Doporučujeme

České buchty

České buchty | foto: Časopis Apetit

Domácí klasika: české buchty

  • 5
Větší klasika snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré!


Příprava: 40 minut + 75 minut kynutí + 35 minut pečení

* 500 g hladké mouky
* 150 g másla
* 50 g cukru
* 40 g droždí 2 žloutky
* 250 ml mléka
* 2 lžíce citronové šťávy
* strouhanou kůru z jednoho citronu
* 1 sáček vanilinového cukru
* špetku soli
* 250 g švestkových povidel (nebo tvarohové či makové náplně)
* 100 g másla na vymazání pekáče

1. Ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Až vykyne, smíchejte ho se zbytkem cukru a mouky, vajíčky, rozehřátým máslem, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přidejte vlažné mléko (pozor, nesmí být horké). Zadělejte těsto a nechte ho přibližně hodinu kynout.

2. Položte těsto na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverečky o zhruba čtyřcentimetrové hraně. Teď přichází ideální chvíle na to, abyste zapojili děti: na každý čtvereček můžou dávat povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň) a pak tvarovat buchty; okraje je třeba prsty pečlivě spojit. Vy mezitím v pekáči rozpusťte máslo a spolu se svými malými pomocníky do něj skládejte buchty. Každou po stranách ,vykutálejte‘ v másle, aby se po nakynutí neslepila se svojí sousedkou. 

3. Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Buchty nechte v pekáči zhruba čtvrt hodiny kynout, pak je nahoře omastěte a vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a ještě půl hodiny dopékejte.

OCHUTNEJTE TAKÉ

Hladká ančka
Horká čokoláda
Prstíky s čokoládou


  • Vybrali jsme pro Vás