Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Dražďánská štola

  11:29aktualizováno  11:29

Drážďanská štola | foto: Archiv Terezy Mrowiecové

Doba přípravy: 170 minut

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 g rozinek
  • 150 g kandované pomerančové a citronové kůry
  • 125 g cukru
  • 125 g cukru moučky na posypání ̈
  • 100 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 2/3 kostky droždí
  • lžíce rumu
  • lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka muškátového oříšku

1. V hrnku s vlažným mlékem rozmícháme droždí se lžící cukru a lžící mouky a necháme vzejít kvásek.

2. 250 g mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, rozinky, kandovanou citronovou a pomerančovou kůru a 4/5 kostky másla utřeného se žloutkem a rumem.

3. Vše zalijeme mlékem a vzešlým kváskem. Těsto mícháme vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypeme zbylou mouku, rukama vypracujeme do polotuha těsto, které necháme na teplém místě vykynout asi hodinu.

4. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát o velikosti asi 30 x 40 cm. Kratší okraje zahneme směrem ke středu, delší okraje potom přehneme do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají.

5. Štolu přendáme na plech s papírem na pečení, střed promáčkneme po délce hranou dlaně a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout.

6. Štolu pečeme v troubě předehřáté na 165 °C asi 50 minut.

7. Po upečení seškrábneme přepečené rozinky, které bývají tvrdé a nahořklé. Horkou štolu potřeme zbytkem rozpuštěného másla, posypeme hustě moučkovým cukrem a necháme zcela vychladnout.

Poznámka: Tradiční německá obdoba naší vánočky, plná mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu. Upečte a nechte ji dva až tři týdny odležet pevně zabalenou v alobalu.

Autor:




Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.