Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Udělejte si domácí kokosové nebo oříškové tyčinky. Jsou živé a zdravé

  0:24aktualizováno  0:24
Raw neboli živá strava se u nás začíná těšit čím dál tím větší oblibě. I když nepatříte mezi její příznivce, následující recepty byste rozhodně měli vyzkoušet. Budete se po nich olizovat až za ušima a ještě můžete mít dobrý pocit, že jsou zdravější než běžné sladkosti.

Bohémské bounty tyčinky připravila pro Lifefood foodblogerka La Tortoise | foto: Stefania D´Alessandro

Raw kuchyně je postavena na tom, že se suroviny nesmí tepelně upravovat na více než 45 stupňů Celsia, protože tím ztrácejí hodnotné enzymy. Základem stravy je ovoce a zelenina, ořechy, semínka, rostlinné oleje a sirupy získávané za studena. I z takto zdánlivě omezených surovin a možností úprav ale dokáže šikovný kuchař nečekané věci.

Milovníci raw stravy hovoří o zdravotní prospěšnosti, stejně jako o větším množství energie. V posledních letech došlo v Praze, Brně a nově i v Liberci k otevření několika raw restaurací, bister i cukráren nabízející tuto zatím stále neobvyklou pochoutku. 

Pro ty, kdo by se chtěli v živé stravě rychle a důkladně zorientovat, je tu druhý ročník RawFest, který bude tento víkend bavit pražskou Štvanici. Protože je to největší přehlídka svého druhu na světě, můžete se těšit na vybrané raw lahůdky z celého Česka i ze zahraničí, přijede i jedna z průkopnic raw stravy Mimi Kirková. Organizátorka festivalu Tereza Havrlandová z firmy Lifefood se s námi podělila o některé své oblíbené recepty na raw zákusky.

Bohémská Bounty Bar

Recept vytvořila blogerka La Tortoise pro Lifefood

Suroviny:

  • 100 g mandlí
  • 90 g kokosu strouhaného
  • 10 g kokosové mouky
  • 60 g panenského kokosového oleje
  • 70 g sirupu z agáve
  • 1 lžička vanilkového prášku
  • trochu vody
  • 30 g kakaa

Příprava:

  1. Namočte mandle přes noc, poté je dobře omyjte a oloupejte.
  2. Poté mandle, kokos, kokosovou mouku, 20 g kokosového oleje rozpuštěného, 50 g sirupu z agáve a vanilku rozmixujte s přidáním vody, abyste nepřepálili mixér. Nechte 15 minut v chladničce a mezitím si připravte polevu.
  3. Na tu rozmixujte kakao, zbytek kokosového oleje a sirupu z agáve. Nechte odpočinout.
  4. Vytvarujte tyčinky, ale pracujte rychle, aby hmota příliš nezteplala. Tyčinky poté namáčejte v polevě, nebo je čokoládou polijte. Umístěte tyčky na plech a dejte vychladit přes noc do ledničky.

Oříšková tyčinka s výběrem ze sušeného ovoce máčená v čokoládě

Suroviny:

Oříšková raw tyčinka se sušeným ovocem a čokoládovou polevou
  • 30 g sušené ovoce
  • 150 g mixu oblíbených oříšků
  • 50 g datlí
  • 100 g kakaového másla
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 3 lžíce sirupu z agáve
  • 10 g sušeného ananasu
  • trochu vody

Příprava:

  1. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte oříšky. Z datlí, ananasu a vody umixujte pyré. Promíchejte pyré s kousky ovoce a oříšků. Základ pro tyčinky je hotov. Vytvarujte z těsta tyčinky a dejte je přes noc do sušičky na ovoce.
  2. Na polevu rozehřejte kakaové máslo ve vodní lázni. Promíchejte s agáve sirupem a kakaem, dokud nevznikne jemná čokoláda, kterou jemně polévejte tyčinky. Nechte zatuhnout.

Tip: Pro zpestření můžete též povrch tyčinek před zaschnutím ozdobit sušeným ovocem.  

Ovocné mini dortíky

Suroviny:

Ovocné raw minidortíky
  • 50 g sušeného ananasu
  • 1 kus datlí
  • 100 g kešu
  • 2 lžičky prášku maca
  • 1,5 lžíce sirupu z agáve
  • 1 lžička panenského kokosového oleje
  • 1 kus pomeranče
  • 1 špetka soli

Příprava:

  1. Kešu přes noc namočte ve vodě.
  2. Ananas a datle mixujte tak dlouho, až vytvoříte mazlavou směs. Se směsí se dále bude lépe pracovat, pokud si namočíte ruce a uhnětete z ní těsto. Vyplňte formičky pečicím papírem a těsto do nich pečlivě vmačkejte. Vložte do chladu.
  3. Na krém si rozmixujte namočené kešu. Oloupejte malý pomeranč, nakrájejte jej nadrobno, přidejte ke kešu oříškům a opět pomixujte. Přidejte prášek maca, agáve sirup, kokosový olej a sůl. Pomixujte. Nyní je krém hotový.
  4. Rozetřete krém na ztuhlé těsto ve formičkách a uhlaďte. Na pár hodin vložte do mrazáku. Po vyndání dozdobte kouskem ovoce.

Tip: Dortíky dozdobte maracujou, nebo posypejte kakaem.  

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.