Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Udělejte si domácí kokosové nebo oříškové tyčinky. Jsou živé a zdravé

  0:24aktualizováno  0:24
Raw neboli živá strava se u nás začíná těšit čím dál tím větší oblibě. I když nepatříte mezi její příznivce, následující recepty byste rozhodně měli vyzkoušet. Budete se po nich olizovat až za ušima a ještě můžete mít dobrý pocit, že jsou zdravější než běžné sladkosti.

Bohémské bounty tyčinky připravila pro Lifefood foodblogerka La Tortoise | foto: Stefania D´Alessandro

Raw kuchyně je postavena na tom, že se suroviny nesmí tepelně upravovat na více než 45 stupňů Celsia, protože tím ztrácejí hodnotné enzymy. Základem stravy je ovoce a zelenina, ořechy, semínka, rostlinné oleje a sirupy získávané za studena. I z takto zdánlivě omezených surovin a možností úprav ale dokáže šikovný kuchař nečekané věci.

Milovníci raw stravy hovoří o zdravotní prospěšnosti, stejně jako o větším množství energie. V posledních letech došlo v Praze, Brně a nově i v Liberci k otevření několika raw restaurací, bister i cukráren nabízející tuto zatím stále neobvyklou pochoutku. 

Pro ty, kdo by se chtěli v živé stravě rychle a důkladně zorientovat, je tu druhý ročník RawFest, který bude tento víkend bavit pražskou Štvanici. Protože je to největší přehlídka svého druhu na světě, můžete se těšit na vybrané raw lahůdky z celého Česka i ze zahraničí, přijede i jedna z průkopnic raw stravy Mimi Kirková. Organizátorka festivalu Tereza Havrlandová z firmy Lifefood se s námi podělila o některé své oblíbené recepty na raw zákusky.

Bohémská Bounty Bar

Recept vytvořila blogerka La Tortoise pro Lifefood

Suroviny:

  • 100 g mandlí
  • 90 g kokosu strouhaného
  • 10 g kokosové mouky
  • 60 g panenského kokosového oleje
  • 70 g sirupu z agáve
  • 1 lžička vanilkového prášku
  • trochu vody
  • 30 g kakaa

Příprava:

  1. Namočte mandle přes noc, poté je dobře omyjte a oloupejte.
  2. Poté mandle, kokos, kokosovou mouku, 20 g kokosového oleje rozpuštěného, 50 g sirupu z agáve a vanilku rozmixujte s přidáním vody, abyste nepřepálili mixér. Nechte 15 minut v chladničce a mezitím si připravte polevu.
  3. Na tu rozmixujte kakao, zbytek kokosového oleje a sirupu z agáve. Nechte odpočinout.
  4. Vytvarujte tyčinky, ale pracujte rychle, aby hmota příliš nezteplala. Tyčinky poté namáčejte v polevě, nebo je čokoládou polijte. Umístěte tyčky na plech a dejte vychladit přes noc do ledničky.

Oříšková tyčinka s výběrem ze sušeného ovoce máčená v čokoládě

Suroviny:

Oříšková raw tyčinka se sušeným ovocem a čokoládovou polevou
  • 30 g sušené ovoce
  • 150 g mixu oblíbených oříšků
  • 50 g datlí
  • 100 g kakaového másla
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 3 lžíce sirupu z agáve
  • 10 g sušeného ananasu
  • trochu vody

Příprava:

  1. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte oříšky. Z datlí, ananasu a vody umixujte pyré. Promíchejte pyré s kousky ovoce a oříšků. Základ pro tyčinky je hotov. Vytvarujte z těsta tyčinky a dejte je přes noc do sušičky na ovoce.
  2. Na polevu rozehřejte kakaové máslo ve vodní lázni. Promíchejte s agáve sirupem a kakaem, dokud nevznikne jemná čokoláda, kterou jemně polévejte tyčinky. Nechte zatuhnout.

Tip: Pro zpestření můžete též povrch tyčinek před zaschnutím ozdobit sušeným ovocem.  

Ovocné mini dortíky

Suroviny:

Ovocné raw minidortíky
  • 50 g sušeného ananasu
  • 1 kus datlí
  • 100 g kešu
  • 2 lžičky prášku maca
  • 1,5 lžíce sirupu z agáve
  • 1 lžička panenského kokosového oleje
  • 1 kus pomeranče
  • 1 špetka soli

Příprava:

  1. Kešu přes noc namočte ve vodě.
  2. Ananas a datle mixujte tak dlouho, až vytvoříte mazlavou směs. Se směsí se dále bude lépe pracovat, pokud si namočíte ruce a uhnětete z ní těsto. Vyplňte formičky pečicím papírem a těsto do nich pečlivě vmačkejte. Vložte do chladu.
  3. Na krém si rozmixujte namočené kešu. Oloupejte malý pomeranč, nakrájejte jej nadrobno, přidejte ke kešu oříškům a opět pomixujte. Přidejte prášek maca, agáve sirup, kokosový olej a sůl. Pomixujte. Nyní je krém hotový.
  4. Rozetřete krém na ztuhlé těsto ve formičkách a uhlaďte. Na pár hodin vložte do mrazáku. Po vyndání dozdobte kouskem ovoce.

Tip: Dortíky dozdobte maracujou, nebo posypejte kakaem.  

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz