Doporučujeme

Dita P. se vdává a peče koláče. Získejte za recept její kuchařku

  • 61
Dita P. se na svou veselku s Markem hodně těšila, a s chutí proto chystá svatební hostinu. Bez jakého jídla se neobejde vaše sváteční tabule? Pošlete nám recept pro zvláštní příležitosti a vyhrajte kuchařku Deník Dity P., podle které je seriál České televize natočen.

Dita Pecháčková se při natáčení vdávala doopravdy. "Tento díl je jediný, kdy neopakuju před kamerou, co se mi kdysi stalo," napsala Dita na svém Facebooku. "David Ondříček a jeho štáb byli mými svatebními hosty, jen občas drželi v ruce kameru. A chutnalo jim," popsala nevěsta v reálném životě i před kamerou svůj velký den.

Ditini a Markovi hosté si pochutnají na silném vývaru z oháňky, který se na sporáku táhne až šest hodin. Chybět v něm samozřejmě nesmí játrové knedlíčky, dále se můžou přidat nudle nebo třeba rýže.

Jako hlavní chod servíruje Dita českou klasiku - svíčkovou na smetaně s brusinkami. Protože používá kvalitní odleželé maso, ani ho nešpikuje, pouze ho prudce opeče ze všech stran, aby se zatáhlo. Následně ho peče v troubě v zeleninovém základu omáčky, který má již ochucený, mimo jiné i brusinkami a plnotučnou a dijonskou hořčicí.

Na české svatbě nemohou chybět koláče, a protože se Dita rozhodla svůj velký den oslavit na chalupě na Chodsku, jsou to slavnostní chodské koláče.

Ty jsou specifické tím, že se na celý koláč nanese nejprve vrstva tvarohové náplně, na ni pak přijdou povidla a mák. Podle receptu níže je můžete vyzkoušet i vy.

Máte oblíbené sváteční jídlo? Vyhraje vám kuchařku!

Jaký pokrm nesmí nikdy chybět na vašem svátečním stole? Co chystáte na Štědrý den, Boží hod a na Štěpána? Jaké jídlo máte spojené se svatebním dnem vy? Držíte se české klasiky, receptů po babičce nebo rádi experimentujete? Recept i s FOTKOU NAHRAJTE ZDE do středy 18.12. do 12 hodin. Jeden vylosovaný výherce obdrží kuchařku Dity P.

V minulém kole byla vylosována Zuzana Poncová s receptem na Zimní salát z tvarohových kostek. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Chodské koláče

Chodské slavnostní koláče

Na 10-12 koláčů 
Příprava: 2 hodiny 
Kynutí: 2 hodiny  
Pečení: 20 minut

  •  70 g droždí
  • 500 ml teplého mléka nebo i víc
  • 220 g krupicového cukru + kostka cukru na kvásek
  • 1 vejce + 3 žloutky
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g másla, změklého
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
  • 1 lžička soli
  • 100 ml rumu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 rozšlehané vejce na potření okrajů koláčů
  • mandle a rozinky na ozdobu

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

Na tvarohovou náplň:

  • 1/2 kg tučného tvarohu (ne ve vaničce)
  • krupicový cukr podle chuti
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • rum, citronová kůra a 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce solamylu
  • 125 g změklého másla
  • 3 bílky

Na makovou náplň:

  • 250 g kvalitního máku
  • krupicový cukr podle chuti
  • špetka skořice
  • 1 vejce
  • 5 rumových perníčků, den předem namočených do vody

Na povidlovou náplň:

  • 750 g švestkových povidel
  • citronová šťáva podle chuti
  • rum podle chuti
  • 1 lžíce solamylu

 1. Začnu kváskem: nechám vzejít droždí v kastrůlku s teplým mlékem a kostkou cukru.
2. Rozšlehám vejce a žloutky a ze všech ingrediencí včetně kvásku zadělám jemné, středně tuhé těsto. Doma používám robot, ale na chalupě těsto dlouze a pečlivě propracuju rukama. Popráším ho moukou, přikryju ubrouskem a nechám asi hodinu kynout; těsto by mělo zdvojnásobit objem. Pak ho znovu propracuju, abych dovnitř nahnala další vzduch, a nechám zase kynout. Pak těsto rozdělím na 10-12 dílků (1 koláč váží asi 200 g), válečkem nebo rukou vytvořím koláče, prsty vytlačím tenounké okraje a nechám další čtvrthodinu kynout už na pečicím papíře a na plechu. Nakonec koláč pěkně uhladím a okraje potřu vajíčkem pomocí mašlovačky.
3. Než těsto vykyne, připravím si náplně. Do tvarohu přidám krupicový i vanilkový cukr, smetanu, rum, citronovou kůru, máslo, solamyl a všechno pečlivě utřu. Nakonec do tvarohu jemně vetřu sníh ze tří bílků. Mák jemně umelu, promíchám s cukrem a skořicí a spařím 250 ml vařící vody. Vmíchám vajíčko a přes sítko propasíruju perníčky; které ho zahustí. Povidla zředím teplou vodou, ochutím je citronovou šťávou, rumem a zahustím solamylem.
4. Koláče zdobím cukrářským sáčkem. Peču zvolna v troubě předehřáté na 180 stupňů, dokud okraje nezrůžoví.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás