Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V byznysu jsem přestala být vztahovačná, říká manažerka z pivovaru

  0:28aktualizováno  0:28
Pracovala v bance, ale čísla ji nebavila. Chtěla mezi lidi, tak se Drahomíra Mandíková před téměř dvaceti lety začala v Plzeňském Prazdroji věnovat komunikaci a firemním vztahům. O pivu tehdy nic moc nevěděla a ani ho nepila.

Drahomíra Mandíková, manažerka Prazdroje | foto: Ondřej Košík

Čtěte v pondělí

Manažerka Prazdroje Drahomíra Mandíková

Velký rozhovor s Drahomírou Mandíkovou čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

Vyrůstala v Bratislavě, její děda měl vinice, tak se u nich pilo víno. Občas se k tomu přidala třešňovice a meruňkovice, což byl spíš lék než pití. K pivu si ale Drahomíra Mandíková našla cestu velmi brzo.

„Když jsem přišla do Plzně, sládek Vašek Berka mě vzal do sklepa, pověděl mi příběh piva, ochutnala jsem ho z dřevěných sudů, k tomu ta atmosféra a už se to se mnou vezlo,“ směje se Drahomíra Mandíková, která dnes působí jako ředitelka korporátní komunikace japonské společnosti Asahi Breweries Europe Ltd, jež Plzeňský Prazdroj od loňska vlastní.

Fotogalerie

S láskou k pivu se svezla i její váha. Nabrala deset kilo, což nebylo ani tak pivem, jako spíš českým jídlem. Přes den nic moc nejedla, večer svíčkovou, knedlo vepřo zelo a další těžká jídla. Bylo jasné, že takový styl života se musí někde projevit.

„Problém byl, že jsem si svoji rostoucí váhu neuvědomovala. Sem tam jsem si koupila něco většího na sebe, až maminka mi nastavila zrcadlo, když jednou řekla: „Poslechni, Drahuško, ty jsi strašně přibrala!“ Hubnout začala za pomoci odborných rad tím, že začala pravidelně pětkrát denně jíst.

Drahomíra Mandíková

  • Narodila se před 46 lety, pochází z Bratislavy. Vystudovala ekonomii, později si vzdělání rozšířila studiem sociální práce na Univerzitě Komenského v Bratislavě.
  • V devadesátých letech pracovala v Investiční a rozvojové bance.
  • Jedenáct let působila v sesterské společnosti Plzeňského Prazdroje Pivovary Topvar na Slovensku v pozici manažerky pro vztahy s veřejností. Do Plzeňského Prazdroje nastoupila v roce 2010 jako šéfka komunikace pro Česko a Slovensko.
  • Od dubna loňského roku, kdy Prazdroj koupila japonská společnost Asahi Breweries Europe Ltd, působí v pražské centrále celé skupiny jako ředitelka korporátní komunikace.
  • Od roku 2011 je členkou představenstva Českého svazu pivovarů a sladoven.
  • Jejím největším koníčkem je cestování.

Když před osmnácti roky nastoupila do pivovarského byznysu, byl to obor, ve kterém pracovali hlavně muži a jejich cílovou skupinou byli také muži.

„Trh si v té době neuvědomoval, jak důležitá je role ženy. Že je to spotřebitelka, že dělá nákupy, je to manažerka rodinných financí. A tehdy jsem se ze strany mužů střetla s řadou stereotypů. A měla jsem je i já,“ přiznává Drahomíra Mandíková. Aby v oboru uspěla, některé věci na sobě musela změnit.

„Musela jsem se začít chovat jinak. Bývalá ředitelka mi v tom pomáhala. Učila mě, jak být při jednání s kolegy partnerem v diskusích. Nešlo o to, že by mi dávali najevo, že jsem méněcenná, ale ženské chování je jiné než mužské. Ženy jsou spíš kooperující, bereme ohled na druhé, vyslechneme je, zároveň můj hlas není tak silný, takže když jsem něco říkala, zapadlo to, zatímco když stejnou věc řekl muž, mluvilo se o tom. Nedokázala jsem se přirozeně prosadit. To jsem musela změnit, ale stejně důležité bylo zůstat ženou, protože smysl diverzity je v tom, že v týmu máte různé lidi. Jedině tak se firma posouvá dopředu,“ hodnotí začátky svého působení v pivovarském oboru.

Od mužů získala chuť vítězit, ale taky si přestala brát věci osobně. „My ženy jsme vztahovačné, což je jedna z věcí, která nám nepomáhá. A stejně tak svazující je naše přehnaná zodpovědnost za všechny a za všechno. Je důležité naučit se nechat odpovědnost na druhých, podpořit je, ukázat, že jim věříte,“ říká manažerka.

Autor:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Nejstarší Barbie na světě hledá Kena. Má být chytrý a nesmí mít vrásky

Barbie z Londýna hledá Kena. Musí být stejně dokonalý jako ona.

Sedmačtyřicetiletá Rachel Evansová už utratila nehoráznou sumu za to, aby vypadala jako kultovní dlouhonohá panenka...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Návrhářka podstoupila bypass žaludku a dnes má o víc než 80 kg méně

Předtím, než Thayna podstoupila bypass žaludku, vážila 140 kg. Dnes má o víc...

Módní návrhářka z Brazílie Thayna Pacheco Barboza měla odmalička slabost pro nezdravé jídlo a velké porce. V osmnácti...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz