Doba přípravy: 40 minut
Množství: 60 kousků
- 250 g cukru
- 50 g medu
- 4-5 lžic vody
- 250 ml 31 % smetany
- 1 lžíce tuku
- 100 g oloupaných mletých oříšků
- rostlinný olej na formu
- celofán na zabalení (dáváme-li karamelky jako dárek...)
1. Cukr, med a vodu dáme do hrnce a povaříme na mírném ohni asi 3 minuty, až vznikne karamel. Ten pak necháme vychladnout.
2. Nádobu s rovným dnem vyložíme potravinářskou fólií a potřeme ji olejem. V jiné nádobě necháme přejít varem smetanu, přilijeme do ní připravený karamel a na ohni mícháme, dokud směs nebude hnědá. Vmícháme tuk a hrnec odstavíme ze sporáku.
3. Do hmoty vmícháme oříšky a nalijeme ji do připravené formy, povrch uhladíme a necháme ztuhnout.
4. Pak plát vyklopíme, odstraníme z něj fólii a nakrájíme ostrým nožem na kostičky.
Tip: Chcete-li darovat karamelky jako dárek, zabalte je do celofánu.
Poznámka: Na tomto vánočním cukroví je ideální, že je akorát jednou do pusy, a proto se nám tak báječně mlsá...