Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Z Dity P. je šťastná maminka a manželka. Upečte si s ní buchtu na plech

aktualizováno 
Život kuchařky Dity P. se po svatbě a narození syna změnil, ale láska k vaření jí zůstala a dokonce získala nový rozměr. Těhotenství i první měsíce synova života byly ve znamení budování nových rodinných rituálů, které se samozřejmě točí kolem sporáku a stolu podle Ditina oblíbeného motta, že jídlo spojuje.

Dita P. právě vydala svoji druhou kuchařku a chystá se na natáčení její televizní verze. | foto: archiv Dity P.

Léto tráví Dita dovolenou a v neposlední řadě i vařením a vychutnáváním domácích dobrot. Dobrovolně se vzdala tradiční návštěvy festivalu v Karlových Varech, kam výjimečně poslala jen manžela. Místo festivalového hýření si užívá léto se synem Davidem na chalupě a vaří. Momentálně u ní i u rodiny vedou ovocné knedlíky a další typická česká letní jídla.

Vyhrajte novou kuchařku Dity P.

Nechte se nalákat ukázkou z kapitoly Buchty na plech a pošlete nám svůj recept na litou buchtu na plech. Jeden z vás má možnost vyhrát Deník Dity P. Kuchařka 2. Recepty i s fotkou nahrávejte zde.

Obal druhého dílu kuchařky Deník Dity P.

„Už jsem viděla i pěkný český meruňky, takže se asi brzo pustím do zavařování,“ prozradila nám sympatická kuchařka při příležitosti vydání druhého dílu její úspěšné kuchařky Deník Dity P.

Pokračuje tam ve spojování nostalgických vzpomínek na chutě dětství a skvělých receptů, které se však nebojí modernizovat nebo aktualizovat. A už nyní se chystá na natáčení druhé řady seriálu podle jejích receptů i života. Natáčení Deníku bude pro Českou televizi opět režírovat David Ondříček.

Ukázka: Buchty na plech

„Říkám si, že buchta na plech je jediná stálice, která se táhne mým životem. Babičce úče s dědou už je hodně let a buchtu už jim vozím já. Ale kdykoliv za nimi přijedu, mají sami pro sebe upečenou svoji olejovku. Už skoro nevaří, jen tu buchtu na plech musí mít. Pečou ji každý pátek, babička s dědou spolu. Děda babičku odhání, že to zvládne sám, ona se nenechá a buchta se jim i v hádkách vždycky povede. A tak se nad ní potkáváme a já si vždycky vybavím strejdu Zdeňka, kterej mě v Humpolci vzal poprvé na diskotéku, kde mě podloudně zlil, sotva jsem chodila, a když jsme se vrátili ve dvě ráno k babičce a dědovi domů, vytáhli jsme čerstvě upečenou švestkovou buchtu, půlku jí do sebe naházeli a v tu chvíli strejda Zdenda pronesl legendární hlášku: Ditko, ty jsi taková pěkná česká buchta - totálně na plech.“

Koláč se zakysanou smetanou a skořicí

Příprava: 20 minut
Pečení: 20 až 25 minut

Na těsto:

Koláč z druhého dílu kuchařky Deník Dity P.
  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • máslo na vymazání

Na pudink:

  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 1 l mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru

Na potření:

  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • skořice na posypání

  1. Troubu předehřeju na 180 °C. Ve velké míse nebo v robotu utřu žloutky s cukrem do hladké nadýchané světle žluté pěny, přimíchám olej, 100 ml vlažné vody a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehám pevný sníh a opatrně ho po částech vmíchám do těsta. Těsto vliju do pekáčku o rozměrech 28 × 38 cm, vymazaného máslem a vyloženého pečicím papírem, a rovnoměrně ho rozetřu.
  2. Pudink uvařím podle návodu na obalu a lžící ho cikcak poházím na syrové těsto. Dám do trouby a peču 20–25 minut nebo dokud špejli vpíchnutou do středu těsta nevytáhnu čistou.
  3. Zatímco se koláč peče, promíchám zakysanou smetanu s moučkovým cukrem. Tento krém rovnoměrně rozetřu na upečený koláč a posypu ho skořicí.

Podívejte se, jak Dita připravovala v první řadě své televizní kuchařky pudinkový trifle: 

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Roman Šmucler přichází se soutěží Nejchytřejší Čech
Jak zlepšit chrup Čechů, poradí v Rozstřelu nový šéf stomatologické komory

Chce přispět ke kvalitnější péči pro pacienty, i proto se podle svých slov stal prezidentem České stomatologické komory. Jak toho chce docílit a v čem má podle...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Když makup a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?
Když makup a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?

V poslední době víc než beauty vlogerky a blogerky jedou jejich pánské verze. Moc testosteronu z toho sice nekouká, ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.