Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Doplňte si vitaminy, třeba saláty plnými energie

  0:11aktualizováno  0:11
Denně bychom měli sníst 400 gramů zeleniny a ovoce. Kdy se vám to ale naposledy povedlo? Na konci zimy je ideální čas na to, nadopovat se vitaminy.
Salát s pórkem, jablky, sýrem a ořechy.

Salát s pórkem, jablky, sýrem a ořechy. | foto: Isifa

Jak zacházet s vitaminy

Nekrájejte nožem
Kyselina listová a některé vitaminy jsou citlivé na kov. Proto je lepší např. saláty trhat ručně.

Vařte v páře
Vitaminům vadí dlouhé vaření. "Céčka" ubyde okolo 70 %. Zeleninu dávejte až do vroucí vody, ideální je pára. Naopak třeba betakarotenu tepelná úprava prospívá – je pak stravitelnější. U košťálové zeleniny vaření snižuje riziko nadýmání.

Dobře skladujte
Když necháte ovoce a zeleninu na slunci, klesá hodnota některých vitaminů a minerálů. Dlouhé skladování vadí např. vitaminu E.

Olivový olej
Když jím zakápnete zeleninu, tělo lépe využije vitaminy rozpustné v tucích.

Salát s pórkem, jablky, sýrem a ořechy

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 1 ledový salát
* 1 pórek
* 1 jablko
* 100 g vlašských ořechů
* 100 g nivy nebo jiného sýra s modrou plísní

1. Ledový salát natrháme na malé kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
2. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince a nakrájíme na tenké plátky.
3. Do mísy naaranžujeme salát, pórek, jablka, posypeme ořechy a na kostky nakrájenou nivou, dochutíme zálivkou.

NÁŠ TIP

Zálivku připravte ze zakysané smetany, česneku, soli a pepře.

Pikantní salát v melounu

Pikantní salát v melounu.Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby

* 200 g rukoly
* 2 žluté melouny cantaloupe
* 1 velká hruška
* 1 velká červená paprika
* 2 lžíce rýžového octa
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce cukru
* špetka soli
* 400 g vepřové panenky
* 2 lžíce oleje
* pepř
* sůl

1. Vepřovou panenku nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji na pánvi.
2. Melouny rozpůlíme, vybereme jádra a dužinu vydlabeme tak, abychom neporušili slupku. Tu použijeme jako salátovou misku. Z vykrájené dužiny oddělíme jednu třetinu, vybíráme co nejmenší kousky. Z melounu, octa, oleje, cukru a soli připravíme v mixéru zálivku.
3. Papriky rozkrojíme, očistíme a nakrájíme na drobnější kostky. Hrušky oloupeme a pokrájíme.
4. Vmíse promícháme hrušky, dužinu melounu, papriku, vepřovou panenku a rukolu. Salát rozdělíme do melounových misek.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte sladkou pikantní zálivku z 5 lžic dijonské hořčice, 100 ml šťávy z citronu a 200 ml olivového oleje.

Kachní prsa s rukolou a mandarinkou

Kachní prsa s rukolou a mandarinkou.Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 200 g rukoly
* 2 mandarinky + 1 na zálivku
* 100 g lískových ořechů
* 400 g kachních prsou
* 3 lžíce olivového oleje
* koření pěti vůní
* sůl

1. Kůži kachních prsou nařízneme na tenké proužky, aby se vypeklo co nejvíc tuku, a okořeníme. Na rozpálené pánvi je opékáme na oleji z každé strany asi 3 minuty a pak je dáme na 5 minut dojít v troubě vyhřáté asi na 100 stupňů. Po dopečení je osolíme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.
2. Jednotlivé dílky ze dvou mandarinek oloupeme.
3. Lískové oříšky nasekáme a nasucho opražíme na pánvi.
4. Plátky kachních prsou naaranžujeme na talíře, posypeme rukolou, mandarinkami a opraženými oříšky.

NÁŠ TIP

Na zálivku potřebujete: 1 lžíci medu, 8 lžic olivového oleje, 1 lžíci balsamikového octa, šťávu z jedné mandarinky, sůl, pepř. Použít můžete i konzervované mandarinky.

Salát z červené řepy se špenátem a fetou

Salát z červené řepy se špenátem a fetou.Příprava: 100 minut + pečení 80 minut

Pro 4 osoby

* 6 malých červených řep
* 1 lžíce červeného vinného octa
* 9 lžic extra panenského olivového oleje
* sůl
* pepř
* 200 g čerstvých špenátových listů
* 150 g sýru feta

1. Řepy pečeme asi 60–80 minut zabalené do alobalu s lžící oleje. Měkkou řepu necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky či větší měsíčky.
2. Na omyté a okapané špenátové listy položíme dílky červené řepy a posypeme rozdrobenou fetou.
3. Zbylý olej, vinný ocet, sůl a pepř prošleháme a touto zálivkou dochutíme salát.

NÁŠ TIP

Uvařenou řepu raději loupejte v gumových rukavicích – barví. Použít můžete i předvařenou vakuovanou řepu. Fetu zkuste nahradit kozím sýrem.

Zeleninový salát s kuřecím masem

Zeleninový salát s kuřecím masem.Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 římský salát
* 4 vejce
* 200 g cherry rajčat
* 1 malá plechovka kukuřice
* 2 kuřecí prsa
* 3 lžíce oleje
* pepř
* sůl
* 4 plátky toastového chleba
* 50 g bylinkové lučiny

1. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny.
2. Kuřecí prsa osolíme, opepříme, nakrájíme na kostky a na rozpáleném oleji orestujeme. Plátky chleba opečeme, potřeme bylinkovou lučinou a nakrájímena proužky.
3. Natrháme salát, promícháme ho se slitou kukuřicí, rozkrájenými rajčaty, kousky opečeného kuřete a vejci. Salát rozdělíme do misek a servírujeme s proužky ochuceného chleba.

NÁŠ TIP

Na zálivku si připravte 6 lžic majonézy, 12 lžic kefíru, špetku provensálského koření, sůl, pepř.

Autoři:






Nejčtenější

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.