Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí pekárna: krám, anebo pomocník? Jak pro koho

  2:33aktualizováno  2:33
Pokud nesnášíte binec na kuchyňské lince a pobyt v kuchyni jste ochotná podstoupit tak leda na Vánoce, protože jinak je rychlejší jídlo nakoupit, na domácí pekárnu raději zapomeňte. Pro vás je to krám a pečivo si raději pohodlně kupte v nejbližší pekárně.

Domácí chléb | foto: Vitalco

Koho vaření baví a pekárnu na pracovní desce v kuchyni nepovažuje za krám, ale za pomocníka, bude spokojen. Hodí se i pro ty kuchařky, které zrovna nemají po ruce prodejnu s čerstvým pečivem, protože není nad to si nastavit večer pečící program tak, aby vás vzbudila vůně chleba a rodina posnídala krajíc měkký jako dort.

Obsluha domácích pekáren je docela snadná, základní pravidlo zní: napřed do ní nalejete mokré suroviny jako vodu, mléko, kvásek, droždí a olej, teprve pak nasypete ty suché. Přidávat můžete podle chuti, ať už ořechy, nasekané olivy, prostě co máte rádi. Pak už potřebujete jen nastudovat v návodu, který program k čemu slouží a namačkat, podobně jako na pračce.

Pojďte si povídat do Kavárničky

Jaké máte vy zkušenosti s domácí pekárnou? Je to "krám" do domu, anebo dobrý pomocník? Diskutujte zde.

Oněnka z Kavárničky

Vyptávaly jsme se na vaše zkušenosti s domácími pekárnami v našem diskusním fóru Kavárnička a zdá se, že jen malá hrstka pekárnu zatím doma nemá, a i ta hrstka o koupi vážně uvažuje. Některé z vás přidaly i svůj oblíbený recept.

"Já ji nemám, ale máma po ní toužila od Ježíška, tak jsme jí ji koupili a je nadšená, peče v tom všechno možný," píše v Kavárničce Debra. "Používá to na těsta, vymýšlí všelijaké kombinace a táta to pak musí testovat  ale prý v tom jdou dělat nějak i marmelády." 

Diskutérka MM2000 už má pekárnu léta. "Je to pomocník k nezaplacení  Díky ní jsem začala péct domácí buchty, vařit domácí knedlíky a sem tam udělám domácí zavařeninu. Je to zázrak do kuchyně - ale jen pro někoho, koho vaření opravdu baví, protože sám z ní vyleze opravdu jen ten chleba, i když ani ten není k zahození," píše.

"Co vyjde líp, koupit chleba nebo si ho upéct?" Ptá se čtenářka Alanis. V odpovědi na otázku se vracíme zpátky k jejímu využití. Když v ní budete péct, určitě se pekárna vyplatí. I kdybyste si koupily už hotovou směs, vyjde vás jeden chleba za poloviční cenu stejného z obchodu. Pokud připočítáte elektřinu a počáteční náklady za pekárnu, ani tak netratíte. Jestli vám má ale pekárna stát na lince, protože nemáte čas a cestou z práce jdete kolem vynikajícího krámu s pečivem, pak je jasné, že se její nákup nevyplatí.

Pekáren jednodušších i těch s více funkcemi je celá řada. Ty nejlepší si hospodyňky pochvalují, že za ně vypracovávají nejrůznější těsta. Tak třeba těžké vánočkové těsto dá ručně dost zabrat, takže když ho pekárna uhněte a nechá vykynout za vás, tím lépe. "Já mám pečící ETU, nejvíc ji používám na vypracování a kynutí těst, ale letos jsem prvně vyzkoušela program "džem" a jsem totálně nadšená, dělá se to úplně samo a bez bince okolo," píše čtenářka s nickem cz Danda.

Recepty na chléb čtěte zde

Také čtenářka Aneke má s pečením bohaté zkušenosti: "Pekárnu používám pořád, ale jen na zadělávání těsta. Myslím si totiž, že pečení v troubě se ničemu nevyrovná. Naopak, nahřívání těsta v pekárně je originální. Nejdřív jsme doma zadělávali na kynuté meruňkové knedlíky a teď chuděra ještě hněte těsto na chleba, vánočku, croissanty..." Aneke dokonce zadělává v domácí pekárně i na sušenky pro psy.

Domácí pekárny: pro a proti

Proti:
- Velký "krám" v kuchyni může překážet
- Dobré pečivo se dá už docela běžně koupit v obchodě
- Cenově zas na koupi pečiva až tak netratíte
- Poměrně vysoký počáteční náklad
- Některé z vás tvrdí, že chleba pečený v peci či troubě chutná líp

Pro:
- Čerstvý chleba máte kdykoliv si zamanete
- Můžete si do těsta na chleba přidat jakékoliv ingredience, které máte rádi
- Pomůže vám s vymícháním a kynutím všech těst, v nichž používáte droždí
- Koho vaření těší, využije pekárnu na marmelády i na jogurtové kultury, na sladké i slané pečivo všeho druhu
- Čím víc pečeme v domácí pekárně, tím víc ušetříme za nákup pečiva z obchodu

Autor:






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.