Dita se vydá se sourozenci a kamarády na výlet posázavským pacifikem. Protože cílem je samotná cesta, rozhodne se Dita nachystat občerstvení do vlaku.
Připraví kuřecí miniřízečky, kterým se v její rodině říká pejsci kvůli tvaru. Dita do trojobalu přidá česnek a parmazán, díky kterým získá kuřecí maso výraznější chuť.
Dále nachystá sekanou, což je v její rodině a mezi kamarády prestižní záležitost. Všichni jsou totiž přesvědčeni, že ta jejich je právě ta nejlepší. Tvrdí to i Dita, její "vychytávkou" je potírání masa směsí oleje, hořčice a papriky, která vytvoří na povrchu křupavou kůrku.
Jako zákusek upeče švestkový koláč podle receptu své babičky. Je z litého těsta, které ale díky přidání zakysané smetany zůstane vláčné. Drobenku pak Dita vylepší trochou skořice a křupavost zajistí mandlové lupínky. Zdá se, že koláč zachutnal i jejímu ctiteli Markovi.
Pošlete svůj recept na koláč a vyhrajte kuchařkuJaký je váš zamilovaný koláč? Ať už je kynutý nebo litý, s ovocem či krémem, lehký nebo tučný, s drobenkou, obrácený nebo nepečený, svatební nebo valašský, tak se o něj podělte. Pošlete nám recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 30. října do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme. V předchozím kole byla vylosována Kateřina Hejzlarová s receptem na švestkové knedlíky v perníku, inspirovat se můžete i lívanečky s jahodami, horkými hruškami v čokoládě nebo banánovou roládou . Všechny soutěžní recepty najdete zde. |
Švestkový koláč podle Dity P.
Příprava 25 minut, pečení 50 minut, pro 6 osob
- 200 ml zakysané smetany
- 85 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 180 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 kg švestek
- máslo
- mouka
Deník Dity P.Kuchařskou show v režii Davida Ondříčka vysílá ČT1 v pátek v 18:25h. |
Na drobenku:
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 1/2 lžičky skořice
- mandlové lupínky
1. V míse promíchám pěkně dohladka zakysanou smetanu, krupicový cukr, vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo. V menší misce promíchám mouku s práškem do pečiva, nasypu je do těsta a vše pečlivě spojím.
2. Pekáček nebo zapékací mísu o rozměru 20 x 30 cm důkladně vymažu máslem, vysypu hrubou moukou, vliju do něj těsto a rovnoměrně rozetřu.
3. Předehřeju si troubu na 180 °C. Švestky vypeckuju, rozkrojím je napůl a slupkou dolů je rozprostřu na těsto, aby byla celá plocha pokrytá.
4. V míse propracuju mouku s cukrem, máslem a skořicí na drobenku. Drobenkou pak posypu koláč. A úplně navrch rozhodím mandlové lupínky. Koláč peču v troubě asi 50 minut.
Tip: Koláč se dá udělat skoro z každého ovoce. Dobré jsou meruňky, hrušky, borůvky, rebarbora. Právě to, co zrovna uzrálo.