Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí vánočka

  20:51aktualizováno  20:51
Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme 1 lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Přidáme žloutek, vykynutý kvásek a krátce prohněteme. Přidáme rozinky, mandle, rozehřáté vychladlé máslo a vypracujeme tuhé těsto. Vytvarujeme z něj bochánek, poprášíme jej moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.

3 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku mléka
6 lžic pískového cukru
1/2 kostky másla
1 kostka droždí
1 žloutek
1 balíček vanilkového cukru
1/2 balíčku oloupaných a pokrájených mandlí
1/2 balíčku dobře omytých a osušených rozinek
1 lžička nastrouhané kůry z dobře omytého citrónu
špetka soli
1 lžíce polohrubé mouky na poprášení těsta
1 vejce na potření vánočky
1/2 balíčku oloupaných a pokrájených mandlí na posypání vánočky
polohrubá mouka na posypání válu
tuk na potření papíru na pečení

Když zdvojnásobí svůj objem, vyklopíme těsto na vál, mírně prohněteme a rozdělíme na devět dílů. Vyválíme z nich stejně silné prameny. Ze čtyř upleteme spodní díl vánočky a přeneseme je na papír potřený tukem, který jsme položili na plech. Střed mírně prohloubíme hřbetem ruky s nataženými prsty a do prohlubně vložíme další vrstvu upletenou ze tří pramenů. Mírně ji ke spodní části přitiskneme.

Poslední dva válečky obtočíme jeden kolem druhého, položíme je na střední vrstvu upletenou ze tří pramenů, mírně přitiskneme a oba konce poslední vrstvy podsuneme pod vánočku. Abychom zabránili sesutí těsta, do středu i obou konců vánočky zapíchneme špejle. Vánočku necháme na plechu dokynout, potřeme ji vejcem, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě pečeme asi 45 minut. Poté do středu těsta vpíchneme špejli, a pokud na ní neulpí těsto, je vánočka upečená.

Autoři:




Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Květákové pečené placičky
Květákové pečené placičky

Zdravá dobrota na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.