Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dobré svačiny nejen pro školáky

  0:09aktualizováno  0:09
Dobrá svačina se v aktovce ani v kabelce nestihne ohřát. Stačí mít jen pár dobrých nápadů!

Sendviče s tuňákem a rukolou | foto: Isifa

MUFFINY S NEKTARINKAMI A ROZINKAMI

Na 12 kousků

Příprava: 20 minut + pečení 20 minut

* 80 g rozpuštěného zchladlého másla + trochu na vymazání formiček * 2 velká nebo 3 malá vejce * 200 ml mléka * 130 g cukru krupice * 1 sáček vanilkového cukru * 250 g hladké mouky * 1/2 prášku do pečiva * 70-100 g rozinek, propláchnutých a okapaných * 150 g nektarinek, nakrájených nadrobno
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry, bio * 1/2 lžičky mleté skořice * 2 nektarinky k podávání, pokrájené na plátky

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a formičky vymažeme máslem nebo do nich vložíme papírový košíček. Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem. V jiné míse prošleháme máslo, vejce, mléko, cukr a vanilkový cukr.

2. Do mísy s moukou přidáme nadrobno nakrájené nektarinky, propláchnuté a okapané rozinky, citronovou kůru, skořici a směs promícháme s prošlehanými tekutými přísadami. Lžící rozdělíme těsto do připravených formiček a formu na muffiny nebo formičky na plechu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova.

3. Upečené muffiny necháme trochu vychladnout ve formičkách a pak je vyklopíme nebo pomocí košíčku vyjmeme. Přibalíme plátky nektarinek.

DOMÁCÍ MÜSLI TYČINKY

Na asi 12 tyčinek

Příprava: 15 minut + pečení 25-30 minut 

* 150 g ovesných vloček * 1 lžička mleté skořice * 50 g cukru krupice * 20 g kokosu
* 40 g sezamu * 40 g rozinek * 50 g sušených meruněk * 5 lžic tekutého medu * 100 g slunečnicových semínek * 50-100 g lískových oříšků nebo mandlí * 100 g másla + trochu na vymazání

1. Odvážíme všechny suroviny a předehřejeme si troubu na 160 stupňů. Kastrol nebo čtvercovou formu o straně asi 23 cm lehce vytřeme máslem. Meruňky a rozinky propláchneme důkladně teplou vodou a osušíme. Meruňky nakrájíme nadrobno. Oříšky nebo mandle posekáme.

2. Rozehřejeme máslo a cukr a med a mícháme do úplného rozpuštění. Potom stáhneme z ohně, vsypeme zbylé přísady a promícháme.

3. Směs lžící přeneseme do připravené vymazané nádoby a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud nezezlátne, a necháme úplně vychladnout. Po úplném vychladnutí plát vyklopíme a krájíme na jednotlivé díly.

SENDVIČE S TUŇÁKEM A RUKOLOU

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut

* 8 plátků celozrnného chleba * 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji * 4 lžíce lučiny nebo sýra cottage * 1 mladá cibulka s natí * 1 lžíce citronové šťávy * sůl * 2 hrsti rukoly

Salátové lístky dobře opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat nebo je osušíme. Cibulku očistíme a usekáme najemno. Tuňáka slijeme a v misce rozmačkáme se sýrem a promícháme s pokrájenou cibulkou a citronovou šťávou. Podle chuti osolíme. Polovinu chlebů potřeme tuňákovou pomazánkou, poklademe lístky rukoly a přiklopíme zbylými chleby. Krajíce přepůlíme a podáváme nebo zabalíme do papíru a plastové krabičky.

Tip
Na pomazánku použijte větší kousky konzervovaného tuňáka nebo jakoukoliv uzenou rybu. Obdobně můžete připravit pomazánku z nasekané šunky a lučiny nebo pomazánkového másla.

TORTILLOVÉ BALÍČKY

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut

* 4 tortilly * 6 lžic tvarohu * 2 lžíce zakysané smetany * 1-2 stroužky česneku * sůl a mletý pepř * 1 lžíce bylinek * 1 velká mrkev * půlka pórku * 2 menší barevné papriky * 4 menší rajčata * 4 lžíce strouhaného čedaru či jiného tvrdého sýra * listy ledového salátu

Tvaroh promícháme se zakysanou smetanou a ochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a jemně usekanými bylinkami. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Tortillové placky potřeme tvarohovou pomazánkou, posypeme nastrouhanou mrkví, usekanou cibulkou nebo jemně pokrájeným pórkem, poklademe tenkými proužky paprik, plátky rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Nakonec obložíme omytými a osušenými listy salátu, okraje placek ohneme dovnitř a tortilly stočíme. Zabalené tortilly přepůlíme a převážeme pažitkovou natí nebo je zabalíme do papíru.

Tip
Placky můžete pro změnu potřít avokádem rozmačkaným s citronovou šťávou, solí a pepřem a obložit rajčaty, okurkou, šunkou nebo pečeným kuřecím či krůtím masem, listy salátu apod.

TĚSTOVINOVÝ SALÁT SE ŠUNKOU

Pro 4 osoby

Příprava: 25 minut

* 250 g krátkých těstovin, např. vřeténka
* 150 g karotky * 200 g fazolových lusků * 200 g dušené šunky * 2 lžíce panenského olivového oleje * sůl * citronová šťáva na dochucení

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Asi 5-7 minut před koncem varu přidáme oloupanou očištěnou karotku a nakonec i očištěné fazolové lusky a dovaříme takzvaně na skus. Těstoviny se zeleninou slijeme, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat, promícháme s olivovým olejem a dáme vychladnout. Karotku nakrájíme na plátky, fazolové lusky můžeme překrájet. Šunku pokrájíme nadrobno nebo natrháme na menší kousky a vmícháme k těstovinám se zeleninou. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Tip
Zeleninu můžete uvařit zvlášť třeba v páře a přidat až k uvařeným a slitým těstovinám společně se šunkou. Dochucovat můžete trochou pepře a čerstvě usekanými bylinkami nebo zelenými natěmi.

QUICHE S PAPRIKAMI A SE ŠUNKOU

Příprava: 10 minut + pečení 40-55 minut

Na těsto:
* 200 g hladké mouky * 1 vejce * 100 g másla * 1 lžička soli

Na náplň:
* 1 lžíce olivového oleje * 1 cibule * 3 menší papriky * 150 g šunky * 300 ml smetany 33% * 100-150 g sýru typu ementál * 5 vajec * sůl a mletý pepř

1. Na vále nebo v robotu promícháme mouku se solí a pomocí nože nebo hnětače zapracujeme nakrájené máslo. Přidáme vejce a rychle zpracujeme vláčné těsto. Je-li těsto příliš drobivé, přidáme lžíci studené vody.

2. Těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme v lednici minimálně půl hodiny odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů a připravíme náplň.

3. Cibuli nakrájíme na plátky, papriky na tenké proužky, stejně tak i šunku. V hlubší pánvi zpěníme na oleji cibuli, přidáme papriky a na mírnějším ohni opékáme asi 5 minut. Přidáme pokrájenou šunku a ještě společně osmahneme.

4. Nádobu stáhneme z ohně a k zelenině vlijeme smetanu s rozšlehaným vejcem.

5. Nakonec zamícháme hrubě strouhaný sýr, osolíme a opepříme. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o něco větší, než je forma, a přeneseme ji do máslem vymazané dortové nebo koláčové formy.

6. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Na předpečený podklad vlijeme připravenou náplň a rozetřeme ji. Koláč vrátíme do trouby a pečeme na spodní mřížce, dokud náplň nezpevní, asi 30-40 minut. Hotový quiche necháme chvíli zchladnout ve formě nebo na mřížce, poté krájíme na jednotlivé řezy.

Autoři:






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.