Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dobře utopené vitaminy

aktualizováno 
- Bylo to právě při přípravě polévky - slavné francouzské bouillabaisse, kdy v zápalu nadšení Alexandre Dumas vyslovil okřídlenou větu: Každý opravdový mistr kuchař nejen vaří, aby to chutnalo, ale usiluje o dokonalost - chce pozlatit lilii a naparfémovat růži.

Bylo to právě při přípravě polévky - slavné francouzské bouillabaisse, kdy v zápalu nadšení Alexandre Dumas vyslovil okřídlenou větu: Každý opravdový mistr kuchař nejen vaří, aby to chutnalo, ale usiluje o dokonalost - chce pozlatit lilii a naparfémovat růži.

Ještě slavnější francouzskou polévkou je ovšem bujón čili vývar. Dnes, kdy kuchaři usilují nejen o dokonalost, ale také o rychlou a snadnou přípravu a myslí i na zdraví a štíhlou linii, jsou vývary skutečně nejvděčnější.

Vývar jako zkušební kámen
Na opravdu dobrý vývar je nutné přední hovězí maso vložit do studené, nikoli horké vody. Horkem se totiž na mase udělá ochranná vrstva a šťáva se z něj pak nevyluhuje. Vaříte na mírném ohni a solíte, teprve až voda vře: na litr vývaru patří kávová lžička soli. Voda se během vaření nedolévá - pokud přece, pak jen vařící. Hospodyňky dřív procházely zkouškou ohněm, když v polévce vyvařovaly morkové kosti tak, aby morek zůstal v kosti a nevytekl. Profesionální kuchaři přidávají do vývaru i kousek drůbeže a česká tradice velí i trojí kořenovou zeleninu - celer, mrkev, petržel. Experimentovat samozřejmě lze i s další nejrůznější zeleninou, od rajčat po brokolici. Vždy při tom platí nepřímá úměra: čím méně masa, tím více zeleniny. Herečka s pověstí vynikající kuchařky Jiřina Šejbalová nikdy nezapomněla přilít do vývaru sklenku koňaku: "Všichni jsou pak přesvědčeni, že jste v polévce vyvařili celého vola!"

Česká pýcha
Humorista Achille Gregor, autor knihy Muž v zástěře, tvrdí, že nejsvětovější ze všech polévek je překvapivě česká bramboračka. Ta má tolik podob, kolik kuchařů se do ní pustí. Přestože její základní kombinace brambor a hub ji předurčuje především k podzimnímu období, mistr kuchař Ladislav Nodl má rád i její jarní "veselou" variantu:
Asi 300 gramů nových brambor oškrábete, omyjete, rozkrájíte na plátky, zalijete osolenou vodou, přidáte špetku kmínu a postavíte na oheň. K vařícím se bramborům přidáte očištěnou a nakrájenou zeleninu v takovém množství, kolik je brambor: karotku, kedlubnu, hrst mladého hrášku, kousek květáku nebo kapusty. Polévka se vaří poměrně rychle, takže je nutné dobře hlídat okamžik, kdy těsně před dokončením přidáte petrželovou nebo celerovou nať či pár lístků libečku. Než rozlijete do talířů, necháte rozpustit kousek čerstvého másla.

Proti zimě a chladu
Na to, aby po zimě člověk co nejrychleji dohonil vitaminový deficit, je vynikající zelňačka. Herečka Stella Zázvorková upravila základní recept do takové dokonalosti, že i rodilí Slováci si k ní chodili pochutnat na "tu pravou kapustnicu".
Na zelnou lahůdku potřebujete menší hlávku zelí, 200 gramů dunajské klobásy, 100 gramů žampionů, 1 cibuli, 50 gramů sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 decilitru smetany, vývar z hovězích kostí nebo masoxu, sladkou mletou papriku, pepř a sůl. Zelí nakrájíte na jemné nudličky, na tuku zpěníte drobně nakrájenou cibulku, přidáte nakrájené zelí a vše podusíte. Pak zaprášíte moukou a mletou paprikou a znovu za častého míchání podusíte. Zalijete vývarem, osolíte, přidáte na plátky nakrájené žampiony a asi dvacet minut vaříte. Malou chvíli před dokončením přidáte na kolečka nakrájenou klobásu a zcela na závěr smetanu či šlehačku.

Horká chvíle nad talířem
Správný okamžik pro polévku přichází před hlavním masitým chodem nebo v případě slavnostní hostiny mezi studeným a teplým předkrmem. Lžící ji nabírejte směrem od sebe, stejně i naklánějte talíř, pokud to považujete za nutné. Zvlášť úzkostliví puntičkáři sledují i to, jak jejich sousedé u stolu nesou lžíci k ústům: u nás napůl širokou stranou, napůl špičatou, zatímco takoví Angličané a Francouzi výhradně naširoko. Všichni se však shodují na tom, že polévku ze šálku není vhodné pít ani v případě čirého vývaru, jak dříve bývalo zvykem, a lžíce po jídle patří napravo na podšálek nebo do talíře, pokud stojí přímo na stole.

Autor:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další z rubriky

Břichomluvkyně Darci Lynne Farmerová v show Amerika má talent (Los Angeles, 20....
Břichomluvci nemluví břichem. Tajemství úspěchu je v mozku diváků

Dvanáctiletá vítězka soutěže Amerika má talent znova nadchla svět pro břichomluvectví – prastarou techniku, která ve skutečnosti s břichem nemá nic moc...  celý článek

čtení
Čtení knih přináší výhody. Budete lépe spát a zlepšíte si paměť

Trávit volný čas čtením zajímavé knihy je v dnešní přetechnizované době pro mnoho lidí přinejmenším neobvyklé. Existují však i zdravotní důvody, proč byste se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.