- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
s bataty jsem se prvne seznamil, kdyz jsem sest mesicu zil na Papui Nove Guineji, u pribuzneho, ktery tam kdysi pracoval pro mistni administraci.
Brambory se musely na PNG dovazet z Australie a brzo zezelenaly, zatimco bataty byla mistni produkce a byly vsude k sehnani.
Nejradsi jsme je meli jako "bramborovou" kasi s peknou davkou masla, nekdy i trochou strouhaneho syra nebo kysele smetany.
Dale jako "chipsy" opekane na oleji, ale ve forme tlustsich kolecek, ne hranolku.
Polévky jdou kdykoliv, hlavně ale ne ty vodové. Když už tedy ten orient: snad se i v ČR dostane červená čočka, turecky mercimek, je krásně do růžova. Ta se vám uvaří na to tata, takže se hodí, když nechcete polévku z pytlíku, ale máte naspěch.
Mercimek čorbu dělám tak, že nakrájím jednu cibulku, kousek špeku na kostičky, tři stroužky česneku, čajovou lžičku sádla nebo olivového oleje a osmažím. Začne ta cibule zlátnout, přidám čajový šálek té čočky, předtím propláchnuté vodou a přidám asi půll litru vody. To je dávka pro dva.
Já dotoho dám asi čajovou vrchovatou lžíci protlaku z papriček čilí, ale každý to nesnáší, tak nejdřív jenom zkoušet. Sůl a gluta ̈mát až úplně nakonec, mnohdy stačí Maggi.
Jak to začne vařit, je to za 15 minut na měkko.
Vypnu oheň a vše promixuji tyčkovám mixerem.
Kdo si chce dát práci, osmaží kostičky chleba nebo rohlíku na másle a dá do té polévky. U nás to stačí na oběd.
V telefonu klikat nemusím :-)/
Jsou tam recepty.
Batáty jsem "objevila" loni, když jsem začínala přikrmovat druhé dítě. Škoda, že jsem se neodvážila dřív :-) jsou moc dobré.
Baláty mám rád, nejlépe pečené, ale za kliknutí na další> mi stejně nestojí.
Mám to stejně, jsou moc dobré, ale klikat taky nebudu a nebudu.
"Oblíbený" klikací článek. Ale fuj
Však tu taky neni diskuze.