Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 6 porcí
- 1 kg menších brambor
- 1 střední majonéza
- 250 ml bílého jogurtu
- sůl
- pepř
- domácí zavařená zelenina (hrášek, okurky, červená paprika)
- 2 větší mrkve
- půl celeru
- 25 dkg domácí uzené slaniny
- 2 vajíčka
- 1 cibule
- 1/2 jablka
1. Brambory uvaříme ve slupce. Celer a mrkev nastrouháme na hrubo a spolu s na kostičky nakrájenou cibulí spaříme horkou vodou. Uvaříme vajíčka na tvrdo.
2. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na čtverečky do velké mísy, přidáme spařenou zeleninu. Dále nakrájíme vajíčka na kostičky, okurky a papriku. Vše přidáme do mísy k bramborám. Přisypeme hrášek (cca hrst a půl).
3. Slaninu si nakrájíme na kostičky a osmahneme, vychladnutou ji přídáme do mísy k ostatním surovinám. Jako poslední oloupeme půl jablka nastrouháme na jemno a přidáme do mísy, kam dáme 1 majonézu a 1 jogurt.
4. Osolíme a opepříme dle chuti a vše zamícháme. Necháme odstát alespoň 8 hodin.
Poznámka: Podáváme s řízky z telecího, kuřecího, vepřového, krůtího a králičího masa či z ryby.