, osolíme a opepříme.
6. Do teplé omáčky vložíme na kolečka nakrájené okurky a promícháme.
7. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.

Houbová omáčka

Houbová omáčka.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 600 g čerstvých hub
* 1 cibule
* 1 velká lžíce sádla
* sůl, pepř
* kmín
* čerstvý tymián
* 2 lžíce hladké mouky
* 500 ml hovězího (zeleninového) vývaru
* 200 ml mléka nebo smetany na vaření

Špekové knedlíky

Na 2 lžících sádla zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme 200 g anglické slaniny, opečeme společně s 8 houskami pokrájemnými na kostičky. Ve 250 ml mléka rozšleháme 1 velké vejce a 1 žloutek, sůl, pepř, hrst nasekané petrželky a přelijeme na vychladlé housky se slaninou. Necháme je půl hodiny odpočinout, promícháme, zahustíme 2 lžícemi strouhanky a 4 lžícemi hrubé mouky. Vytvarujeme menší knedlíčky a ve vařící osolené vodě je povaříme podle velikosti 6-10 minut.

1. Očištěné houby nakrájíme, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli, vsypeme houby a opékáme je společně s cibulí, přidáme sůl, pepř, trochu kmínu a čerstvý tymián.
3. Houby zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky, zalijeme vývarem a podusíme.
4. Mléko promícháme s lžící mouky a přelijeme přes síto na houby.  Povaříme ještě deset minut, aby omáčka zhoustla.

Kachní prsa se švestkovou omáčkou

Kachní prsa se švestkovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 70 minut

Pro 4 osoby

* 4 kachní prsa
* sůl, pepř
* 2 lžíce oleje
* 2 mrkve
* 1/2 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce másla
* 200 g švestkových povidel
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* kousek celé skořice
* 2 hřebíčky
* 1 badyán
* 100 ml smetany na vaření
* 1 lžička hladké mouky

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Kachní prsa omyjeme, tučnější kůži nařízneme do tenkých proužků, osolíme a opepříme. V hlubším kastrolu rozehřejeme olej, prsa na něm z obou stran opečeme, podlijeme je trochou vody a zakrytá je dáme péct do trouby na dvacet minut.
2. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Na másle orestujeme cibuli a česnek, přidáme mrkev a společně opečeme. Přimícháme povidla, citronovou kůru a koření, omáčku naředíme vodou a přelijeme do hrnce s kachnou.
3. Po půl hodině dušení kachní prsa vyjmeme, maso vrátíme do vypnuté trouby zakryté alobalem. Z omáčky vyjmeme koření a zjemníme ji smetanou rozšlehanou s lžící mouky, promícháme a deset minut povaříme. Maso nakrájíme a přelijeme omáčkou.

Holandská omáčka s chřestem

Holandská omáčka s chřestem.

Příprava: 10 minut / vaření 20 minut

Pro 2 osoby

* 10 kusů chřestu
* 2 velké žloutky
* 1 lžička citronové šťávy
* 1 polévková lžíce suchého bílého vína
* 1 polévková lžíce kuřecího vývaru
* sůl, mletý bílý pepř
* 8 lžic rozpuštěného másla
* 2 lžíce strouhaného parmazánu

1. Chřest oloupeme a dáme vařit do vroucí osolené vody. Povaříme doměkka.
2. V kovové misce promícháme žloutky, citronovou šťávu, bílé víno, kuřecí vývar, sůl a pepř.
3. Misku umístíme nad hrnec s pomalu vroucí vodou a směs šleháme metlou, dokud není hustá a nezesvětlá, pak po lžících postupně přišleháváme rozpuštěné teplé máslo.
4. Povařený chřest přelijeme hotovou omáčkou, posypeme strouhaným parmazánem a necháme zapéct pod grilem.

Steak s hořčičnou omáčkou

Steak s horčičnou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 800 g menších nových brambor
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce prosáté strouhanky
* 1 lžíce strouhaného parmazánu
* sůl, čerstvě mletý pepř
* špetka sladké papriky
* 2 jarní cibulky
* 4 silnější plátky vepřové pečeně
* grilovací koření
* 4 lžíce oleje
* 200 ml bílého suchého vína
* 1 lžíce cukru krupice
* 4 lžíce hrubozrnné hořčice
* 6 lžic smetany na vaření

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vymastíme nebo vyložíme pečicím papírem. Brambory očistíme kartáčkem a necháme 10 minut povařit ve vodě, slijeme a necháme zchladnout.
2. Vychladlé brambory rozpůlíme, vložíme do mísy, zakapeme olivovým olejem a promícháme. Strouhanku smícháme s parmazánem, solí, pepřem a sladkou paprikou. Omaštěné brambory posypeme ochucenou strouhankou, promícháme, přendáme na plech a dáme je dozlatova zapéct do trouby, asi na 15 minut.
3. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme, ochutíme kořením a na pánvi je zprudka opečeme na oleji, hotové přidáme k bramborám na plech a troubu vypneme.
4. Na zbylém tuku orestujeme pokrájenou jarní cibulku a vsypeme cukr, promícháme, dokud cukr nezačne hnědnout, zalijeme vínem, prohřejeme a vmícháme hořčici, společně asi 3 minuty prohřejeme a přimícháme smetanu.
5. Steaky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s opečenými bramborami.

Autoři:



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let svého fungování vydala dvanáct alb. Teď...

KVÍZ: Vyznáte se ve zdravém stravování?

Ilustrační snímek

Češi stále tloustnou, a to i přesto, že je v obchodech dostatek zdravých potravin. Jenže mnoho lidí dělá pořád ty...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...



Najdete na iDNES.cz