Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Umíte skvělou pečeni, kotletu, krkovičku či guláš? Soutěžte o kuchařku

  2:09aktualizováno  2:09
V desátém dílu Deníku Dity P. poteče krev. Dita totiž pořádá zabijačku. A s čerstvým masem se ihned pustí do vaření a pečení. Jaký je váš nejoblíbenější masový recept? Vyhrajte za něj kuchařku, podle které je seriál České televize natočen.

Dita s rodinou a přáteli uspořádá na chalupě tradiční zabijačku. A všechno úžasně čerstvé maso samozřejmě hned začne zpracovávat. Tentokrát k tomu ovšem nemá svoji vymazlenou kuchyň, ale improvizovanou variantu ve stodole.

Nejdřív připraví francouzskou delikatesu rilletes. Zatímco ve Francii si pochutnávají na vařeném a pečeném kachním masíčku, Dita použila samozřejmě vepřové. Krkovičku, plecko, bůček, sádlo a pro chuť vyvařila i kost a kůži.

Fotogalerie

Krkovičky Dita připravuje podle receptu svého kamaráda Majka z Kanady, se kterým odstartovala "velkého vaření", protože recept potřeboval dovést k dokonalosti.  Krkovičky připraví Dita v medové a barbecue marinádě a k nim  podává bramborový salát, vylepšený o jablko a dijonskou hořčici.

Na zabijačce samozřejmě nesmí chybět (kromě jitrnic) zabijačkový guláš, který je připraven z několika druhů masa i vnitřností. Po tříhodinovém dušení je dostatečně měkký a Dita ho servíruje kamarádům.

Umíte upéct báječné maso? Vyhrejte za recept kuchařku

Jaká je vaše oblíbená úprava masa? Pečete ho v marinádě, nebo v omáčce? Nebo ho raději nakrájíte na nudličky a pomalu dusíte? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 13. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Kateřina Lemberková s receptem na hermelínovou pomazánku. Zajímavé jsou i recepty na škvarkovou a zelenou pomazánku nebo pomazánka z vajec a tresčích jater. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Krkovička na medu

Příprava15 minut, odležení nejméně 1 hodina, grilování 10 minut, nebo pečení 3 hodiny, pro 4–6 osob

Krkovička na medu s bramborovým salátem podle Majka
  • 150 ml barbecue omáčky
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 6 větších stroužků česneku, utřených se solí
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 8 silnějších plátků prorostlé krkovičky

1. Do velké mísy naliju barbecue omáčku, přidám cibuli, česnek, dijonskou hořčici, med a olivový olej. Vše pořádně promíchám, osolím a opepřím. Krkovičky "vymáchám" v této marinádě a nechám je v ní nejméně hodinu, ale nejlépe přes noc marinovat. Pak rozpálím gril a griluju asi 5 minut z každé strany.

2. Když nejsem zrovna na zahradě u grilu, peču krkovičku v troubě. Předehřeju troubu na 170 °C. Plátky krkovičky pořádně promíchám s marinádou, rozložím je na pečicí plech, nebo do pekáče a zaliju je zbylou marinádou. Přiklopím, nebo zakryju alobalem a dám do trouby. Peču 2 hodiny zakryté, pak alobal sundám a peču další hodinu. Poslední hodinu pečení polévám krkovičky každých 15 minut vypečenou šťávou. Podávám je s bramborovým salátem s jablky, nebo s bramborovou kaší.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Mrzí mě, že jsme smrti Filipa nedokázali zabránit, vyčítá si Janečková

Moderátorka Ester Janečková

Před čtyřmi roky přišla o synovce, když si tehdy čtrnáctiletý Filip kvůli negativním reakcím na svou homosexualitu vzal...



Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Láska 2018: Panny čeká skvělý rok, Vodnářky se vrátí na zem... Co vy?

Valentýn je za rohem.

Postupem času i u nás svátek zamilovaných zakotvil a my jsme si zvykli si ho připomínat. Už není jen komerční...

Další z rubriky

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz