Ještě než se všichni společně vydají k Berounce, tak Dita připraví svačinku. Teplá dýňová polévka se bude ve vlhkém ránu u vody hodit. Dita ji připraví v "dětské" nekořeněné variantě pro malého synovce Ondru, kterou ozvláštní alespoň přidáním zázvoru. Pro otce a bratra dochutí polévku pálivým chilli a kokosovým mlékem, které jí dodají asijský ráz.
Aby k polévce nepřikusovali suchý chleba, udělá Dita pomazánku, jak jinak než rybí. Oproti té klasické rybí pomazánce má ale překvapivou chuť, protože na ni Dita použije uzenou makrelu a dijonskou hořčici.
Ditiným příbuzným se podaří ulovit candáta a Dita je pověřena jeho přípravou, což je v rodině velká čest. Aby vynikla jemná chuť masa, vaří ho pomalu na devadesát stupňů v zeleninovém vývaru. Nakonec candáta přelije jemnou máslovou pěnou s jarní cibulkou. Na závěr si Dita připraví bylinkové máslo, kterým potře očištěné duhové pstruhy. Ty pak pomalu peče s citronem.
Pošlete svůj rybí recept a vyhrajte kuchařkuDáváte přednost smažené rybě, nebo ji raději podáváte s omáčkou? Pošlete nám své recepty na kapra, candáta, pstruha, okouna, štiku, makrelu nebo cokoliv jiného, co plave. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 27. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku Deník Dity P. a nejzajímavější recepty zveřejníme. V předchozím kole byla vylosována Alexandra Kohoutová s receptem na žitný kváskový chléb s mákem. Zaujaly nás i dýňové muffiny, rohlíky ze špaldové mouky nebo zdravé sladké housky,. Všechny soutěžní recepty najdete zde. |
Candát s máslovou pěnou podle Dity P.
Pro 4 osoby
příprava 10 minut, vaření 40 minut
- 4 filety z candáta (150 g)
- mořská sůl
- 1 mrkev, očištěná a rozpůlená
- 1 petržel, očištěná a rozpůlená
- půlka celeru, oloupaná a na čtvrtky
- 1 snítka tymiánu
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- 1 lžíce bílého vinného octa
Deník Dity P.Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1. |
Máslovo-šalotková pěna:
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 50 ml muškátového vína
- 250 g másla
- 4 šalotky nebo svazek jarní cibulky, nakrájené najemno
- lžíce vody
kolečka citronu k podávání
1. Candáta omyju, osuším a osolím. Do velkého hrnce dám vařit mrkev, petržel, celer, tymián, bobkový list, pepř a lžíci vinného octa. Osolím. Vařím na mírném ohni 20 minut.
2. Do menšího kastrůlku naliju 1 lžíci červeného vinného octa, víno a přidám šalotku. Na mírném ohni vařím, až se tekutina téměř odpaří. Sundám z plotny a dám stranou.
3. Po 20 minutách vyndám z hrnce zeleninu a vložím do jemně vroucí vody candáta a nechám ho vařit 15 minut. Mezitím dodělám máslovou pěnu.
4. Máslo rozdělím na deset kostiček. Podušenou šalotku vrátím na plotnu na mírný plamen, přidám lžíci vody a vhodím první kostku másla. Míchám, počkám, až se rozpustí, ale dám pozor, aby nezačalo vřít. Postupně po jedné přidávám i další kostičky másla.
5. Candáta vyndám z vývaru drátěnou naběračkou na ohřátou mísu. Servíruju ho na horkém talíři, přelitého máslovo-šalotkovou pěnou, jako příloha je nejlepší bramborová kaše.
Tip: Tento výborný recept používám i na jiné ryby. Výborný je na štiku, která je spíš suchá než tučná. Vyzkoušela jsem ho i na bílé mořské ryby, a neměl chybu.