Raw kuchyně je postavena na tom, že se suroviny nesmí tepelně upravovat na více než 45 stupňů Celsia, protože tím ztrácejí hodnotné enzymy. Základem stravy je ovoce a zelenina, ořechy, semínka, rostlinné oleje a sirupy získávané za studena. I z takto zdánlivě omezených surovin a možností úprav ale dokáže šikovný kuchař nečekané věci.
Milovníci raw stravy hovoří o zdravotní prospěšnosti, stejně jako o větším množství energie. V posledních letech došlo v Praze, Brně a nově i v Liberci k otevření několika raw restaurací, bister i cukráren nabízející tuto zatím stále neobvyklou pochoutku.
Pro ty, kdo by se chtěli v živé stravě rychle a důkladně zorientovat, je tu druhý ročník RawFest, který bude tento víkend bavit pražskou Štvanici. Protože je to největší přehlídka svého druhu na světě, můžete se těšit na vybrané raw lahůdky z celého Česka i ze zahraničí, přijede i jedna z průkopnic raw stravy Mimi Kirková. Organizátorka festivalu Tereza Havrlandová z firmy Lifefood se s námi podělila o některé své oblíbené recepty na raw zákusky.
Bohémská Bounty Bar
Recept vytvořila blogerka La Tortoise pro Lifefood
Suroviny:
- 100 g mandlí
- 90 g kokosu strouhaného
- 10 g kokosové mouky
- 60 g panenského kokosového oleje
- 70 g sirupu z agáve
- 1 lžička vanilkového prášku
- trochu vody
- 30 g kakaa
Příprava:
- Namočte mandle přes noc, poté je dobře omyjte a oloupejte.
- Poté mandle, kokos, kokosovou mouku, 20 g kokosového oleje rozpuštěného, 50 g sirupu z agáve a vanilku rozmixujte s přidáním vody, abyste nepřepálili mixér. Nechte 15 minut v chladničce a mezitím si připravte polevu.
- Na tu rozmixujte kakao, zbytek kokosového oleje a sirupu z agáve. Nechte odpočinout.
- Vytvarujte tyčinky, ale pracujte rychle, aby hmota příliš nezteplala. Tyčinky poté namáčejte v polevě, nebo je čokoládou polijte. Umístěte tyčky na plech a dejte vychladit přes noc do ledničky.
Oříšková tyčinka s výběrem ze sušeného ovoce máčená v čokoládě
Suroviny:
- 30 g sušené ovoce
- 150 g mixu oblíbených oříšků
- 50 g datlí
- 100 g kakaového másla
- 3 vrchovaté lžíce kakaa
- 3 lžíce sirupu z agáve
- 10 g sušeného ananasu
- trochu vody
Příprava:
- Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte oříšky. Z datlí, ananasu a vody umixujte pyré. Promíchejte pyré s kousky ovoce a oříšků. Základ pro tyčinky je hotov. Vytvarujte z těsta tyčinky a dejte je přes noc do sušičky na ovoce.
- Na polevu rozehřejte kakaové máslo ve vodní lázni. Promíchejte s agáve sirupem a kakaem, dokud nevznikne jemná čokoláda, kterou jemně polévejte tyčinky. Nechte zatuhnout.
Tip: Pro zpestření můžete též povrch tyčinek před zaschnutím ozdobit sušeným ovocem.
Ovocné mini dortíky
Suroviny:
- 50 g sušeného ananasu
- 1 kus datlí
- 100 g kešu
- 2 lžičky prášku maca
- 1,5 lžíce sirupu z agáve
- 1 lžička panenského kokosového oleje
- 1 kus pomeranče
- 1 špetka soli
Příprava:
- Kešu přes noc namočte ve vodě.
- Ananas a datle mixujte tak dlouho, až vytvoříte mazlavou směs. Se směsí se dále bude lépe pracovat, pokud si namočíte ruce a uhnětete z ní těsto. Vyplňte formičky pečicím papírem a těsto do nich pečlivě vmačkejte. Vložte do chladu.
- Na krém si rozmixujte namočené kešu. Oloupejte malý pomeranč, nakrájejte jej nadrobno, přidejte ke kešu oříškům a opět pomixujte. Přidejte prášek maca, agáve sirup, kokosový olej a sůl. Pomixujte. Nyní je krém hotový.
- Rozetřete krém na ztuhlé těsto ve formičkách a uhlaďte. Na pár hodin vložte do mrazáku. Po vyndání dozdobte kouskem ovoce.
Tip: Dortíky dozdobte maracujou, nebo posypejte kakaem.