Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Umíte skvělou pečeni, kotletu, krkovičku či guláš? Soutěžte o kuchařku

  2:09aktualizováno  2:09
V desátém dílu Deníku Dity P. poteče krev. Dita totiž pořádá zabijačku. A s čerstvým masem se ihned pustí do vaření a pečení. Jaký je váš nejoblíbenější masový recept? Vyhrajte za něj kuchařku, podle které je seriál České televize natočen.

Dita s rodinou a přáteli uspořádá na chalupě tradiční zabijačku. A všechno úžasně čerstvé maso samozřejmě hned začne zpracovávat. Tentokrát k tomu ovšem nemá svoji vymazlenou kuchyň, ale improvizovanou variantu ve stodole.

Nejdřív připraví francouzskou delikatesu rilletes. Zatímco ve Francii si pochutnávají na vařeném a pečeném kachním masíčku, Dita použila samozřejmě vepřové. Krkovičku, plecko, bůček, sádlo a pro chuť vyvařila i kost a kůži.

Fotogalerie

Krkovičky Dita připravuje podle receptu svého kamaráda Majka z Kanady, se kterým odstartovala "velkého vaření", protože recept potřeboval dovést k dokonalosti.  Krkovičky připraví Dita v medové a barbecue marinádě a k nim  podává bramborový salát, vylepšený o jablko a dijonskou hořčici.

Na zabijačce samozřejmě nesmí chybět (kromě jitrnic) zabijačkový guláš, který je připraven z několika druhů masa i vnitřností. Po tříhodinovém dušení je dostatečně měkký a Dita ho servíruje kamarádům.

Umíte upéct báječné maso? Vyhrejte za recept kuchařku

Jaká je vaše oblíbená úprava masa? Pečete ho v marinádě, nebo v omáčce? Nebo ho raději nakrájíte na nudličky a pomalu dusíte? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 13. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Kateřina Lemberková s receptem na hermelínovou pomazánku. Zajímavé jsou i recepty na škvarkovou a zelenou pomazánku nebo pomazánka z vajec a tresčích jater. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Krkovička na medu

Příprava15 minut, odležení nejméně 1 hodina, grilování 10 minut, nebo pečení 3 hodiny, pro 4–6 osob

Krkovička na medu s bramborovým salátem podle Majka
  • 150 ml barbecue omáčky
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 6 větších stroužků česneku, utřených se solí
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 8 silnějších plátků prorostlé krkovičky

1. Do velké mísy naliju barbecue omáčku, přidám cibuli, česnek, dijonskou hořčici, med a olivový olej. Vše pořádně promíchám, osolím a opepřím. Krkovičky "vymáchám" v této marinádě a nechám je v ní nejméně hodinu, ale nejlépe přes noc marinovat. Pak rozpálím gril a griluju asi 5 minut z každé strany.

2. Když nejsem zrovna na zahradě u grilu, peču krkovičku v troubě. Předehřeju troubu na 170 °C. Plátky krkovičky pořádně promíchám s marinádou, rozložím je na pečicí plech, nebo do pekáče a zaliju je zbylou marinádou. Přiklopím, nebo zakryju alobalem a dám do trouby. Peču 2 hodiny zakryté, pak alobal sundám a peču další hodinu. Poslední hodinu pečení polévám krkovičky každých 15 minut vypečenou šťávou. Podávám je s bramborovým salátem s jablky, nebo s bramborovou kaší.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...



Najdete na iDNES.cz