Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější složení. Lidé špaldu pěstují už tisíce let, ale před časem ji vytlačila šlechtěná pšenice, která má vyšší výnosy a je ekonomicky zajímavější. Teď se pozapomenutá obilnina vrací na naše talíře.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T92o60m48á42š 97T94a10t24í41č69e87k 5930932360108

Ač mě to velice zajímá, dál se proklikávat nebudu. A ještě párkrát takhle naletím, a začnu si dávat pozor, abych omylem neklikl na článek v rubrice Ona. Má úcta. Rv:-P

+6/0
16.1.2018 17:34

P15a36v15e63l 39B86í90n46a 1533545862103

Když to klikání dáváte k blbostem v duchu 'Brávíčko 20+', např. 'Deset notoricky známých způsobů jak si uhnat hemeroidy', budiž. Proč to ale musíte cpát i do relativně zajímavého článku ???

+12/0
16.1.2018 12:07

L78u43k19a85s 83N65e64m17e65c 7469410942594

A NEKLIKNU NA DALŠÍ !!! N E K L I K N U !!!

+20/0
16.1.2018 10:55
Foto

L23e90n24k87a 93M77a48t57o76u25š85k73o60v24á 9780117246939

A co je na tom tak strašnýho? To vás tak irituje to znovunačítání reklam? Nebo? Nevim, nechápu :-P

0/−5
16.1.2018 16:29

T87o21m94á30š 80T31a82t13í37č39e28k 5430682930208

To je jedna věc, že jsme nuceni konzumovat víc reklam a ztrácet čas. Ona už tato jedna věc je hodně pikantní - vyskytují se noviny, tedy podle mých vědomostí zatím jen v angličtině, které články roztahují vysloveně po jednotlivých větách - a dej čertovi prst. Druhá věc je ta, že pokud článek obsahuje nějaká fakta nebo jména osob, které jsou v článku zmiňovány nebo citovány, potřebuje se čtenář občas vrátit, což jaksi padá pod stůl, kdyby měl na x stránkách hledat, jakouže funkci v jaké instituci zaujímá ten pan Novotný. Nebo třeba o kolik že je u špaldy ten výnos na hektar nižší, safra...?

+6/0
16.1.2018 17:42

P14a26v95l76a 57H59r75a47d51i12l28o33v22a 3337511841154

Presne. Ctenar chce mit v clanku prehled, ocima slitne nahoru dolu, stejne jako v knizce - naprosto prirozene pri cteni.

+5/0
16.1.2018 21:39

B50o51r53e82k 63T91o20m91i14s 2906503199388

Ovšem bacha na vysoký obsah lepku. Teď je v móde bezlepková dieta.

0/0
16.1.2018 8:30

K42a55t90e63ř55i97n82a 33V65a44š21á72k53o28v61á 5971702789855

pořád ho má míň než klasická pšenice :-)

+1/0
16.1.2018 13:26

T53o23m91á26š 50T36a50t34í85č84e52k 5680352380238

Špaldovej chleba si občas koupím, když jdu kolem patřičné pekárny. A je dobrej. Špalda je o jídle, ne o modlení.

+3/0
16.1.2018 17:45

I68v72a41n 58M76a52r12e80k 6834178412

Takže Chia semínka a další potravinové "zázraky" už nefrčí ? 8-o Rv

+6/0
16.1.2018 8:24

L19a19d72i57s93l43a21v 63T65r25i49s38k50a 4365157720

Ale frčí, jen je musíte smíchat se špaldou ;-) ;-D

+3/0
16.1.2018 11:45

K96a48r23o75l85í44n40a 58I88d65l22b12e42k50o41v17á 2194181271401

:-D

0/0
17.1.2018 12:41

P60e37t89e19r 57K70n71a96p29e43c 7906325708785

dalsia modna potravina.. netvrdim ze nieje zdrava, ale pride mi to momentalne zas take umele.. pritom o razi-žito sa nikde nedocitate. pritom celozrnna razna muka ma vysoke mnozstvo vlakniny a je aj lahsie stravitelna. akurat sa s nou treba naucit pracovat. doma na vianoce sa u nas pecu razne medovniky, a ani deti nerozspoznaju rozdiel. su vynikajuce

+4/−2
16.1.2018 8:22

D15a41n70a 41P54o73l78a24n68e37c31k19á 3316245827415

Občas kupuju žitnou mouku, špaldovou taky. To pečivo je opravdu chutnější.

+6/0
16.1.2018 12:31

D29a41n19a 74T22e68n58z13l28e25r 5710422385553

No, ona ta záměna za šlechtěnou pšenici nebyla jen zdůvodů lepší zpracovatelnosti, ale také lepší chuti. Ne každý má tu přírodní nahořklou chuť rád. Člověk si na to musí zvyknout.

Kdo chce buchty, má je dělat z normální běžné mouky, protože záměnou za něco jiného to už nebudou buchty. Nahořklé a "oříškové" cosi s tmavou střídkou, ve kterém je zamotaná švestka. Já myslím, že ani housky z té mouky už nejsou dobré, natož pak sladké pečivo...

+11/−6
16.1.2018 7:57

M74a88r40t62i45n98a 46K77r63u52p60i46č67k61o86v47á 8495571235

Asi něco děláte špatně, pokud pečivo ze špaldy máte nahořklé. Rv

+5/−5
16.1.2018 10:26

D87a24n59a 22T95e66n45z82l66e22r 5390112465843

Každý druh mouky má své specifické vlastnosti, vzhled, barvu a chuť. Někdy si také zkuste něco upéct... :-)

0/−1
16.1.2018 12:22

D23a62n41a 77P67o78l83a94n50e77c65k24á 3746115957265

Ze špaldové mouky jsem toho upekla docela dost, nikdy jsem nic hořkého neměla.

+4/−1
16.1.2018 12:32

P79e74t24r 28S50v41o25b76o43d94a 9983263787644

To může být o osobních chutích/preferencích. Tak jako někdo nedává chuťově přítomnost sladidel a jinému nevadí, tak někdo může cítit tu špaldovou mouku jako nahořklou...

+2/0
16.1.2018 15:26

D33a50n24a 60P54o98l55a69n80e78c39k91á 3726805567815

To asi ano, já bych zase nesnesla to sladidlo.:-)

+1/0
16.1.2018 16:00

M90a44r85t50i42n63a 86K27r43u81p47i64č44k71o78v66á 8255841545

Asi jste to neodhadla, já peču jen ze špaldové mouky a hořké to opravdu není, proto jsem na Váš příspěvek reagovala.

+1/0
17.1.2018 9:41

M25a98r24t55i96n69a 20S93e45d87l57i67c43k29á 5612145641392

Něco jiného je pojem "hořké" a "nahořklé". Někdy zkrátka vadí i lehká pachuť.

0/0
17.1.2018 11:05

J37i31t68k63a 95Č27e72r60n90á 2343196982719

Pekla jsem ze špadlové mouky křehkovici /krajové jídlo, čili placka na slano/ a byla dobrá i když měla trochu jinou chuť než jsme zvyklí.

0/0
18.1.2018 10:21