Pochlubte se oblíbeným dortem a vyhrajte kuchařku Deník Dity P.

  1:57
Pátý díl seriálu České televize patří milovaným dortům. Pošlete nám svůj recept s fotkou a získejte kuchařku Deník Dity P., podle které je seriál natočen.

Dita běhá, ale nedělá to z lásky k pohybu, ale z lásky k jídlu. "Běhám, abych mohla víc jíst," přiznává v seriálu v režii Davida Ondříčka.

V parku potká Dita své dvě malé kamarádky Sašu a Katku, které dělají na pískovišti bábovičky a tvrdí, že mají obě narozeniny. A protože má Dita narozeniny druhý den, rozhodne se upéct hned tři dorty.

Nejdřív se pustí do čokoládového dortu s čokoládovým krémem, recept najdete v závěru článku. Následuje třímlékový dort podle původně mexického receptu. Na nadýchaném piškotu je kondenzované mléko (normální i slazené) a navrch ještě šlehačka. Podle Dity se jí při jeho pojídání okamžitě vybaví vzpomínky na dětství, přestože tento dort poprvé jedla jako dospělá. 

Na závěr připraví dort, který byl kdysi na úplném počátku jejího pečení. Poprvé upekla jahodový dort se šlehačkou před dvaceti lety a od té doby se bez něj už neobejde žádná rodinná oslava.

Pošlete recept na oslavu a vyhrajte kuchařku

Jaký je váš milovaný dort? Bez čeho se neobejde vaše oslava narozenin? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 9. října do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Jiřina Hadravová s receptem na Babiččinu vánočku, mezi zajímavé recepty po babičce patří i Nekynutí bednaříci, Houbová mlíkačka a Rekord dort. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Čokoládový dort s čokoládovým krémem

Příprava: 30 minut , pečení: 40–45 minut, pro 8–10 osob

čokoládový dort
  • 250 ml vody
  • 125 g másla, na kostky + na vymazání forem
  • 35 g kakaa, prosetého
  • 300 g hladké mouky, proseté
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 125 ml podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Deník Dity P.

Pátý díl kuchařské show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

Čokoládový krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g hořké čokolády 
  • 140 g másla

  1. Předehřeju troubu na 160 °C. Do kastrolu naliju vodu, přidám máslo a kakao a za stálého míchání zahřívám na mírném ohni, až se máslo rozpustí. Do velké mísy nasypu mouku, jedlou sodu a cukr, přiliju rozehřátou kakaovou směs a elektrickým šlehačem vše důkladně promíchám. Nakonec přidám vejce, podmáslí a vanilkový extrakt a znovu vše promíchám.
  2. Těsto rovnoměrně rozdělím do dvou kulatých dortových forem o průměru 18 cm, lehce vymazaných máslem a vyložených pečicím papírem. Peču 40–45 minut, nebo až špejle zapíchnutá do středu dortu zůstane po vytažení čistá. Upečené korpusy nechám ve formě 10 minut chladnout, pak je opatrně vyndám a nechám je vychladnout úplně.
  3. Mezitím si připravím čokoládový krém. V kastrolu na středním ohni přivedu k varu smetanu. Sundám kastrol z plotny a nalámu do něj čokoládu. Počkám asi 5 minut, až se čokoláda rozpustí, a metlou směs promíchám dohladka. Přendám krém do čisté misky a nechám ho vychladnout. Občas ho promíchám gumovou stěrkou.
  4. Pilkovým nožem nebo nití stejně jako knedlíky rozříznu oba korpusy vodorovně na poloviny. Jeden plát položím na servírovací talíř a potřu ho čtvrtinou krému, přiklopím ho druhým plátem, lehce přitisknu a také potřu čtvrtinou krému. Stejně pokračuji se třetím i čtvrtým plátem.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...