Sendvič po francouzsku. Vyhrajte kuchařku za recept na rychlou večeři

  1:18aktualizováno  1:18
Dita odjela s bratrem na víkend do Paříže. Na courání po městě připraví zapečený sendvič. Jaká je vaše oblíbená rychlá večeře? Za recept můžete vyhrát kuchařku Dity P., podle které je seriál České televize natočen.

Během návštěvy Paříže nemůže Dita vynechat ani ochutnávku místních specialit  makronek a eclairek. Sama se ale rozhodne uvařit hovězí po burgundsku. Jednotlivé ingredience nejprve po částech opeče, poté maso s omáčkou v rendlíku putuje na tři hodiny do trouby, dokud nebude zcela měkké. žampiony se přidají až na konec, aby se nerozvařily.

Fotogalerie

K rychlé večeři před procházkou a k zakousnutí na cestu nachystá Dita sendvič croque-monsieur, v překladu zabouchnutý pán. Klasický toast je vylepšený přidáním bešamelu a zapečením v troubě. Varianta zabouchnutá paní má navrchu vajíčko. Jako přílohu udělá Dita salát se zálivkou z dijonské hořčice a medu, která zachutná i zapřísáhlým masožroutům. 

Protože je Dita velkou milovnicí sladkého, potěší bratra legendárním mléčným dezertem créme brulée. Nejvíc si na jeho přípravě užívá závěrečnou část, kdy na povrchu dezertu karamelizuje cukr, dokud nevytvoří křupavou krustu.

Sendvič, toast nebo salát? Pošlete recept a vyhrajte

I když pospícháme, nemusíme se s jídlem odbýt. Jak vypadá rychlá večeře ve vašem provedení? Máte specíální zapečené toasty, zálivku do salátu nebo cokoliv dalšího, co je hotové za pár minut? Recept i s FOTKOU NAHRAJTE ZDE do středy 11.12. do 12 hodin. Jeden vylosovaný výherce obdrží kuchařku Dity P.

V minulém kole byla vylosována Lenka Svobodová s receptem na Kuřecí kormu. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Croque-monsieur

Toast s bešamelem a sýrem

Pro 2 osoby
Příprava: 15 minut 
Zapékání: 8 minut

  • 1 lžíce másla + na opečení chleba
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 190 ml mléka
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lžíce parmazánu
  • 200 g gruyéru nebo ementálu, nastrouhaného
  • 4 krajíce chleba, francouzského, italského nebo toustového
  • dijonská hořčice na namazání chlebů
  • 6 plátků šunky od kosti

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

 1. Nejdříve si zapnu troubu na 180 °C.
2. Pak si připravím bešamel: v malém hrnci na mírném ohni rozpustím máslo, přisypu mouku a pražím za stálého míchání asi 2 minuty, až vznikne světla jíška. Míchám a postupně přilévám mléko a vařím, až směs zhoustne. Trvá to asi 2 minuty. Odstavím z plotny, okořením muškátovým oříškem, solí a pepřem, pak přidám parmazán a 2 lžíce gruyéru. Ochucený bešamel nechám stranou.
3. Všechny krajíce chleba namažu lehce máslem po obou stranách a na pánvi je také po obou stranách opeču do zlatohněda.
4. Hořčicí namažu každý krajíc jen na jedné straně, na dva z nich rozdělím šunku a asi 100 gramů gruyéru. Přiklopím zbývajícími tousty hořčicí dovnitř.
5. Sendviče položím na plech vyložený pečicím papírem, pomažu je sýrovým bešamelem a posypu zbývajícím sýrem.
6. Tousty peču 5 minut v předehřáté troubě, pak zapnu gril a opékám další 3 minuty, až bude povrch sendvičů světle hnědý a sýr bublat.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Odbornice: Neslaďte, omezte bílou mouku. Cukry mohou za většinu nemocí

Ilustrační snímek

Sacharidů jíme v nejrůznější podobě moc, tvrdí Margit Slimáková. „Není třeba nic doslazovat,“ nabádá specialistka na...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Pečeme na Vánoce: máte svůj recept na perníčky? Pošlete do soutěže

Makové perníčky

Je tady zase ten romantický čas, kdy nejen kuchyni, ale i celý byt, provoní hřebíček, vanilka a skořice. Ve většině...

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Chudí rytíři Cordon Bleu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Najdete na iDNES.cz