Šípková Růženka
Ingredience:
- 2 hrsti lístků z chemicky neošetřených růží
- 1 sáček vanilkového cukru
- 50 ml jahodového sirupu
- 400 ml sodovky
- 1 malá celá skořice
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- meduňka na ozdobu
Pracovní postup:
- Nejprve si připravíme kostky ledu s růžovými lístky. Okvětní lístky opláchneme, vložíme do kastrolu, přilijeme trochu vody a asi deset minut na mírném plameni povaříme. Lístky vyjmeme, naaranžujeme do tvořítek na led, zalijeme vodou a uložíme do mrazáku.
- Svařenou růžovou vodu přecedíme přes čisté plátno do misky, promícháme ji s vanilkovým cukrem a jahodovým sirupem, necháme vychladnout. Pak ji nalijeme do šejkru, přidáme sodovku, celou skořici, citronovou šťávu a důkladně protřepeme. Skořici vyjmeme.
- Vysoké sklenice naplníme připravenými ledovými kostkami a na ně nalijeme růžový drink. Ozdobíme meduňkou a ihned podáváme.