Čerstvé housky provoní celý byt. Vyhrajte za pekařský recept kuchařku

  1:03
V desátém díle seriálu České televize se Dita P. pustí do pečení chleba a housek. Pokud také rádi pečete, pošlete nám svůj recept i s fotkou a vyhrajte kuchařku.

Dita P. tráví víkend na chalupě se sestrami. Dámy se oddávají podzimu, pouštějí  si se synovcem draka a opékají špekáčky. A protože se špekáček neobejde bez dobrého chleba, rozhodne se Dita upéct svůj první kváskový chléb.

Začne ale houskami, protože kynou kratší dobu. Recept najdete níže a ve videu zase uvidíte, jak se housky pletou. Protože si Dita nemůže odpustit neudělat něco sladkého, nachystá banánový chlebíček s oříšky a čokoládou. 

Recept si dovezla z Ameriky, kde se chlebíček jí ke snídani i svačině, podobně třeba jako naše bábovka. Výhodou receptu je také to, že se do něj dají použít starší banány. Nakonec zákusek Dita osladí karamelem a ozdobí ořechy a čokoládou.

Dojde i na chleba, jehož pečení by podle Dity mělo být stejně přirozené jako třeba dýchání. Tak tomu ale bývalo v minulosti, dnes už většina chodí do pekárny. Tam se vydá i Dita, ale jenom pro kvásek. Její chleba nakonec kyne osm hodin a podle slov sestry Mariky je úžasný.

A protože na úžasný domácí chléb nenamažte jen tak ledacos, rozhodne se Dita utlouct si také máslo. Zároveň si tím splní svůj dětský sen o tom, že až bude velká, stane se z ní selka. 

Pošlete recept na pečení a vyhrajte kuchařku

Pečete si vlastní chleba, housky nebo rohlíky? Dáváte přednost bábovce, koláčům a koláčkům? Ať už je to cokoliv, pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 19. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Zuzana Hánová s receptem na krůtí roládu. zaujala nás i krkovice na pivu, italská sekaná se španátem nebo hovězí dušené se zeleninou. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Domácí housky podle Dity P.

Na 12 housek, příprava: 10–15 minut, kynutí: 1 hodina 20 minut, pečení: 30 minut

Housky s máslem a domácí zavařeninou
  • 500 g hladké mouky
  • půl kostky (20 g) čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml mléka + 2–3 lžíce navíc
  • 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu  
  • 3 lžíce sádla, změklého
  • 1 lžička soli
  • 1 bílek
  • hrubá sůl nebo mák na posypání

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

1. Zadělám těsto: mouku proseju do mísy, uprostřed udělám důlek, do něj nadrobím droždí, posypu ho cukrem a zaliju trochou vlažného mléka. Až vzejde kvásek, přidám do mísy jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko a vypracuju pružné těsto. Nechám ho minimálně hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem.
2. Vykynuté těsto vyklopím na lehce pomoučenou pracovní plochu, znovu ho rukama lehce prohnětu, odtrhuju z něj kousky, válím válečky a upletu housky jako cop. Housek z té dávky bývá dvanáct.
3. Housky přendám na plech vyložený pečicím papírem a nechám je ještě 20 minut kynout. Předehřeju troubu na 180 °C. Nakynuté housky potřu bílkem ušlehaným s trochou mléka, posypu hrubou solí a peču ve vyhřáté troubě dozlatova. Trvá to asi 30 minut. Do trouby postavím misku s vodou.
4. Vychladlé housky plním podle chuti, třeba máslem a marmeládou nebo bazalkovým pestem, mozzarellou, sušenými rajčaty...

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...