Doporučujeme

Domácí karamelky

Domácí karamelky | foto: Archiv čtenářky

Čtenářský recept: Domácí karamelky

  • 0

Doba přípravy: 40 minut
Množství: 60 kousků

  • 250 g cukru
  • 50 g medu
  • 4-5 lžic vody
  • 250 ml 31 % smetany
  • 1 lžíce tuku
  • 100 g oloupaných mletých oříšků
  • rostlinný olej na formu
  • celofán na zabalení (dáváme-li karamelky jako dárek...)

1. Cukr, med a vodu dáme do hrnce a povaříme na mírném ohni asi 3 minuty, až vznikne karamel. Ten pak necháme vychladnout.

2. Nádobu s rovným dnem vyložíme potravinářskou fólií a potřeme ji olejem. V jiné nádobě necháme přejít varem smetanu, přilijeme do ní připravený karamel a na ohni mícháme, dokud směs nebude hnědá. Vmícháme tuk a hrnec odstavíme ze sporáku.

3. Do hmoty vmícháme oříšky a nalijeme ji do připravené formy, povrch uhladíme a necháme ztuhnout.

4. Pak plát vyklopíme, odstraníme z něj fólii a nakrájíme ostrým nožem na kostičky.

Tip: Chcete-li darovat karamelky jako dárek, zabalte je do celofánu.

Poznámka: Na tomto vánočním cukroví je ideální, že je akorát jednou do pusy, a proto se nám tak báječně mlsá...


  • Vybrali jsme pro Vás