Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Druhá várka receptů na sladká jídla od žemlovky po palačinky

  8:07aktualizováno  8:07
Dezert převlečený za oběd nebo večeři - to jsou sladké hlavní chody, které milují děti, nepolepšitelní cukrožrouti, ale i superzdraví vegetariáni. V české kuchyni přitom sladkých jídel najdete jako nikde jinde.

Krupicová kaše. | foto: Isifa

Nudle s mákem

Nudle s mákem.

Příprava: 40 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 220–250 g hrubé mouky
* 2 vejce
* 100 g rozpuštěného másla
* 2 lžíce vody
* 100 g moučkového cukru
* 100 g mletého máku

1. Na vále uděláme v mouce důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme lžičku másla, dvě lžíce vody a promícháme na tužší těsto. Nejlépe to jde ze začátku příborovým nožem, pak těsto zpracujeme rukama. Hotové těsto rozdělíme na 2–3 kuličky.
2. Na pomoučněném vále rozválíme každou kuličku na placku, rozkrájíme na širší nudle.
3. Nudle povaříme asi 5 minut v osolené vodě, slijeme, promícháme v míse se lžící másla, aby se neslepily. Posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a polijeme zbylým máslem.

Ovocné kynuté knedlíky

Ovocné kynuté knedlíky.

Příprava: 25 minut + kynutí 1 hodina + vaření 7–10 minut

Pro 4 osoby

* 250 ml vlažného mléka
* 1 lžíce cukru krupice
* 1/2 kostky droždí
* 500 g hrubé mouky
* sůl
* 1 žloutek
* 125 g rozehřátého másla
* 15–20 švestek
* 100 g mletého máku
* 4 lžíce moučkového cukru

Tip

Knedlíky sypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité máslem jsou docela kalorická bomba, zkuste je posypat jen strouhaným tvarohem a přelít je jogurtem s rozmixovaným ovocem použitým i v náplni.

1. Z části mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
2. Mouku promícháme se špetkou soli, mléko prošleháme se žloutkem.
3. Do mísy s moukou vlijeme kvásek, přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla a mléko se žloutkem. Zpracujeme tužší těsto, které necháme vykynout.
4. Z těsta na pomoučněném vále vytvarujeme váleček, rozkrájíme ho na kousky, roztáhneme a zabalíme do něj ovoce, vytvarujeme knedlíky a necháme je chvíli kynout.
5. V širokém hrnci přivedeme k varu vodu s trochou soli a knedlíky postupně vaříme, každou várku knedlíků 7–10 minut, podle velikosti knedlíků.
6. Uvařené knedlíky propíchneme nebo natrhneme vidličkou a servírujeme posypané mákem promíchaným s moučkovým cukrem a přelité zbylým rozpuštěným máslem. 

Palačinky

Palačinky.

Příprava: 30 minut + smažení 10 minut

Pro 4 osoby

* 500 ml mléka
* 2 vejce
* sůl
* 1 sáček vanilkového cukru
* 280 g hladké mouky
* olej
* 250 g měkkého tvarohu
* 2 lžíce moučkového cukru
* špetka citronové kůry
* čerstvé ovoce
* lístky meduňky nebo máty

Tip

Palačinky s jahodami, zakysanou smetanou a rozmarýnem: 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, špetka cukru a soli, 140g hladké mouky,olej. Na hotové palačinky dáme lžíci zakysané smetany, jahody a na jemno nasekaný rozmarýn.

1. Do větší mísy nalijeme mléko, přimícháme vejce, špetku soli a 1/2 sáčku vanilkového cukru a postupně metlou zašleháváme mouku. Těsto necháme asi 20 minut odležet.
2. Na rozehřátou pánev kápneme trochu oleje, rozetřeme mašlovačkou a sběračkou nalijeme palačinkové těsto.
3. Palačinky opékáme po obou stranách a odkládáme je na talíř vyložený papírovými ubrousky.
4. Tvaroh rozmícháme se zbytkem vanilkového cukru, moučkovým cukrem a citronovou kůrou.
5. Palačinky natřeme tvarohem a přeložíme na čtvrtiny. Ozdobíme čerstvým ovocem a meduňkou. 

Krupicová kaše

Krupicová kaše.

Příprava: 5 minut + vaření 8–10 minut

Pro 4 osoby

* 500 ml plnotučného mléka
* 5 lžic másla
* sůl
* 60 g krupice
* směs čerstvého letního ovoce

1. Mléko se lžící másla a špetkou soli přivedeme k varu.
2. Za stálého míchání přisypáváme tenkým pramínkem nebo po lžičkách krupici.
3. Kaši vaříme a mícháme na mírném plameni do zhoustnutí, nemělo by to trvat více než 8–10 minut.
4. Každou porci kaše omastíme lžící rozpuštěného másla a ozdobíme čerstvým ovocem.

Žemlovka

Žemlovka.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 100 g másla
* strouhanka
* 5 velkých jablek
* 50 g rozinek
* 50 g nasekaných sušených meruněk
* 2 skořicové cukry
* 500 ml mléka
* 1 lžíce moučkového cukru
* 2 velká vejce
* 10 plátků toastového chleba nebo 1 velká veka

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací nádobu vymažeme kouskem másla a vysypeme strouhankou.
2. Jablka omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřinec, oloupeme a pokrájíme na plátky. Plátky jablek promícháme s rozinkami, meruňkami, skořicovým cukrem.
3. Mléko rozmícháme s moučkovým cukrem a vejci.
4. Plátky chleba namáčíme v mléce s vejci, vykládáme jimi zapékací nádobu a střídáme s vrstvou jablek.
5. Žemlovku přelijeme zbylým mlékem s vejci, poklademe zbylým pokrájeným máslem a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 30–40 minut.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.