Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Udělejte si domácí kokosové nebo oříškové tyčinky. Jsou živé a zdravé

  0:24aktualizováno  0:24
Raw neboli živá strava se u nás začíná těšit čím dál tím větší oblibě. I když nepatříte mezi její příznivce, následující recepty byste rozhodně měli vyzkoušet. Budete se po nich olizovat až za ušima a ještě můžete mít dobrý pocit, že jsou zdravější než běžné sladkosti.

Bohémské bounty tyčinky připravila pro Lifefood foodblogerka La Tortoise | foto: Stefania D´Alessandro

Raw kuchyně je postavena na tom, že se suroviny nesmí tepelně upravovat na více než 45 stupňů Celsia, protože tím ztrácejí hodnotné enzymy. Základem stravy je ovoce a zelenina, ořechy, semínka, rostlinné oleje a sirupy získávané za studena. I z takto zdánlivě omezených surovin a možností úprav ale dokáže šikovný kuchař nečekané věci.

Milovníci raw stravy hovoří o zdravotní prospěšnosti, stejně jako o větším množství energie. V posledních letech došlo v Praze, Brně a nově i v Liberci k otevření několika raw restaurací, bister i cukráren nabízející tuto zatím stále neobvyklou pochoutku. 

Pro ty, kdo by se chtěli v živé stravě rychle a důkladně zorientovat, je tu druhý ročník RawFest, který bude tento víkend bavit pražskou Štvanici. Protože je to největší přehlídka svého druhu na světě, můžete se těšit na vybrané raw lahůdky z celého Česka i ze zahraničí, přijede i jedna z průkopnic raw stravy Mimi Kirková. Organizátorka festivalu Tereza Havrlandová z firmy Lifefood se s námi podělila o některé své oblíbené recepty na raw zákusky.

Bohémská Bounty Bar

Recept vytvořila blogerka La Tortoise pro Lifefood

Suroviny:

  • 100 g mandlí
  • 90 g kokosu strouhaného
  • 10 g kokosové mouky
  • 60 g panenského kokosového oleje
  • 70 g sirupu z agáve
  • 1 lžička vanilkového prášku
  • trochu vody
  • 30 g kakaa

Příprava:

  1. Namočte mandle přes noc, poté je dobře omyjte a oloupejte.
  2. Poté mandle, kokos, kokosovou mouku, 20 g kokosového oleje rozpuštěného, 50 g sirupu z agáve a vanilku rozmixujte s přidáním vody, abyste nepřepálili mixér. Nechte 15 minut v chladničce a mezitím si připravte polevu.
  3. Na tu rozmixujte kakao, zbytek kokosového oleje a sirupu z agáve. Nechte odpočinout.
  4. Vytvarujte tyčinky, ale pracujte rychle, aby hmota příliš nezteplala. Tyčinky poté namáčejte v polevě, nebo je čokoládou polijte. Umístěte tyčky na plech a dejte vychladit přes noc do ledničky.

Oříšková tyčinka s výběrem ze sušeného ovoce máčená v čokoládě

Suroviny:

Oříšková raw tyčinka se sušeným ovocem a čokoládovou polevou
  • 30 g sušené ovoce
  • 150 g mixu oblíbených oříšků
  • 50 g datlí
  • 100 g kakaového másla
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 3 lžíce sirupu z agáve
  • 10 g sušeného ananasu
  • trochu vody

Příprava:

  1. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte oříšky. Z datlí, ananasu a vody umixujte pyré. Promíchejte pyré s kousky ovoce a oříšků. Základ pro tyčinky je hotov. Vytvarujte z těsta tyčinky a dejte je přes noc do sušičky na ovoce.
  2. Na polevu rozehřejte kakaové máslo ve vodní lázni. Promíchejte s agáve sirupem a kakaem, dokud nevznikne jemná čokoláda, kterou jemně polévejte tyčinky. Nechte zatuhnout.

Tip: Pro zpestření můžete též povrch tyčinek před zaschnutím ozdobit sušeným ovocem.  

Ovocné mini dortíky

Suroviny:

Ovocné raw minidortíky
  • 50 g sušeného ananasu
  • 1 kus datlí
  • 100 g kešu
  • 2 lžičky prášku maca
  • 1,5 lžíce sirupu z agáve
  • 1 lžička panenského kokosového oleje
  • 1 kus pomeranče
  • 1 špetka soli

Příprava:

  1. Kešu přes noc namočte ve vodě.
  2. Ananas a datle mixujte tak dlouho, až vytvoříte mazlavou směs. Se směsí se dále bude lépe pracovat, pokud si namočíte ruce a uhnětete z ní těsto. Vyplňte formičky pečicím papírem a těsto do nich pečlivě vmačkejte. Vložte do chladu.
  3. Na krém si rozmixujte namočené kešu. Oloupejte malý pomeranč, nakrájejte jej nadrobno, přidejte ke kešu oříškům a opět pomixujte. Přidejte prášek maca, agáve sirup, kokosový olej a sůl. Pomixujte. Nyní je krém hotový.
  4. Rozetřete krém na ztuhlé těsto ve formičkách a uhlaďte. Na pár hodin vložte do mrazáku. Po vyndání dozdobte kouskem ovoce.

Tip: Dortíky dozdobte maracujou, nebo posypejte kakaem.  

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...



Najdete na iDNES.cz