Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Umíte skvělou pečeni, kotletu, krkovičku či guláš? Soutěžte o kuchařku

  2:09aktualizováno  2:09
V desátém dílu Deníku Dity P. poteče krev. Dita totiž pořádá zabijačku. A s čerstvým masem se ihned pustí do vaření a pečení. Jaký je váš nejoblíbenější masový recept? Vyhrajte za něj kuchařku, podle které je seriál České televize natočen.

Dita s rodinou a přáteli uspořádá na chalupě tradiční zabijačku. A všechno úžasně čerstvé maso samozřejmě hned začne zpracovávat. Tentokrát k tomu ovšem nemá svoji vymazlenou kuchyň, ale improvizovanou variantu ve stodole.

Nejdřív připraví francouzskou delikatesu rilletes. Zatímco ve Francii si pochutnávají na vařeném a pečeném kachním masíčku, Dita použila samozřejmě vepřové. Krkovičku, plecko, bůček, sádlo a pro chuť vyvařila i kost a kůži.

Fotogalerie

Krkovičky Dita připravuje podle receptu svého kamaráda Majka z Kanady, se kterým odstartovala "velkého vaření", protože recept potřeboval dovést k dokonalosti.  Krkovičky připraví Dita v medové a barbecue marinádě a k nim  podává bramborový salát, vylepšený o jablko a dijonskou hořčici.

Na zabijačce samozřejmě nesmí chybět (kromě jitrnic) zabijačkový guláš, který je připraven z několika druhů masa i vnitřností. Po tříhodinovém dušení je dostatečně měkký a Dita ho servíruje kamarádům.

Umíte upéct báječné maso? Vyhrejte za recept kuchařku

Jaká je vaše oblíbená úprava masa? Pečete ho v marinádě, nebo v omáčce? Nebo ho raději nakrájíte na nudličky a pomalu dusíte? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 13. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Kateřina Lemberková s receptem na hermelínovou pomazánku. Zajímavé jsou i recepty na škvarkovou a zelenou pomazánku nebo pomazánka z vajec a tresčích jater. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Krkovička na medu

Příprava15 minut, odležení nejméně 1 hodina, grilování 10 minut, nebo pečení 3 hodiny, pro 4–6 osob

Krkovička na medu s bramborovým salátem podle Majka
  • 150 ml barbecue omáčky
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 6 větších stroužků česneku, utřených se solí
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 8 silnějších plátků prorostlé krkovičky

1. Do velké mísy naliju barbecue omáčku, přidám cibuli, česnek, dijonskou hořčici, med a olivový olej. Vše pořádně promíchám, osolím a opepřím. Krkovičky "vymáchám" v této marinádě a nechám je v ní nejméně hodinu, ale nejlépe přes noc marinovat. Pak rozpálím gril a griluju asi 5 minut z každé strany.

2. Když nejsem zrovna na zahradě u grilu, peču krkovičku v troubě. Předehřeju troubu na 170 °C. Plátky krkovičky pořádně promíchám s marinádou, rozložím je na pečicí plech, nebo do pekáče a zaliju je zbylou marinádou. Přiklopím, nebo zakryju alobalem a dám do trouby. Peču 2 hodiny zakryté, pak alobal sundám a peču další hodinu. Poslední hodinu pečení polévám krkovičky každých 15 minut vypečenou šťávou. Podávám je s bramborovým salátem s jablky, nebo s bramborovou kaší.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.