- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Klikačka, podle osoby autorky pravděpodobně slátanina => sorry jako.
Tento článek by se zde neobjevil, kdybychom v EU nezlikvidovali naše cukrovary. A nezačali dovážet nekvalitní cukr čert ví odkud.
Naše cukrovary mají aktuálně větší objem výroby než před vstupem do EU. Jak si to vysvětlujete?
No tak proto jsem tlustá,zapomínám,a každý den něco ke kávě nebo se rozbrečím:-)))
Cukr mi nedela dobre. Respektive na mne funguje jako droga. Cim vic jim sladke, tim vetsi mam na nwj xh
Na trapné klikací články, kde je na každé stránce jeden odstavec, se vám vykašlu, milá iDnes.
Myslim, ze je v tom oznaceni curku zmatek.
Tak pro upresneni, mate asi namysli opravdu cukr (repny, trtinovy) ktery je tvoren z glukozy a fruktozy, ze?
Kdybych měl reagovat jako člověk, který se v tomto amatérsky hrabe velmi rád, tak podezření z chronické toxicity padá na fruktózu, která tvoří polovinu sacharózy a rovněž se používá ke slazení separátně, protože je nejsladší z přírodních cukrů.
V přírodním stavu se fruktóza obvykle vyskytuje v doprovodu značného množství vlákniny, takže příslušná potravina se tráví poměrně pomalu (jablko i několik hodin) a přechod fruktózy do krve je pozvolný. Tím zvládají játra, která jako jediná fruktózu umějí metabolizovat, svoji práci.
Pokud do sebe ale hodíte např. něco tekutého a sladkého, jako je smoothie nebo limonáda, vstřebá se ta nálož fruktózy v řádu desítek gramů do krve velmi rychle a játra jsou zahlcena. Prostě nestíhají, jako přetížená fabrika. V takové situaci začínají ukládat část té nezpracované fruktózy jako kapénky tuku v jaterní tkáni.
Když se toto opakuje často, vznikne chronické nealkoholické ztučnění jater, předchůdce řady metabolických chorob. Toto onemocnění dříve patrně - právě mimo alkoholické kruhy - vůbec neexistovalo, bylo popsáno až v roce 1980. Dneska už je běžné i u dětí, zvlášť v zemích, kde je vysoká konzumace softdrinků (USA, ale třeba i arabské země).
No to je objev. Krmili krysy fruktózou a divili se, že zblbly. Největší legrace je, že spousta lidí ve strachu před řepným cukrem bude konzumovat výrobky slazené fruktózou a budou si myslet, jak je to zdraví prospěšné. Já za svého života jsem už slyšela o zdravé výživě tolik, že bych nejspíš umřela hladem, kdybych to brala vážně. Ve druhé třídě nás paní učitelka k smrti vyděsila tvrzením, že sádlo způsobuje rakovinu. Od té doby se radám co jíst vyhýbám, ovšem ten nadpis byl opravdu sugestivní.
Cukr je nezbytná potrava pro mozek. Zabíjí vás nedostatek pohybu.
Jenže tělo si cukr pro mozek vezme ze sacharidů. I samo tělo nemá zásoby jednoduchých cukrů, ale má glykogen - dlouhý sacharid, ze kterého si při potřebě glukózu vyrobí.
Jenže tu přemíru jednoduchých cukrů z potravy sám mozek nespracuje.