Druhá várka receptů na sladká jídla od žemlovky po palačinky

  8:07
Dezert převlečený za oběd nebo večeři - to jsou sladké hlavní chody, které milují děti, nepolepšitelní cukrožrouti, ale i superzdraví vegetariáni. V české kuchyni přitom sladkých jídel najdete jako nikde jinde.
Krupicová kaše.

Krupicová kaše. | foto: Isifa

Nudle s mákem

Nudle s mákem.

Příprava: 40 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 220–250 g hrubé mouky
* 2 vejce
* 100 g rozpuštěného másla
* 2 lžíce vody
* 100 g moučkového cukru
* 100 g mletého máku

1. Na vále uděláme v mouce důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme lžičku másla, dvě lžíce vody a promícháme na tužší těsto. Nejlépe to jde ze začátku příborovým nožem, pak těsto zpracujeme rukama. Hotové těsto rozdělíme na 2–3 kuličky.
2. Na pomoučněném vále rozválíme každou kuličku na placku, rozkrájíme na širší nudle.
3. Nudle povaříme asi 5 minut v osolené vodě, slijeme, promícháme v míse se lžící másla, aby se neslepily. Posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a polijeme zbylým máslem.

Ovocné kynuté knedlíky

Ovocné kynuté knedlíky.

Příprava: 25 minut + kynutí 1 hodina + vaření 7–10 minut

Pro 4 osoby

* 250 ml vlažného mléka
* 1 lžíce cukru krupice
* 1/2 kostky droždí
* 500 g hrubé mouky
* sůl
* 1 žloutek
* 125 g rozehřátého másla
* 15–20 švestek
* 100 g mletého máku
* 4 lžíce moučkového cukru

Tip

Knedlíky sypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité máslem jsou docela kalorická bomba, zkuste je posypat jen strouhaným tvarohem a přelít je jogurtem s rozmixovaným ovocem použitým i v náplni.

1. Z části mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
2. Mouku promícháme se špetkou soli, mléko prošleháme se žloutkem.
3. Do mísy s moukou vlijeme kvásek, přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla a mléko se žloutkem. Zpracujeme tužší těsto, které necháme vykynout.
4. Z těsta na pomoučněném vále vytvarujeme váleček, rozkrájíme ho na kousky, roztáhneme a zabalíme do něj ovoce, vytvarujeme knedlíky a necháme je chvíli kynout.
5. V širokém hrnci přivedeme k varu vodu s trochou soli a knedlíky postupně vaříme, každou várku knedlíků 7–10 minut, podle velikosti knedlíků.
6. Uvařené knedlíky propíchneme nebo natrhneme vidličkou a servírujeme posypané mákem promíchaným s moučkovým cukrem a přelité zbylým rozpuštěným máslem. 

Palačinky

Palačinky.

Příprava: 30 minut + smažení 10 minut

Pro 4 osoby

* 500 ml mléka
* 2 vejce
* sůl
* 1 sáček vanilkového cukru
* 280 g hladké mouky
* olej
* 250 g měkkého tvarohu
* 2 lžíce moučkového cukru
* špetka citronové kůry
* čerstvé ovoce
* lístky meduňky nebo máty

Tip

Palačinky s jahodami, zakysanou smetanou a rozmarýnem: 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, špetka cukru a soli, 140g hladké mouky,olej. Na hotové palačinky dáme lžíci zakysané smetany, jahody a na jemno nasekaný rozmarýn.

1. Do větší mísy nalijeme mléko, přimícháme vejce, špetku soli a 1/2 sáčku vanilkového cukru a postupně metlou zašleháváme mouku. Těsto necháme asi 20 minut odležet.
2. Na rozehřátou pánev kápneme trochu oleje, rozetřeme mašlovačkou a sběračkou nalijeme palačinkové těsto.
3. Palačinky opékáme po obou stranách a odkládáme je na talíř vyložený papírovými ubrousky.
4. Tvaroh rozmícháme se zbytkem vanilkového cukru, moučkovým cukrem a citronovou kůrou.
5. Palačinky natřeme tvarohem a přeložíme na čtvrtiny. Ozdobíme čerstvým ovocem a meduňkou. 

Krupicová kaše

Krupicová kaše.

Příprava: 5 minut + vaření 8–10 minut

Pro 4 osoby

* 500 ml plnotučného mléka
* 5 lžic másla
* sůl
* 60 g krupice
* směs čerstvého letního ovoce

1. Mléko se lžící másla a špetkou soli přivedeme k varu.
2. Za stálého míchání přisypáváme tenkým pramínkem nebo po lžičkách krupici.
3. Kaši vaříme a mícháme na mírném plameni do zhoustnutí, nemělo by to trvat více než 8–10 minut.
4. Každou porci kaše omastíme lžící rozpuštěného másla a ozdobíme čerstvým ovocem.

Žemlovka

Žemlovka.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 100 g másla
* strouhanka
* 5 velkých jablek
* 50 g rozinek
* 50 g nasekaných sušených meruněk
* 2 skořicové cukry
* 500 ml mléka
* 1 lžíce moučkového cukru
* 2 velká vejce
* 10 plátků toastového chleba nebo 1 velká veka

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací nádobu vymažeme kouskem másla a vysypeme strouhankou.
2. Jablka omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřinec, oloupeme a pokrájíme na plátky. Plátky jablek promícháme s rozinkami, meruňkami, skořicovým cukrem.
3. Mléko rozmícháme s moučkovým cukrem a vejci.
4. Plátky chleba namáčíme v mléce s vejci, vykládáme jimi zapékací nádobu a střídáme s vrstvou jablek.
5. Žemlovku přelijeme zbylým mlékem s vejci, poklademe zbylým pokrájeným máslem a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 30–40 minut.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...