Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí paštika z kuřecích jater s brusinkovou omáčkou

  4:11aktualizováno  4:11
Možná byste si v přeslazeném adventním čase čokoládových Mikulášů a čerstvě napečených rohlíčků či perníčků dali raději něco slaného. Zkuste si vyrobit domácí paštiku z kuřecích jater. Není to vůbec těžké, její přípravu zvládne i začínající kuchařka. Odměnou vám přitom bude delikátní pochoutka, kterou ocení rodina i návštěva.

Domácí paštika z kuřecích jater | foto: M. Červená

Paštika rozhodně nepatří mezi nejsložitější pokrmy. Potřebujete jen trochu času, díky němuž získáte pochoutku na několik snídaní či večeří. Možná vám také připomene dávno zapomenuté chvíle, kdy domácí paštiku vyráběla vaše babička.

Játrovou pochoutku můžete podávat třeba s brusinkovou omáčkou a opečeným toastem jako předkrm. Skvěle chutná ale i jen tak namazaná na rohlíku nebo chlebu. Paštiku můžete také věnovat jako jedlý vánoční dárek, případně ji servírovat o silvestrovské noci. V chladu vydrží přibližně týden.

Jemná paštika s ořechy a pepřem

  • 500 gramů kuřecích jater
  • 150 gramů másla + 80 gramů másla na zalití
  • 1 větší cibulku
  • 2 stroužky česneku
  • panák slivovice (nemusí být)
  • 80 ml smetany
  • pepř, sůl
  • ořechy, zelený pepř

1. Játra důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a očistíme. Odstraníme veškeré blanky a žilky a nakrájíme je na malé kousky. Cibulku také nakrájíme.
2. Lžíci másla rozpustíme na pánvi a začneme smažit cibulku. Když zesklovatí, přidáme játra. Nesolíme. Osmažíme je doměkka, trvá to přibližně 8 minut. Zalijeme slivovicí a necháme vypařit.
3. Směs necháme vychladnout a dohladka umixujeme se změklým máslem a smetanou. Dochutíme solí a pepřem. Promícháme s kuličkami zeleného pepře, para ořechy, případně bylinkami a dalšími surovinami. Přelijeme do misek (můžeme použít menší na jednotlivé porce, nebo jednu větší).
4. Celou horní plochu zalijeme teplým (rozpuštěným) máslem, lepší bude přepuštěné. Necháme zatuhnout v lednici do druhého dne.

3 paštikové tipy:

  • Směs na paštiku nemixujte příliš dlouho, aby se nepřehřívala. Používejte spíše krátké pulsy.
  • Se smetanou opatrně: raději ji přilévejte postupně, aby paštika nebyla příliš tekutá.
  • Do paštiky můžete přidat také bylinky, skvěle se hodí třeba šalvěj nebo tymián. Neváhejte také s použitím sušených brusinek, mandlí apod.

Paštiku můžete servírovat s brusinkovou omáčkou, která skvěle rozvine její chuť a spolu s opečenými tousty nebo čerstvým chlebem vytvoří lahodnou symfonii na vašem jazyku.

Brusinková omáčka

  • 100 gramů čerstvých brusinek
  • 50 gramů javorového sirupu
  • 50 ml vody
  • 50 ml červeného vína

Brusinky nasucho osmažíme na pánvi. Jakmile rozpuknou, přidáme sirup, vodu a víno. Necháme zredukovat. Omáčku podáváme horkou.

TIP: Jemnější omáčku získáte tak, že ji rozmixujete tyčovým mixérem dohladka.




Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Horké nápoje, které prohřejí vaše podzimní odpoledne a večery

Zázvorový životabudič

Nenechte se rozházet tím, že se kvůli změně času dříve stmívá. Využijte delší večer k tomu, že si zabalíte nohy do...

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Páj s modrým sýrem a hruškami

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té...

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

Jana a David Borozidisovi spolu pracovali v reklamce a rádi snídali kaše. Dnes...

Ona byla herečka, on kameraman a před pár lety se potkali v práci. Zjistili, že je spolu baví snídat a že jejich kaše...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.