Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Drinky a dezerty z jablek

  0:44aktualizováno  0:44
Křupavá jablka jsou dobrým zdrojem vitaminu C, který potřebuje náš imunitní systém, a navíc mají málo kalorií. To je jeden z důvodů, proč bychom po nich měli sáhnout vždy, když nás honí mlsná.

Jablka v županu | foto: Isifa/Stockfood

Jablečné drinky

Voňavý bylinkový čaj

PRO 4 OSOBY

*sušená, ale raději čerstvá máta nebo meduňka
*700 ml vařící vody
*500 ml jabl. džusu
*1 omytý citron
*1 červené jablko
*hřebíček, badyán, celá skořice

1. Uvaříme čaj z čerstvých nebo sušených bylinek.

2. V mikrovlnce nebo v kastrůlku zahřejeme jablečnou šťávu. Jablko omyjeme, vykrojíme jádřinec, slupku odložíme stranou. Citron nakrájíme na dílky a spolu s kousky jablka nasypeme do skleniček.

3. Do skleniček vložíme dva hřebíčky, badyán a skořici. Asi do dvou třetin zalijeme čajem, dolijeme horkou šťávou a podáváme.

Punč s kávovými zrnky

PRO 4 OSOBY

*1 litr 100% jablečného džusu
*100 ml calvadosu (nemusí být)
*1 pomeranč bez chemického ošetření
*20 zrnek kávy
*4 tyčky skořice

1. Šťávu vlijeme do hrnce, přidáme calvados nebo jiný alkohol. Zahříváme pod bod varu.

2. Přidáme zrna kávy a zatím omyjeme pomeranč. Nakrájíme ho na tenoučké plátky, kterými vyložíme skleničky na grog. Obzvlášť efektní je krvavý pomeranč - jeho chuť výborně podtrhne pomerančový likér nebo koňak.

3. Horkým nápojem zalijeme kolečka pomeranče, ozdobíme tyčkou skořice, která může sloužit i jako míchátko.

Cidrový punč

PRO 4 OSOBY

* 750 ml cidru
* 250 ml jablečné šťávy
* 1 jablko
* 1 velká hruška
* 8 sušených švestek bez pecky
* lístky meduňky na ozdobu

1. Jablko i hrušku oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na dvoucentimetrové kousky.

2. V kastrůlku zahřejeme cider, šťávu, ovoce pokrájené na kousky. Zahříváme do doby, než začnou ode dna stoupat bublinky. Do každé skleničky vložíme dvě sušené švestky, které zalijeme punčem.

3. Podáváme ozdobené lístkem meduňky. Podle chuti můžeme osladit medem.

Horké jablko

PRO 4 OSOBY

* 500 ml jableč. džusu
* 500 ml džusu z hroznového vína
* 8 kuliček nového koření
* 4 tyčky skořice
* 1 červené jablko
* šťáva z 1 citronu a z 1 pomeranče

1. Vymačkáme citron a pomeranč a přecedíme přes husté síto. Zahřejeme oba džusy, do nichž jsme předtím přidali nové koření a tyčinky skořice.

2. Do každé sklínky vložíme spirálu z oloupaného jablka.
3. Zalijeme horkou směsí, přidáme vymačkanou šťávu a můžeme podávat.

Sladká tečka

Džem z jablek a hrušek

NA CCA 1,2 L DŽEMU

* 500 g hrušek máslovek
* 500 g jablek
* citron
* 500 g želírovacího cukru 2:1
* 3 celé skořice
* 3 hvězdičky badyánu
* 1 vanilkový lusk

1. Jablka i hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Citron pořádně vykartáčujeme, osušíme a nastrouháme z něj kůru, vymačkáme šťávu a kostičky jablek a hrušek v ní obalíme.

2. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, lžičkou vydlabeme semínka a dáme stranou na jindy. Všechno koření přidáme do kastrolu k ovoci, zasypeme želírovacím cukrem, zamícháme a přivedeme k varu. Zatím vypláchneme skleničky i víčka vařící vodou a důkladně osušíme. Až začne směs vřít, stáhneme plamen na poloviční výkon a po čtyřech minutách vypneme.

3. Sebereme pěnu a vroucí džem nalijeme do skleniček.
Víčka pevně utáhneme a postavíme asi na deset minut dnem vzhůru.

TIP
Pikantní obměny jablek v županu docílíme, pokud místo ořechů použijeme brusinkový kompot.

Jablka v županu

PRO 4 OSOBY

* 4 pevná kyselá jablka
* 400 g listového těsta
* 100 g vlašských ořechů
* 4 lžíce zakysané smetany nebo tučného tvarohu
* 4 lžíce hnědého cukru
* špetka skořice
* 1 menší banán
* 1 vejce na potření

1. Jablka oloupeme a vyjmeme jádřince. Banán rozmačkáme, smícháme s tvarohem nebo smetanou, cukrem a skořicí.

2. Těsto vyválíme na pomoučené ploše a rozdělíme na čtyři stejné čtverce. Z odřezků vykrojíme hvězdičky. Troubu rozpálíme na 200 °C.

3. Do každého jablka dáme banánovou směs, položíme na čtverce těsta. Zasypeme celými ořechy, okraje těsta potřeme vodou a slepíme k sobě. Opět potřeme vodou a přikryjeme hvězdičkou. Celé přetřeme žloutkem a dáme do trouby.

4. Po 20-25 minutách vyjmeme a zaprášíme moučkovým cukrem.

Jablečné kobližky

PRO 4 OSOBY

* 4 středně velká jablka
* 1 vejce
* 70 ml mléka
* 100 g tvarohu
* 1 sáček pravého vanilkového cukru
* 80 g hladké mouky
* půl lžičky kypřicího prášku
* 1 sáček skořicového cukru
* olej na smažení
* zmrzlina

1. Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na silnější kolečka. V míse smícháme tvaroh, vanilkový cukr, mléko a žloutek, přisypeme mouku s kypřicím práškem. Z mrazáku vytáhneme zmrzlinu, aby trochu povolila.

2. V hluboké pánvi rozpálíme olej. Vložíme kroužky a z každé strany smažíme dozlatova. Na děrované naběračce nebo ubrousku necháme odkapat olej a ještě horké obalíme ve skořicovém cukru.

3. Na dezertní talířky rozložíme kroužky a ozdobíme kopečkem vanilkové, oříškové nebo jogurtové zmrzliny.

Jablečné želé s tymiánem

CCA 1,25 L ŽELÉ

* 1125 ml jablečné šťávy (mošt či džus)
* balení superželírovacího cukru 3:1 (500 g)
* citronový tymián (mívá bíle orámované lístky)

1. Do hrnce vlijeme jablečnou šťávu, vsypeme želírovací cukr a přivedeme k varu. Vaříme dvě minuty, vsypeme lístky tymiánu a necháme ještě dvě minuty bublat.

2. Mezitím vypláchneme skleničky vařící vodou a vytřeme dosucha. Do každé skleničky vložíme větvičku tymiánu pro ozdobu. Odstavíme hrnec z plamene, sebereme případnou pěnu a ihned naléváme do skleniček.

3. Skleničky postavíme na víčko, po deseti minutách můžeme obrátit. Místo citronového tymiánu můžeme použít lístky čerstvé máty nebo meduňky.

TIP
Želé pro dospělé zpestříme tím, že čtvrt litru šťávy nahradíme calvadosem.

Žemlovka jako dezert

PRO 4 OSOBY

* 4 jablka
* 8 ks toustového chleba
* 80 g rozinek
* 500 ml mléka
* 2 vejce
* 70 g moučkového cukru
* půl lžičky skořice
* 1 vanilkový cukr šťáva z citronu
* 1 skořicový cukr

1. Rozšleháme mléko s vejci a vanilkovým cukrem a touto směsí pokapeme chleba. Tři oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky a zakapeme citronovou šťávou.

2. Do máslem vymazaných ohnivzdorných misek vložíme vrstvu změklého chleba, zasypeme rozinkami a skořicí. Pokračujeme vrstvou z plátků jablek, které zaprášíme cukrem. Vrstvy opakujeme.

3. Zbylé jablko oloupeme, vyřízneme jádřinec a nakrájíme na osm koleček. Ta obalíme ve skořicovém cukru a položíme je navrch žemlovky jako ozdobu.

4. Misky vložíme do trouby a pečeme při 200 °C půl hodiny. Hotovou žemlovku ozdobíme kopečkem šlehačky nebo vanilkové či jogurtové zmrzliny.

3 tipy pro uspěchané

Tvarohový dezert

* 250 g tvarohu
* 1 sáček vanilkového cukru
* 1 velké jablko jemně nastrouhané
* 1 rozmačkaný banán
* skořice, rozinky

Vše smícháme, a je-li směs příliš hustá, naředíme ji trochou vody nebo mléka.

Jablečný pudink

* 1 kg jablek
* 1/2 sáčku vanilkového pudinku
* 4-6 lžic cukru

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky, trochu podlijeme vodou, zasypeme cukrem a zakryté necháme rozvařit na kaši. Po 10-15 minutách přilijeme 100 ml vody, ve které jsme rozmíchali pudink.

Plníme buď do čistých skleniček, nebo nalijeme do misek k okamžitému použití. Před podáváním doplníme kopcem zakysané smetany.

Gratinovaná jablka

* 4 jablka
* 2 vanilkové cukry
* 4 lžíce řidší (nejlépe domácí) jahodové nebo rybízové marmelády
* máslo
* skořice

Jablka bez jádřince nakrájíme na čtvrtky. Vložíme do máslem vymazané zapékací misky, lehce potřeme svrchu máslem a posypeme cukrem. Pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě, poté vyjmeme, zalijeme marmeládou a posypeme skořicí. Pečeme dalších 15 minut.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.