Zdraví prospívá pouze kvalitní hořká čokoláda (ilustrační fotografie)

Zdraví prospívá pouze kvalitní hořká čokoláda (ilustrační fotografie) | foto: Profimedia.cz

Dopřejte si ve stáří čokoládu, prospějete svému srdci

  • 8
Mlsá vaše babička ráda čokoládu? Tak ji od této pochoutky nezrazujte, ale raději jí nakupte kvalitní hořkou čokoládu do zásoby. Podle nejnovějšího výzkumu totiž čokoláda chrání ženy starší 70ti let před chorobami srdce, které jsou jednou z hlavních příčin úmrtí ve vyspělých zemích.

Čokoláda se v medicíně používá již více než 3000 let, ale moderní lékařství ji začalo akceptovat až v roce 1997, kdy byly objeveny pozitivní účinky antioxidantů flavanolů obsažených v čokoládě. Od té doby zkoumalo vliv čokolády na lidské zdraví mnoho studií a podle té nejnovější může čokoláda chránit starší ženy před srdečními onemocněními.

Snižuje riziko srdečních onemocnění

Dlouhodobá australská studie sledovala téměř deset let 1200 postarších žen. Vědci se zaměřili na to, jak často a v jakém množství sledované ženy konzumovaly čokoládu, přičemž jedna porce obsahovala zhruba stejné množství kakaa jako jeden šálek horké čokolády. Lékaři pravidelně zaznamenávali, která z žen byla hospitalizována nebo zemřela na srdeční onemocnění.

Výsledky studie ukázaly, že ženy starší 70ti let, které jedly porci čokolády nejméně jednou týdně, měly o 60 procent nižší pravděpodobnost, že zemřou na selhání srdce.

Prospívá už jedna porce týdně

Přibližně polovina ze sledovaných žen uvedla, že jedly méně než jednu porci čokolády za týden. Téměř 90 procent z těch, co jedly čokoládu jen málokdy, byly během studie hospitalizovány nebo zemřely na srdeční onemocnění, dalších 35 procent nepravidelných konzumentek zažilo selhání srdce.

Ačkoli autoři studie dali do jedné skupiny ženy, které jedly čokoládu denně, se ženami, které ji konzumovali jen jednou týdně, zjistili, že se obě skupiny stravovaly podobně, z čehož vyplývá, že už jedna porce týdně může být srdci prospěšná.

"Je hezké, že ženy nemusely jíst tuny čokolády, aby byly vidět výsledky," řekl vedoucí studie doktor Joshua Lewis z nemocnice Sira Charlese Gairdnera v Austrálii. "Tudíž bychom rádi varovali lidi před pravidelnou konzumací potravin s vysokým obsahem cukru a tuku a věříme, že naše zjištění podporují spíše mírnou než častou konzumaci čokolády," dodal Lewis.

Myslí si, že díky rostoucím důkazům o užitku čokolády by dalším krokem měla být velká klinická studie, která důkladně otestuje prospěšnost této pochoutky.

Pomáhá srdci a chrání nervový systém

Studií, které zkoumaly účinky čokolády na lidské zdraví, proběhlo již několik. Například v roce 2008 italští vědci zjistili, že pravidelné pojídání čokolády může snižovat záněty a zápaly, které jsou silně spjaty s onemocněními srdce a cév.

Minulý rok jiná studie ukázala, že potraviny bohaté na antioxidanty známé jako flavonoidy nebo flavonoly – včetně tmavé čokolády, jablek a červeného vína – mohou pomáhat chránit ženy po menopauze před koronárními srdečními onemocněními, kardiovaskulárními onemocněními a mrtvicí.

Studie Imperial College v Londýně zase potvrdila příznivý vliv čokolády na nervový systém díky teobrominu, fenylethylaminu a flavonoidům, které zvyšují hladiny dopaminu a serotoninu, látek jež fungují jako přírodní antidepresiva. Další výzkumy ukázaly, že čokoláda má pozitivní vliv na funkci mozku, na snížení rizika demence a rovněž se prokázalo, že zabraňuje rakovině střev.

Bílá a mléčná čokoláda zdraví neprospívá

Čokoláda dokonce obsahuje větší množství antioxidantů než borůvky, zelený čaj nebo červené víno. Rozhodně však záleží na tom, jakou čokoládu jíte.

Pouze kvalitní hořká čokoláda s podílem kakaa vyšším než 50 procent má pozitivní účinek na srdce, nikoli mléčná nebo dokonce bílá čokoláda. Australští vědci doporučují asi dvacet až třicet gramů hořké čokolády třikrát týdně, abychom tělu dodali potřebné flavonoidy.

Větší množství pak může přispívat k nárůstu váhy a obezitě, která se velkou měrou podílí na rozvinutí srdečních onemocnění.